El personal de l’empresa municipal demana a l’Ajuntament una solució davant l’augment de la càrrega laboral que els suposa fer manteniment de la jardineria, a més dels espais verds, les zones de jocs infantils i els pipicans. També reclamen millores de sou i que les tasques s’ajustin a les corresponents categories salarials en els contractes.
Els treballadors de l’àrea de jardineria de l’empresa municipal Molivers demanen a l’Ajuntament una millora de les condicions laborals i salarials acord amb les feines per les quals estan contractats. Els treballadors han mostrat la seva insatisfacció a través d’un escrit a l’empresa, on demanen treballar d’una forma segura i digna per poder donar un servei en condicions a la ciutadania, segons ha avançat la revista El Llaç. En aquest document denuncien que fan altres feines més enllà de les que els hi pertoquen com a jardiners, categoria laboral per la qual estan contractats.
Molivers gestiona des de l’any 2021 el servei de neteja i manteniment dels espais verds, les zones de jocs infantils i les àrees de socialització canina del municipi. Abans de la municipalització d’aquests serveis, els treballadors estaven contractats per l’empresa Moix, qui tenia la concessió del servei per part de l’Ajuntament. La municipalització del servei va suposar una celebració per part del personal subrogat, ja que el fet de passar a estar contractats directament pel consistori els garantia acabar amb els problemes laborals i salarials que havien tingut amb l’empresa gestora, però ara es troben en una situació similar a la que estaven amb l’anterior empresa gestora.
Augment de la càrrega laboral
Els jardiners que formen part de la plantilla de l’empresa municipal lamenten que el canvi de Moix a Molivers va anar acompanyat de moltes promeses que s’han quedat incomplertes. De fet, apunten que ni el consistori ni els treballadors estaven contents amb la gestió de Moix. En municipalitzar el servei, l’ens local es va comprometre a solucionar els problemes previs perquè no es tornessin a repetir. I semblava que seria així, fins que a la gestió del servei de jardineria es van incorporar també les tasques de neteja de zones verdes, àrees de socialització canina i parcs infantils.
“Ens van prometre que aquest augment de tasques vindria acompanyat de quatre noves contractacions”, expliquen els treballadors a El Llaç, principalment per no sobrecarregar als jardiners d’altres feines. Actualment són 11 treballadors adscrits a l’àrea de jardineria. De les quatre contractacions que s’havien de fer, dues van arribar l’abril del 2022, però les altres dues no han arribat mai. Aquest fet, acompanyat a la manca de substitució dels treballadors quan hi ha persones de baixa laboral, provoca que els treballadors de l’àrea de jardineria tinguin una sobrecàrrega que a vegades “no permet donar un bon servei de jardineria a la ciutadania”.
Reclamen millores en la retribució salarial
L’Ajuntament no ha donat resposta a les peticions de Viu Molins de Rei per conèixer la versió de l’empresa municipal respecte aquest conflicte, en el qual també hi ha desavinences sobre les condicions salarials. Actualment els contractes d’aquesta àrea es regeixen pel conveni estatal de jardineria, però asseguren que amb la inclusió d’altres àrees a l’empresa municipal, fan altres tipus de feines com ara escombrar els carrers o portar el control dels parcs infantils quan no estan qualificats per fer-ho.
“Estem fent feines d’oficials, que és una categoria laboral superior quan realment som jardiners”, explica un dels treballadors a la revista local. De fet, apunten que l’augment de les feines no ha suposat en cap cas el canvi de categoria laboral al contracte i, en alguns casos, aquestes tasques requereixen fer ús de materials tòxics o fer feines perilloses. “Hauríem de rebre un plus de treballs tòxics i perillosos, ja que també fem feines de neteja l’espai públic”, asseguren, deixant clar que “dedicar jornades senceres a fer neteja i retirar objectes perillosos no és feina dels jardiners”. De fet, els treballadors de la neteja sí que cobren aquest plus.
D’altra banda, també lamenten les condicions de la nau de Can Rabella on asseguren que malgrat haver-hi homes i dones a la plantilla “només hi ha una dutxa i un lavabo” i consideren que els manquen vehicles que els permetin fer de manera correcta la feina de jardiners a més de no disposar del material adequat per fer el manteniment dels parcs infantils. En aquest sentit, els treballadors es queixen de la falta de comunicació amb l’Ajuntament amb el personal i que queda ratificada davant la negativa a donar explicacions a Viu Molins de Rei.
L’entrada Insatisfacció entre els jardiners de Molivers per les promeses incomplertes de l’Ajuntament ha aparegut primer a Viu Molins de Rei.