Molivers assumeix la neteja de la via pública, la recollida de residus i la creació de les franges de seguretat als barris de muntanya. Al mateix temps, Aigua és Vida alerta de perill de privatització de l’aigua, extrem que el govern municipal nega
L’empresa pública de l’Ajuntament de Molins de Rei, Molivers, creix i serveix d’eina per municipalitzar serveis essencials. Recentment, s’ha aprovat que l’ens gestioni de forma temporal el servei econòmicament més gran del consistori i un dels que té més impacte en el dia a dia dels veïns: la neteja de la via pública i la recollida de residus. Això significa que els treballadors encarregats d’escombrar els carrers i buidar els contenidors formen part de la firma. Una tendència que es veu incrementada per un altre servei municipalitzat, la creació i gestió de les franges de seguretat contra els incendis dels barris de muntanya del municipi. Ara bé, hi ha veus que apunten a que línia de treball es pot veure trencada per la continuïtat, pròximament, del servei d’abastament d’aigua potable en mans privades. Un fet que el govern municipal nega al·legant que de moment no hi ha res decidit.
Molivers va néixer l’any 2021 agafant el relleu de Molins Energia, l’empresa pública que durant anys va gestionar el servei de calefacció i aigua calenta a través de biomassa en un dels barris de la població, la Granja, abans que acabés en mans de Veolia. Des de llavors ha engreixat la seva estructura per acabar convertint-se en un element clau. En aquesta evolució han contribuït diferents governs municipals i partits polítics, prenent decisions des de l’executiu local però també generant debat i propostes des de l’oposició. En definitiva, l’actual Molivers és fruït d’anys de debat a la població. El seu primer encàrrec va ser la jardineria i manteniments dels espais verds, les zones de jocs infantils i les àrees de socialització canina, conegudes de forma més popular amb el nom de correcans.
El gran repte de la neteja i la recollida de residus
Sense cap mena de dubte, el gran repte de Molivers és assumir el servei de neteja viària i recollida de residus. L’empresa municipal ha assumit aquesta responsabilitat després que l’Ajuntament finalitzés el contracte amb l’anterior firma gestora, la unió temporal d’empreses Ascan-Geaser, que va donar un mal servei: la falta de neteja de la via pública a Molins de Rei és evident i els contenidors de residus estan, en bona part, trencats o en males condicions. De fet, aquest és un aspecte protagonista en el debat polític dels últims anys i aquella empresa va arribar a ser sancionada.
Molivers ha absorbit els 45 treballadors de l’anterior empresa. Uns empleats amb problemes laborals i que han fet vàries concentracions durant els últims mesos per reivindicar els seus drets. Un cas paradigmàtic va ser un accident laboral a causa d’un camió en mal estat l’any 2022. El nou contracte amb Molivers tindrà una durada d’un any prorrogable a dos i requerirà una inversió de 2,8 milions d’euros.
Segons l’alcalde, Xavi Paz, l’absorció per part de l’Ajuntament del servei ve causada per “les ganes de revertir la situació de la neteja i la recollida de residus al municipi, ja que era deficient”. El socialista remarca que aquesta maniobra “implica garantir el dret dels treballadors de la neteja”. Des de Molins en Comú Podem, que governa l’Ajuntament amb el PSC, s’afegeix que “davant un servei que no funciona i que no compleix amb els treballadors hem pres la decisió més valenta possible”. Segons el portaveu dels comuns i segon tinent d’alcaldia, Lucas Ferro, s’ha apostat per la municipalització amb “la convicció que la gestió directe del servei és en aquest moment la millor gestió possible per garantir la màxima qualitat”.
Aquesta municipalització no és definitiva. Durant aquest període s’avaluarà la seva continuïtat o no. Si be és cert que els comuns ideològicament són partidaris, des del PSC s’opta per una posició més prudent i pragmàtica. Els socialistes de Molins de Rei defensen que és més important la qualitat del servei que no pas qui ho presta. En tot cas, és una decisió que es prendrà més endavant.
70.000 euros per les franges de seguretat contra incendis
Molins de Rei compta amb diversos barris situats al Parc Natural del Parc de Collserola i les franges de seguretat contra incendis són actuacions que regulen la massa natural amb l’objectiu de protegir els nuclis habitats contra el foc. Enguany s’ha produït certa polèmica veïnal pels seus límits.
Ara bé, gairebé consens va crear que qui les gestionés fos Molivers amb un pressupost de 70.000 euros anuals. Des del govern municipal es reivindica que Molins de Rei és el primer municipi del parc que estableix aquest servei directament. En un principi, això significa que les franges tindran continuïtat amb el pas del temps.
La competència de l’aigua, en mans de l’AMB
Aqualia, que és l’empresa que ha gestionat l’abastament d’aigua a Molins de Rei des de fa molts anys, ho continuarà fent en una situació de pròrroga. Però la competència d’aquest servei és ara de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB). Recentment, es va aprovar una comissió per traspassar-la.
Una maniobra que segons l’associació Aigua és Vida és una passa endavant per integrar Molins de Rei en l’empresa mixta Aigües de Barcelona (Abemcia), actual gestora del servei a 23 municipis. Un ens on Agbar té el 70% de la titularitat, Caixabank un 15% i el 15% restant l’AMB. Segons aquesta entitat, la majoria del PSC al Consell Metroplità -màxim òrgan de govern de l’AMB, el que seria el ple municipal en un Ajuntament- afavoreix “l’interès privat d’Agbar”. “La creació d’aquesta comissió és el primer pas perquè Agbar absorbeixi el servei d’aigua”, han advertit.
Si això és finalment així, difícilment sigui a través d’Abemcia. Haurien de pensar una altra estratègia. Una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) ho impedeix. Els tribunals diuen que l’AMB té competència plena dels serveis de subministrament d’aigua i nega que aquesta empresa pugui acollir la gestió de l’aigua potable ni de Molins de Rei ni de cap de la resta de municipis que encara gestionen el servei a través de concessions a altres empreses.
Segons Lucas Ferro, que també és regidor de Medi Natural, la comissió “en cap cas decidirà el model de gestió de l’aigua a Molins”. En declaracions a Ràdio Molins de Rei, Ferro remarca que aquest òrgan abordarà la “liquidació de la concessió del contracte de l’aigua” i afegeix que els processos són independents i que en cap cas signifiquen “que l’aigua de Molins de Rei acabi en mans d’Agbar”. L’alcalde també s’ha expressat en termes similars. El futur de l’aigua al municipi és, ara per ara, un tema obert i sense resolució, segons defensa el govern municipal.
Foto portada: Guillem Urbà
Article original de Viu Molins.