PSC: recuperar el lideratge econòmic i empresarial
El PSC defensa unes polítiques efectives de distribució de la renda, la promoció d’ocupació de qualitat i un paper destacat de l’economia social per reduir la desigualtat amb l’objectiu d’aconseguir la fita de la plena ocupació.
Els socialistes tenen per objectiu recuperar el lideratge econòmic i empresarial de Catalunya al conjunt de l’Estat i elaborar un pla estratègic d’atracció d’inversió estrangera.
Posant el focus en la transició energètica, defensen la creació d’un Observatori d’ocupació en transició per detectar les feines en reconversió o aquelles que poden desaparèixer i donar resposta als problemes que se’n puguin derivar.
El partit es proposa donar un impuls al Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC) amb un increment del personal i amb un seguiment més acompanyat i proposa el “compromís d’ocupació en sis mesos”, per als aturats inscrits al SOC.
D’altra banda, estudiaran amb els agents socials i econòmics, l’aplicació d’un Salari Mínim de Referència a Catalunya, una demanda dels sindicats.
En l’àmbit industrial, si governen impulsaran un Acord estratègic per la indústria (2025-2030) per aconseguir que el sector representi el 25% de l’economia catalana, amb un impuls de la col·laboració publicoprivada.
Comuns: cap a un model més sostenible
Els comuns defineixen Catalunya com el país de les petites i mitjanes empreses, “amb un model econòmic esgotat” en un context de crisi climàtica i increment de la pobresa. Es proposen que Catalunya torni a ser una potència industrial referent al sud d’Europa, més resilient als reptes ambientals i més digital. Per obrir una nova etapa de reindustrialització també proposen infraestructures com el corredor mediterrani, impulsar els polígons amb indústria de proximitat i apostar per sectors emergents com la biomèdica, renovables o les TIC.
Els de Jèssica Albiach treuen pit de les mesures impulsades pel Ministeri de Treball liderat per Yolanda Díaz com la reforma laboral que ha disparat la contractació indefinida o l’augment del salari mínim fins els 1134 euros. Defensen que la Generalitat aprofiti les competències laborals i sigui pionera en la reducció de la jornada laboral. Per al partit és prioritari impulsar mesures d’igualtat laboral de gènere, un Pacte Nacional per la Immigració i garantir els drets laborals de la gent jove. Una altra de les propostes laborals implica regular els criteris per a l’acreditació d’empreses que treballen amb l’administració on es tinguin en compte qüestions com la salut laboral, el medi ambient, la sostenibilitat o les polítiques d’igualtat.
ERC: continuar desplegant un horitzó republicà
ERC, que busca revalidar la presidència de la Generalitat, presumeix d’haver acabat amb les retallades dels governs convergents anteriors, amb els pressupostos més elevats de la història. En l’àmbit laboral, els republicans destaquen el Pla Nacional per la Indústria 2022-2025 o la reindustrialització de Nissan com a mesures d’èxit del Govern. Per a la propera legislatura proposen desplegar un nou Pacte Nacional per la Indústria que es fixi un pes industrial del 25% del PIB per al 2030. També defensen consolidar i seguir impulsant la Finestreta Única Empresarial per agilitzar els procediments administratius i impulsar el “Programa PIME” per acompanyar a les petites i mitjanes empreses en qüestions com fiscalitat o l’accés a contractació pública.
En l’àmbit laboral, els de Pere Aragonès destaquen l’impuls del diàleg i la concertació social al llarg de la legislatura, a més de l’impuls de la Formació Professional i el Servei d’Ocupació de Catalunya (SOC). De cara a la pròxima legislatura es proposen promoure la reducció de la jornada laboral cap a les 35 hores, establir el salari català de referència i continuar amb el reforç del SOC i el seu model d’atenció personalitzada. Si tornen a governar, crearan l’Oficina del Treball Autònom i introduiran elements reductors de la bretxa de gènere al món laboral.
En un horitzó republicà busquen assolir la jornada setmanal de 4 dies laborals i 3 de descans, fer una reindustrialització verda i justa i que les polítiques actives d’ocupació siguin l’eina per erradicar la desigualtat.
Junts: prioritzar l’atracció d’empreses i start-ups
Junts és partidari d’una rebaixa generalitzada de l’IRPF, una bonificació del 99% de l’impost de successions, una taxa que només afecta a un de cada quatre catalans. Els de Puigdemont també defensen la reducció i supressió d’altres impostos autonòmics. En l’àmbit laboral, busquen fer protagonista al Tribunal Laboral de Catalunya com a eina de resolució de conflictes laborals i promoure la redacció d’un Estatut del Treballador només per a Catalunya.
Defensen prioritzar la col·laboració publicoprivada i un model econòmic d’atracció d’empreses i captació de start-ups, amb una reducció de la burocràcia per a emprenedors i pimes. El model industrial del partit vol fer protagonista la intel·ligència artificial, amb el sector de l’automoció al centre i un foment de la reindustrialització del sector de semiconductors a Catalunya.
CUP: un model de gestió pública
Per a la CUP el model industrial ha de tenir una baixa petjada ecològica i insisteixen en la importància del control públic de sectors essencials com l’aigua, l’energia, el transport o les telecomunicacions. Proposen una reducció de la jornada laboral a 30 hores setmanals i una ampliació dels permisos per “pal·liar la crisi de cures i promoure la conciliació entre vida i treball”.
Els anticapitalistes són partidaris de mesures de discriminació positiva en l’àmbit laboral per afavorir a comunitats racialitzades en tots els sectors de l’activitat econòmica i regularitzar a persones que treballen en l’economia informal, juntament amb cuidadores i treballadores domèstiques. A més, són partidaris de prohibir la subcontractació, augmentar el cost de l’acomiadament improcedent i dels permisos de maternitat i paternitat. El salari mínim que proposen és de 1593,6 euros i defensen fer efectiva la Renda Bàsica Universal.
L’entrada Eleccions catalanes: comparativa de propostes laborals ha aparegut primer a El Diari del Treball.