La manca d’habitatges assequibles és segurament un dels primers obstacles amb el que topen els joves que volen independitzar-se. Els preus excessivament elevats tant del lloguer com de la compra dificulten l’accés a un habitatge propi. Molts han d’optar per models de convivència compartida, el lloguer d’habitacions o bé hipotecar-se a molt llarg termini… És per això que gran part dels joves es veuen obligats a retardar el procés d’emancipació. A Catalunya només s’emancipa un 17% dels joves d’entre els 16 i els 29 anys.
L’altre gran obstacle que troben les persones joves és la precarietat laboral. L’Estat espanyol és el tercer país d’Europa amb la taxa més alta d’atur juvenil (29,8% l’any 2022) i el quart amb el nombre més elevat de joves que treballen a temps parcial de forma no volguda, de manera que la inestabilitat laboral i les condicions precàries dificulten que les persones joves puguin mantenir una independència financera per assumir el cost d’emancipar-se. Els darrers anys, la taxa d’atur ha baixat a Catalunya, però, malgrat estar per sota de la mitjana espanyola, segueix essent molt elevada en comparació amb Europa.
Font: Idescat
Òbviament, aquest també és un problema que afecta les persones joves de Molins de Rei. Què hi podem fer des de l’àmbit local? Des del nostre grup municipal pensem que seria interessant reforçar i unificar tots els serveis que estan relacionats amb aquest col·lectiu en el nou espai del mòdul C del Molí, del qual encara no coneixem els usos en detall. Des del Govern i la Regidoria ens han informat que a la tercera planta hi volen ubicar unes aules d’estudi, un projecte molt interessant que pensem que pot atraure moltes persones joves. És per això que considerem que també seria bo traslladar-hi el Punt Jove, incorporar-hi un espai per al Consell de Joves i el Consell d’Adolescents, si cal, amb un servei específic d’orientació per a l’emancipació que es vinculi amb l’Oficina d’Habitatge i els programes d’inserció laboral. També seria un bon espai per acollir activitats lúdiques per a les persones joves, amb una atenció especial a les persones joves amb discapacitats, una demanda que fa temps que reclamen ells i les seves famílies.
En aquest espai jove també hi podrien tenir cabuda programes com l’Ocell de Foc, pensat per acompanyar els joves en el benestar emocional i la salut mental, i que també els ofereix un acompanyament integral en el seu procés vital, o altres programes promoguts per les persones joves o per entitats socials de la vila.
L’article 40.4 de l’Estatut d’autonomia de Catalunya diu que: “els poders públics han de promoure polítiques que afavoreixin l’emancipació dels joves, facilitant-los l’accés al món laboral”. I la Llei 33/2010, de l’1 d’octubre, de polítiques de joventut, va permetre crear la Xarxa Nacional d’Emancipació Juvenil. Els principals components de la Xarxa són els ajuntaments i els consells comarcals, que, mitjançant els punts d’informació juvenil i les oficines joves, han de treballar per generar oportunitats d’emancipació.
Les persones necessitem projectes de vida. No tenir-ne o visualitzar un futur desesperançador afecta la salut mental i pot generar situacions d’aïllament, desídia, ràbia o apatia social. Però tot això també ha d’anar acompanyat de bones polítiques que ajudin a combatre la precarietat laboral i l’especulació immobiliària, que són, principalment, els dos grans problemes amb què topen els joves i les persones adultes en general per desenvolupar una vida totalment autònoma.
Els joves són el present, no el futur, i, per tant, també han de tenir oportunitats per integrar-se en la vida social, política i comunitària de Molins de Rei. El més important és no imposar-los el ”nostre” projecte, sinó escoltar i arribar a solucions de forma conjunta. Existeixen nous paradigmes i, com tota generació, la dels joves d’ara també té els seus valors i els seus interessos. Per això cal fer-ho amb ells i elles.
Mertixell Campmajó Garcia.
Diplomada en Treball Social a l’ICESB de Barcelona i postgraduada en Lideratge i innovació social a ESADE, ha exercit durant molts anys d’educadora, coordinadora i directora d’un centre d’acolliment per a infants de 0 a 12 anys i ha estat directora del servei de Mesures Penals Alternatives gestionat per Intress, del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya. És coordinadora de la Comissió d’Àmbit Penitenciari i Execució Penal (CAPEP) d’ECAS i membre de la Taula de Participació Social. Actualment és la Directora de l’àrea de justícia, comunitat i inclusió social d’Intress i exerceix la presidencia de l’associació PrevenSI que treballa per la prevenció de la violència sexual infantil. La seva trajectòria és de més de 20 anys d’experiència en l’àmbit de la violència, protecció a la infància, de gestió d’equips i innovació. Actualment també és regidora de l’Ajuntament amb el grup municipal d’ERC a Molins de Rei.
L’entrada Greus dificultats de les persones joves per emancipar-se ha aparegut primer a Viu Molins de Rei.