El Síndic de Greuges de Barcelona ha fet públic l’informe anual del 2023 en el qual demana a l’Ajuntament de Barcelona que millori la qualitat del servei d’atenció domiciliària (SAD). Les recomanacions de l’organisme coincideixen en ple cicle de mobilitzacions de les treballadores per la falta d’acord amb la patronal per pactar el nou conveni.
El síndic apunta que el SAD és objecte de múltiples queixes pels incompliments d’horaris, canvis freqüents de la persona treballadors i la manca de preparació del personal, a més de la mala gestió de les queixes. “S’han d’implementar millores en la supervisió de les empreses adjudicatàries per assegurar la qualitat d’un servei adreçat a persones amb necessitat de cures per raó d’edat (gent gran) o de salut i/o discapacitat”, apunta l’informe. També assenyala que cal garantir una adequada formació de les persones treballadores; una gestió adient de les queixes motivades pel funcionament del servei i el dret a la formació sobre les condicions de prestació del servei i sobre els drets i deures dels usuaris.
Continuen les mobilitzacions pel bloqueig del conveni
Les treballadores del SAD continuen amb el cicle de mobilitzacions davant el bloqueig del conveni per part de la patronal. Avui s’han concentrat davant de l’empresa Servisar- Domus VI a les 10h. Des de CCOO han anunciat accions durant tota la primavera per “trencar amb la dinàmica injusta instaurada per les patronals de congelar salaris i de més condicions laborals fins que les empreses renoven licitacions administratives”. Acusen a empreses com Servisar- Domus VI i Ascent Social d’estar “controlades per fons d’inversió o el mateix Florentino Pérez”, empresari espanyol i actual president del Reial Madrid. Lamenten que les empreses s’enriqueixen amb capital públic “tot a força de reduir la qualitat del servei i empitjorar les condicions laborals de les treballadores, encara amb sous per sota del salari mínim en alguna categoria professional”.
En les darreres negociacions, la patronal plantejava un augment dels sous del 13,25% fins al 2027, que suposa mantenir per al 2023 la pujada salarial que contemplava l’anterior conveni i d’un 0,25% extra per al 2024. Des de CCOO, lamenten que fins al 2026 no hi hauria una pujada salarial seria amb un 3% i d’un 8% per al 2027. A efectes pràctics la proposta és quasi igual a l’anterior amb el major gruix de l’augment salarial quan l’ajuntament tregui a concurs la licitació del servei.
Oposició a la resta de reivindicacions sindicals
Altres punts de desavinença amb els quals la patronal manté la negativa són la bossa d’hores, que els sindicats demanen suprimir. Suposa que les treballadores no hagin de recuperar les hores de servei que no han pogut fer per motius aliens, com per exemple, perquè el pacient està al metge. També demanen reduir la jornada laboral, que se situa en 37 hores. La patronal argumenta que treballen menys del que fixa el conveni estatal tot i que acumulen ja, cinc convenis autonòmics amb la mateixa jornada.
Amb les baixes mèdiques tampoc hi ha acord. Des de CCOO i la CGT demanen que l’empresa pagui el complement salarial per cobrir el 100% de les baixes. Lamenten que és una feina molt física i haver d’agafar una baixa és habitual, “però si tenim sous precaris i passem a cobrar el 65% per agafar-la, la majoria optem per anar a treballar dopades perquè és l’única manera que podem arribar a final de mes”, afirma Noelia Santiago, delegada del SAD de CCOO. La patronal s’hi oposa i argumenta que la demanda del sindicat suposa “premiar” les baixes i defensen reforçar els mitjans de prevenció.
L’entrada El Síndic de Greuges demana a l’Ajuntament de Barcelona que millori la qualitat del SAD en plenes mobilitzacions de les treballadores ha aparegut primer a El Diari del Treball.