La ciutat només recull selectivament un 28% de les escombraries i la neteja viària causa moltes queixes entre els badalonins
L’alcalde de Badalona, Xavier Garcia Albiol, ha presentat els criteris de qualitat que ha de tenir el futur contracte de neteja de la ciutat. Gairebé doblaria el pressupost actual fins als 41,5 milions anuals. Gairebé 500 milions en els dotze anys de la nova concessió. En roda de premsa, l’edil conservador va esmentar els requisits que l’ajuntament demana a canvi: es canviaran tots els vehicles que actualment fan la neteja i la retirada de residus. També es renovaran tots els contenidors i les dues deixalleries que funcionen a Badalona. Albiol ha anunciat igualment que es crearà una brigada que netejarà durant els set dies de la setmana. Tot això es coordinarà des d’una sala central, que també s’haurà de crear ‘exnovo’. Aquest ambiciós pla pretén afrontar la nefasta situació actual, amb una molt baixa taxa de recollida selectiva de brossa, 28,33%. La concessionària actual fa tres anys que té el contracte caducat.
Badalona preveu incrementar des dels 27,5 milions d’euros actuals fins a 41,5 milions els fons anuals que destina a la contracta de recollida d’escombraries i neteja viària. Aquest important esforç econòmic té com a objectiu que els carrers de la ciutat ‘estiguin nets com una patena’, segons ha dit l’alcalde, Xavier Garcia Albiol en l’acte de presentació dels aspectes econòmics de la proposta de nou contracte que el consistori preveu tenir en marxa a finals d’aquest any.
Albiol ha recordat que el contracte actual, que va caducar el 2020, es va iniciar el 2008 amb una quantitat de 19,6 milions i que el seu import ha anat pujant fins als 27,5 milions de 2023.Una clau del nou contracte de neteja, el més important de la ciutat, és que hauria de tenir una durada de dotze anys, cosa que fa que el compromís sigui en la totalitat del període de 498 milions d’euros.
En la proposta de costos del futur contracte de neteja, que es durà al pròxim ple municipal planteja que es canviaran tots els vehicles que actualment fan la neteja i la retirada de residus. També es renovaran tots els contenidors i les dues deixalleries que funcionen a Badalona. Albiol ha anunciat igualment que es crearà una brigada que netejarà durant els set dies de la setmana. Badalona tindrà, segons va dir Albiol, contenidors ‘intel·ligents’, dotats d’un xip que farà que quan estiguin plens es comuniqui aquest fet a un servei central i es retirin immediatament.
Sancions
Una aportació que l’empresa que s’adjudiqui el contracte de neteja haurà d’assumir, serà dotar alguns contenidors on es recullin cartó i paper i la resta, d’un mecanisme que només permetrà que s’hi aboquin les deixalles correctes a partir d’unes targetes que es distribuiran a veïns. Aquesta serà una acció-pilot que hauria de servir per atorgar a les persones que segueixin el programa de bonificacions en la seva taxa d’escombraries.
Una figura clau del nou dispositiu serà la creació d’una sala central en la qual es farà de manera continuada el control de les tasques de neteja i retirada d’escombraries, cosa inèdita fins ara. El nou contracte tindrà, com a novetat, mecanismes que preveuran sancions «molt dures» en cas d’incompliment. En aquest sentit, quan ara es detecta alguna irregularitat l’única resposta que hi ha prevista és restar el cost d’aquest fet en la certificació de pagament, va dir l’alcalde.
La nefasta situació actual
La proposta de nou contracte té com a punt de partida la nefasta situació actual. Això fa que la població estigui molt descontenta amb el servei de neteja viària i recollida d’escombraries. Badalona té un dels pitjors índexs de recollida selectiva de brossa de Catalunya. Només un 28,33% de les escombraries es diposita en els contenidors correctes. El 71,67% no es tria, segons les dades de l’Agència de Residus de Catalunya. L’objectiu fixat per les institucions europees és arribar el 2025 al 50% dels residus que es poden reaprofitar. L’ajuntament de la ciutat és responsable d’aquesta operació, però els efectes de fer-ho malament afecten directament la salut i la butxaca de tota la ciutadania, i també en els comptes municipals. Això perquè el retorn de cànon (bonificació) és irrisori, ja que es fa molt poca recollida selectiva i a més es fa de mala qualitat.
A Badalona, el 71,67% de les escombraries que es retiren hauran de pagar el cànon actual de 63 euros per tona, una quantitat que es pot incrementar fins a doblar-se si no millora el triatge. Sobre aquest extrem, el tinent d’alcaldia, Daniel Gràcia, va fixar l’objectiu d’arribar a assolir el 50% de recollida selectiva “en alguns anys”, sense especificar més.
Expulsió d’una tècnica de l’Agència de residus
La presentació del pla de futur de renovació del contracte, que s’ha de negociar amb les empreses que es presentin a la licitació, va tenir el seu punt de tensió. L’Ajuntament de Badalona va expulsar de la roda de premsa convocada per a presentar el nou contracte dels serveis de neteja de Badalona una tècnica de l’Agència Catalana de Residus que hi assistia com a oient. Aquesta funcionària havia estat enviada per la institució per a la qual treballa.
Es dona el cas que la tècnica expulsada, Nora San Sebastián, havia estat regidora de Guanyem Badalona fins a les darreres eleccions municipals. Per tant, és una persona coneguda pels treballadors de l’ajuntament. Segons ha pogut saber aquest mitjà, des del servei de premsa de l’ajuntament se li va comunicar que havia de marxar de l’acte perquè no és periodista. A l’acte hi havia almenys dues regidores del PP que tampoc són periodistes. La funcionària, que ja ho era abans de ser regidora, va al·legar que la seva presència és habitual en presentacions com la que es va fer a Badalona, però igualment se la va fer fora. El president de l’Agència de residus de Catalunya, Isaac Perarie, ha donat suport a la tècnica. En una piulada ha indicat que “el personal de l’agència ha de poder fer la seva feina, i té tot el meu suport”, ha dit.