L’associació Aigua és Vida ha assegurat que el traspàs afavoreix els interessos privats per sobre de la municipalització ja que la gestió del servei a l’AMB està gestionat per ABEMCIA, de la qual Agbar compta amb un 85% de la titularitat. Lucas Ferro assegura que aquesta lectura no és correcta i afirma que Agbar no gestionarà l’aigua del municipi perquè hi ha una sentència judicial que no ho permet.
El Consell Metropolità, màxim organisme de govern de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB), va aprovar el passat 27 de febrer la creació d’una comissió mixta per traspassar la competència del subministrament de l’aigua a l’ens supramunicipal. La mesura, que es va aprovar amb els vots a favor del PSC, Junts, ERC i Comuns, s’ha presentat com un primer pas per solucionar la situació actual de la gestió del servei al municipi.
Cal recordar que el passat 31 de desembre va finalitzar el contracte amb Aqualia i, finalment es va signar un acord de continuïtat per un període d’un any per poder garantir el subministrament als veïns i veïnes. Ara, amb la comissió, s’abordarà el traspàs i la liquidació del contracte amb Aqualia perquè finalment el servei passi a ser gestionat per l’AMB. El que encara queda per determinar és com l’AMB donarà el servei, ja que no és possible integrar-lo a Aigües de Barcelona -societat mixta que dona el servei a la resta de municipis metropolitans de la qual un 85% de la titularitat és d’Agbar (70%) i Caixabank (15%) i un 15% de l’ens supramunicipal-, ja que existeix una sentència del Tribunal Suprem de Justícia de Catalunya (TSJC) de l’any 2020 que no ho permet.
La sentència constata que l’AMB té competència plena dels serveis de subministrament d’aigua i que l’abastament del servei és de titularitat metropolitana. Amb la resolució, Aigües de Barcelona no pot absorbir la gestió de l’aigua potable de Molins de Rei ni de cap de la resta de municipis que encara gestionen el servei a través de concessions a altres empreses.
Aigua és Vida apunta que la deicisió favoreix els interessos d’Agbar
L’associació Aigua és Vida va emetre la setmana passada un comunicat mostrant el seu descontent respecte el traspàs definitiu del servei de subministrament d’aigua potable de Molins de Rei i Ripollet a l’AMB. Des de l’associació, expliquen en el seu comunicat que l’acord aprovat pel Consell Metropolità representa una passa endavant per integrar Molins de Rei en l’empresa mixta d’Aigües de Barcelona, actual gestora del servei a 23 municipis metropolitans en una concessió que finalitza l’any 2047.
En aquest sentit, Aigua és Vida apunta que la majoria del PSC al Consell Metropolità afavoreix “l’interès privat d’Agbar” i lamenta que, actualment “no hi ha majories per impulsar la gestió pública metropolitana”. Per aquest motiu denuncien “que la creació d’aquesta comissió és el primer pas perquè Agbar absorbeixi el servei d’aigua potable de Ripollet i Molins de Rei”.
“La concessió d’aigua de Molins de Rei no la tindrà Agbar”
El segon tinent d’alcalde i regidor de Medi Natural, Lucas Ferro, ha afirmat a Ràdio Molins de Rei que la lectura que ha fet l’entitat respecte al traspàs de la gestió d’aigua “no és correcta”. En aquest sentit, cal remarcar que hi ha una sentència del TSJC que afirma que la competència del subministrament d’aigua potable dels municipis metropolitans és de l’AMB.
Ferro ha explicat que la comissió creada “en cap cas decidirà el model de gestió de l’aigua de Molins ni de l’AMB” i ha afirmat que a aquesta comissió participaran l’AMB i l’Ajuntament per “abordar la liquidació de la concessió del contracte de l’aigua”. A més, ha afirmat que aquests processos són independents i que en cap cas significa “que l’aigua de Molins de Rei acabi en mans d’Agbar”.
L’entrada El Consell Metropolità aprova una comissió per traspassar la competència de l’aigua a l’AMB ha aparegut primer a Viu Molins de Rei.