Avui pot ser un gran dia, la cançó que va escriure Joan Manuel Serrat, com qualsevol afirmació que ens situï en un present en positiu i així mateix ens projecti cap al futur més immediat, pot ser el millor pensament per esperonar l’optimisme a l’inici de cada jornada.
Dites populars que han passat de generació en generació són breus i senzills missatges que ens asserenen en situacions dures o complexes, en moments d’abatiment, mental i físic, quan els esdeveniments a la nostra vida són més feixucs i difícils de pair. Una idea encoratjadora en la nostra ment és una gran aliada del nostre benestar i, per tant, de la nostra salut. Expressions com: D’un gran mal en surt un gran bé; El no ja el tenim, ara anem a pel sí; De més verdes en maduren; De mica en mica, s’omple la pica; A poc a poc i bona lletra… ens poden fer un gran bé a nosaltres, i també, en veu nostra, als nostres familiars, veïns i amics, en moments d’angoixa. Són maons ben a l’abast que construeixen benestar emocional.
Tal com és expressat en l’espai de Salut Mental del Canal Salut de la Generalitat, “el benestar emocional ens ajuda a afrontar els reptes, els alts i baixos diaris i les situacions quotidianes d’estrès sense enfonsar-nos, i ens facilita relacions satisfactòries i treballar de manera eficient”.
En situacions d’estrès que causen patiment mental –exposen també– “convé desenvolupar habilitats que ajudin a disminuir els símptomes de malestar psíquic”. Des del mateix espai en línia de Canal Salut, ens enllacen algunes recomanacions per promocionar hàbits positius de salut mental. Aquests són: Fer exercici com a mínim 30 minuts al dia, perquè això millora la salut física i mental; respectar els horaris de son, en el cas dels adolescents no menys de 8 o 9 hores diàries; menjar de forma saludable i equilibrada; evitar drogues que afectin el desenvolupament del cervell (incloent-hi el tabac i la cafeïna) i tenir un entorn familiar estable que atengui les nostres necessitats afectives. També és important construir relacions socials i d’amistat saludables, ja que compartir experiències i cultivar relacions recíproques, de suport mutu, amb amics i companys ajuda a millorar el benestar emocional.
Caldria també organitzar-se el temps per evitar enfrontar-se a factors estressants innecessaris, respectant el temps d’estudi, les dates de lliurament i els horaris per a fer les diferents activitats. Però també és molt convenient prendre temps per a relaxar-se.
Educar la intel·ligència emocional
El psicòleg Daniel Goleman, autor del llibre Inteligencia Emocional (editorial Kairós), troba molt a faltar que ja des de les primeres etapes d’escolarització es donin a conèixer estratègies de creació, creixement i enfortiment de la nostra intel·ligència emocional.
“No es presta prou atenció a aquesta educació que considero molt important impartir, tant en les escoles com en les empreses. Jo sóc un gran defensor que empreses i organitzacions ofereixin formació a adults, perquè la intel·ligència emocional es pot millorar a qualsevol edat. Hi ha moltes formes de fer-ho”.
Goleman s’expressava així aquests dies en la presentació del llibre que acaba de publicar, juntament amb Cary Cherniss, director i copresident del Consorci per a la Investigació sobre la intel·ligència emocional en organitzacions, i professor emèrit de Psicologia aplicada a la Universitat de Rutgers. El nou treball d’aquests especialistes en intel·ligència emocional es diu Óptimo. Rendimiento, empatía e inteligencia emocional, i també ha estat publicat amb Kairós.
En aquest llibre, els autors donen a conèixer mètodes pràctics per a fer servir els recursos interns que totes les persones tenim, i assolir amb ells un estat òptim d’alt rendiment i satisfacció. Basant-se en la investigació sobre com centenars de persones construeixen l’arquitectura interna d’un bon dia productiu, els autors descriuen les sensacions d’un estat òptim, i mostren com la intel·ligència emocional és clau per al nostre millor rendiment personal i laboral.
L’autodisciplina, les ganes d’aprendre a fer tot el que fem d’una manera millor, aplicar l’empatia i la compassió per comprendre tots les reaccions adverses al nostre entorn fan camí cap a aquest estat òptim, idoni, no de pau i relaxació interior, sinó de satisfacció per tot allò que anem aprenent, superant, lliurant i comprenent en cadascun dels nostres dies. Que la mentalitat positiva troba estimulants els reptes, i no es frustra davant de les adversitats són idees que es comparteixen en aquest manual per a un gran dia. Que, tal com expliquen els autors, en les nostres mans, però sobretot en la nostra ment, ho pot ser cada dia.
Tal com va explicar també Daniel Goleman, descobrir les pròpies emocions, la meditació i la respiració conscient, com a entrenament de l’atenció són passos per incrementar la intel·ligència emocional. Aquesta també ens porta a tenir en compte què pensen les altres persones i com viuen elles tot el que ens expliquen, que és una manera de facilitar-nos l’exercici de la compassió, preocupant-nos pel benestar de l’altre.
Per això, com et fa sentir algú quan ets al seu costat és el millor indicador de la intel·ligència emocional d’aquesta persona. Sentir l’harmonia sol ser un bon senyal d’alta intel·ligència emocional.
L’entrada La importància d’educar la intel·ligència emocional en escoles i empreses ha aparegut primer a El Diari de l’Educació.