Continua la confusió i la indignació dels veïns i veïnes d’una àmplia zona de Sant Feliu de Llobregat per la manca de cobertura i connexió a causa de la retirada d’una antena de l’edifici que era propietat de Telefònica. D’aquest fet en va informar elBaix.cat el passat dia 10 de juliol. Sota el titular El misteri de l’antena desapareguda s’explicava que feia unes setmanes s’havia desinstal·lat una antena de dimensions considerables que era a l’edifici de Telefónica de la Rambla Marquesa de Castellbell, número 62. Aquest fet, des d’aquell dia, va suposar que una àmplia zona dels barris de Roses-Castellbell i de Mas Lluí es trobessin sense cobertura i amb els veïns indignats: professionals amb el despatx en aquesta zona sense poder comunicar-se amb els clients, comerciants sense servei, estudiants sense poder fer els seus treballs, persones que no poden teletreballar…
Crítiques a l’Ajuntament
El més sorprenent de tot és que ningú no va avisar la ciutadania de la retirada de la torre de telefonia, ni de les conseqüències que això comportaria. Movistar, davant les moltes queixes, lamentava “els inconvenients”, deia que intenta corregir la situació i “agraïa la paciència i comprensió de les persones usuàries afectades”.
L’Ajuntament, en un comunicat del 27 de juny –ja fa quinze dies, dèiem llavors–, afirmava que havia “iniciat gestions per facilitar la instal·lació d’una nova antena de telecomunicacions que millori el servei de cobertura mòbil a la zona de la rambla Marquesa Castellbell”, però els veïns es preguntaven, llavors i ara, perquè no va començar a buscar una nova ubicació abans no es desmantellés l’antiga antena.
El consistori també explicava que, “atenent les demandes de la ciutadania, l’Ajuntament ha ofert espais de titularitat pública i privada com a possibles ubicacions de la nova antena”, però les gestions s’estan eternitzant. Va causar una certa indignació l’afirmació del govern municipal que “tot i que i que bona part de les operadores mantenen un servei òptim, alguns establiments i veïns i veïnes han patit problemes de cobertura”, una descripció que semblava voler minimitzar el problema. L’Ajuntament també parlava de “desplegar una unitat mòbil” sense que s’hagi notat cap millora. Òbviament, l’Ajuntament no va actuar amb diligència ni abans ni després de la retirada de l’antena. I tothom es pregunta encara per què es va autoritzar la retirada sense tenir prevista una alternativa.
Segons sembla, Telefónica s’ha venut l’edifici on està previst construir-hi pisos. Però ni Movistar ni l’Ajuntament estan solucionant els problemes que pateix la ciutadania de la zona afectada. Hi ha rumors que afirmen que fins el setembre la situació no s’arreglarà; cas de ser certa aquesta informació, qui rescabalarà els ciutadans i ciutadanes que han vist afectada la seva activitat i la possibilitat de comunicar-se?
Han passat setmanes i el problema no s’arregla. Continua afectant negocis que no poden cobrar amb targeta o a molts usuaris i usuàries que han de sortir de casa o de la feina per buscar una ubicació amb cobertura.
Lourdes Borrell a les dues bandes: Ajuntament i Localret
L’Oficina Municipal d’Informació al Consumidor afirma no tenir informació, i remet a la nota que ha publicat l’Ajuntament aquest dimarts, 15 de juliol. Segons el consistori, “l’Ajuntament intensifica les gestions per restablir la cobertura de mòbil a la ciutat”. Davant les crítiques rebudes, la nota s’afanya a aclarir que “l’Ajuntament no té competències directes en matèria de telecomunicacions” i deriva cap a les operadores i cap el consorci Localret la responsabilitat de solucionar la situació.
Es dona, però, la circumstància paradoxal que l’alcaldessa de la ciutat, la socialista Lourdes Borrell, és vicepresidenta del consorci Localret, format per les administracions locals de Catalunya; així doncs, Lourdes Borrell, alcaldessa, ha traslladat a Lourdes Borrell, vicepresidenta de Localret, la responsabilitat de trobar una alternativa al problema. L’Ajuntament no aclareix, però, si va donar permís per desmantellar l’antena i per tallar el carrer per portar a terme la complexa operació que ha estat origen de la manca de connexions.
L’Ajuntament, després de recordar que “la prestació del servei de telecomunicacions recau en els operadors privats i en les administracions estatal i autonòmica”, ambdues, igual que l’Ajuntament de Sant Feliu, governades pel Partit Socialista, explica que “ha actuat des del primer moment com a facilitador actiu en contacte permanent amb el consorci Locaret per buscar solucions tècniques viables”.
Incertesa en les solucions i una alternativa provisional controvertida
El consistori anuncia ara que “davant la incertesa sobre els terminis i l’abast real de les solucions proposades pels operadors, habilitarà temporalment espais públics amb bona connectivitat perquè la ciutadania afectada pugui desenvolupar activitats professionals o de teletreball en condicions dignes”, fet que obligarà a les persones que en vulguin fer ús a desplaçar-se a aquests espais amb les consegüents molèsties i pèrdua de temps.
En definitiva, els veïns i veïnes no s’expliquen com la manca de planificació i previsió ha provocat aquest problema.