Els joves cada cop s’ubiquen més a la dreta. Així ho reflecteix l’enquesta sociopolítica realitzada a més de 13.000 persones entre l’afiliació de CCOO de Catalunya que està a punt d’arribar als 147.000 inscrits. Tot i que representen una minoria dels joves, tenen valors més conservadors que els seus avis. Des del sindicat asseguren estar “preocupats” i apunten als baixos salaris i la falta d’habitatge com a possible justificació. “La ultradreta s’ha convertit en un moviment antisistema en un moment que el sistema no dona respostes als joves”, afirmava el secretari general de CCOO de Catalunya, Javier Pacheco, en la presentació de l’informe.
Els joves són el grup social amb el sou més baix. Els menors de 25 anys, l’any 2022 van cobrar de mitjana 1315 euros, per sota de l’actual salari mínim. Una quarta part dels menors de 25 anys enquestats assegura cobrar mil euros o menys i quasi vuit de cada deu afirmen que el sou que cobren, mai o només de vegades és suficient per arribar a final de mes, mentre han de dedicar el 80% del sou per pagar el lloguer. Això explica la desconfiança dels joves cap al sistema, ja que són els que menys simpatitzen amb partits polítics. De fet, un terç assegura no coincidir amb cap partit mentre que un 29% dels majors de 65 anys està afiliat a alguna agrupació política. Mentre que un 70% dels enquestats assegura simpatitzar amb forces polítiques progressistes, els joves estan entre els grups d’edat que menys coincideix amb forces com PSC, Sumar o ERC, però estan entre els que més coincideixen amb Vox amb un 5,6%, tot i ser un percentatge minoritari. També són el grup d’edat que més creu que la igualtat de gènere ja s’ha aconseguit, per a un 12,5% mentre que només ho creu un 1,4% dels majors de 65 anys.
L’habitatge, la punta de l’iceberg de la precarietat dels joves
Els menors de 25 anys també són el grup que més defensa la privatització total o parcial de serveis com l’educació o la sanitat i els que més negativament valoren l’acció del Govern de coalició. Quasi dos de cada deu la qualifica de “molt dolenta”. Des del sindicat es mostren preocupats, però asseguren que la dretanització dels joves no és una qüestió generalitzada i són un grup d’edat molt polaritzat i dividit. Apunten als sous precaris dels joves i posen el focus en l’habitatge. “El govern de coalició no ha estat valent per protegir la classe treballadora amb el control de preus de l’alimentació i l’habitatge tal com va fer amb l’electricitat”, afirmava Pacheco. L’habitatge és el segon problema per a l’afiliació només per darrere de la sanitat i per davant de la pobresa o l’atur. El secretari general advertia que la construcció d’habitatge públic no serà una resposta per als joves d’avui dia i que es veuran resultats a mitjà i llarg termini. “Als joves d’avui els hi hem de resoldre els problemes d’ingressos i habilitar línies d’ajut directes per a l’habitatge”, va defensar Pacheco.
L’entrada CCOO adverteix que els joves cada cop són més conservadors i apunta a la falta d’habitatge i als baixos salaris ha aparegut primer a El Diari del Treball.