Francisco Rubio, en nom de La Fundició, organitzadora de l’acte en el marc del seu projecte Delta i en una sala més que plena d’assistència, ha explicat l’objectiu de les dues intervencions previstes en aquest matí de dilluns.
En nom de la plataforma SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, en Jaume Grau López ha fet un breu resum de la situació actual del Delta, una situació amenaçada pels nous-vells projectes d’ampliació de l’aeroport o del port, així com plans urbanístics especulatius en curs en tot el territori deltaic.
Avui el 60% del territori del Delta està ja cobert de ciment i hi ha una degradació continua dels espais naturals, acompanyat d’una pèrdua de l’activitat pagesa i dels serveis ambientals i de la connectivitat ecològica entre els espais naturals. Hi ha riscos evidents en la implementació dels nous plans urbanístics que comporta la construcció de milers de nous habitatges i de nous barris en els terrenys del Delta.
Per exemple, a Gavà es pretén eliminar la darrera pineda del litoral per construir un nou barri arran de la platja, amb el risc que pot implicar l’arribada d’un nou Glòria que arrasi el litoral i amb ell les noves construccions.
No fa tants anys es va poder aturar el projecte Eurovegas i els plans constants d’ampliació de l’aeroport i, avui caldrà aturar els nous projectes que pretenen seguir explotant les perifèries en tots els sentits. Ara es tractaria d’enfrontar aquesta situació amb un projecte proactiu i propositiu, d’això tracta el projecte de Parc Natural i Agrari del delta del Llobregat.
El projecte pretén conservar els espais naturals, la biodiversitat, la connectivitat i els serveis, així com garantir la producció d’aliments de proximitat i una millor adaptació del territori a la crisi climàtica. Cal recordar que la Unió Europea te obert un procés sancionador de les administracions implicades per la insuficient protecció del medi en el Delta i de les especies protegides que l’habiten.
Entre els objectius del projecte de Parc Natural i Agrari està el del blindatge dels terrenys no urbanitzats, la conservació i restauració dels hàbitats i dels ecosistemes així com, de manera destacada, reactivar la producció agrària i facilitar la incorporació de noves pageses.
Tot plegat es vol articular en una nova iniciativa legislativa popular (ILP) que busqui la formulació d’una llei pròpia del Delta que suposi la seva protecció segons les normatives urbanístiques i ambientals per garantir la existència del Parc Natural i Agrari al delta del Llobregat.
Per aconseguir la eficàcia d’aquesta Iniciativa legislativa caldrà acumular forces, com les plataformes diverses que formen part de SOS Baix Llobregat i l’Hospitalet, i moltes d’altres capaces d’aplegar les 50.000 signatures exigides per fer real la iniciativa legislativa popular. En breu es posarà en marxa una lloc web per endegar aquesta campanya.
Yayo Herrero recorda que som una espècie vulnerable
Abans de la presentació d’en Jaume Grau, Yayo Herrero, antropòloga i activista ecofeminista, membre d’Ecologistas en Acción, ha fet una intervenció per descriure la crisi ecològica que estem sofrint en molts aspectes. Yayo ha remarcat com els humans som una espècie vulnerable, dependent de la nostra relació amb la natura, de la que també formem part encara que de vegades s’oblidi, i de les relacions amb les altres persones.
Així, quan naixem son dependents dels demès per sobreviure i, al llarg de la vida i, especialment en la part final, tornem o seguim dependents de les cures d’altres. Segons les seves paraules, podem dir que com espècie som ecodependents i interdependents; no existeix en la vida real la fantasia de la individualitat.
Cal ser conscients que depenem de bens finits, com la terra o de fons d’energia com el petroli i que estem utilitzant des d’aquí en detriment d’altres. Es vulgui reconèixer o no, estem en una mena de policrisi; una crisi ecològica i ambiental, una crisi que atenta a la mateixa viva física i una crisi de les actuals condicions de vida.
Esdeveniments recents com la tragèdia a València no només mostren la existència real de la emergència climàtica, sinó que anuncien la possibilitat de tragèdies similars en els propers temps. Cal tenir present que el capitalisme, com a sistema, és un extractor incansable de recursos naturals fins el seu esgotament i, a la vegada un extractor de treball humà, ja sigui pagat o no pagat.
De fet, el sistema actual te una naturalesa culturalment colonialista en sentit ampli; en la nostre realitat vivim a la esquena dels altres. No hi ha cap país que produeixi tot el que consumeix i s’extreuen recursos d’altres llocs. Els petroli ve d’uns països que més que productors, son realment extractors d’un petroli que és recurs finit.
Cosa semblant succeeix en una llarga llista de productes, com la soia que s’importa del sud per alimentar porcs aquí `per derivar desprès a Alemanya o als Països Baixos, o la fusta que ve d’una altres llocs per ser utilitzada aquí: Però la majoria d’aquest productes son recursos finits i, és podria dir que el futur te una lògica de destrucció, que estem les portes d’un decreixement dels recursos materials de la economia.
La alternativa seria doncs una transició ecosocial justa que ens faci veure que som terrícoles i no alienígenes, que vivim sobre un planeta amb recursos finits. Cal dons assumir tres principis per abordar aquesta transició, la consciencia de la suficiència, del repartiment i de la sostenibilitat de la vida i dels recursos sobre el que és sosté.
No es tracta d’una recepta fàcil, però en el debat amb algunes de les més de setanta persones assistents, tant la Yayo com en Jaume van insistir en la necessitat d’organitzar-se, d’autorganitzar-se a tots els nivells per aturar la deriva actual crear condicions per aquesta transició ecosocial justa.
Article original de l’Estaca.