L’any 2015 es va posar en marxa un projecte esportiu de gran rellevància per la ciutat i amb una projecció mundial de primera línia. Skate Àgora, de la mà de l’empresa Lateral Thinking, es va convertir en un pol d’atracció esportiu i mediàtic de Badalona. Una instal·lació modèlica, dissenyada pels millors Skateparts de Califòrnia, amb prop de 5 quilòmetres quadrats de terreny que passava a 10 quilòmetres durant les competicions.
La combinació dels projectes Academy, escola i colònies esportives, junt amb una programació de màxima competició esportiva mundial portant la Street League Skateboarding durant tres anys consecutius, 2015, 2016 i 2017 va ser la clau de l’èxit. Això va convertir Badalona en un referent mundial d’aquest esport, ara modalitat Olímpica. Cal destacar també que va ser seu, en aquests anys, de la preestrena del festival Sonar, portant noms tan importants com Richie Hawtin.
Entrebancs administratius
El conveni signat en el 2015 entre l’empresa i el consistori badaloní va permetre posar en marxa el projecte. Aquell acord contemplava un termini de trenta-sis mesos per licitar un nou conveni que permetés a l’empresa tenir una llicència d’activitats i així poder avançar, sobretot en la part econòmica, ja que podia atraure noves inversions.
Malgrat les més de cent reunions documentades en aquests anys, amb diferents interlocutors i departaments de l’ajuntament, la licitació no s’ha fet, i Skate Àgora, que ha estat funcionant en precari i amb un futur incert. I ja ha dit prou.
Moments clau
L’últim any tot s’ha desmuntat molt ràpidament. Per una part la tanca externa que protegia la instal·lació i que va col·locar l’ajuntament es va degradar molt de pressa fins al punt que va patir robatoris i es va vendre com a ferralla. Ara ja no hi és.
D’altra banda, el descontentament de l’empresa va ser majúscul quan al juny l’Ajuntament de Badalona va organitzar un esdeveniment a les seves instal·lacions sense tenir-la en compte per res.
I la gota que ha fet basar el got ha estat l’ordre de desallotjament de les instal·lacions dictada pel departament de Patrimoni de l’Ajuntament que “ens ha convertit”, segons Roger Planas (gerent de l’empresa) en ‘okupes de la nostra pròpia instal·lació”.
Solucions de futur
Arribats a aquest punt Lateral Thinking, cansada d’incompliments, de promeses falses i mentides es troba sense un interlocutor vàlid a l’ajuntament, ja que amb la marxa de l’anterior responsable, Juan Fernández, al parlament, ara no tenen amb qui parlar, i per això demanen una indemnització per les inversions fetes que calculen en uns 500.000 euros i que està lluny de l’oferta de l’ajuntament enviada per WhatsApp de 250.000 euros.
Roger Planas vol girar full de l’etapa a Badalona. Ja ha iniciat converses amb la ciutat de Barcelona i espera arribar a un acord i no haver de fer ús de la via judicial en el seu conflicte amb l’ajuntament d’Albiol.