Ahir es va conformar la primera taula específica de Diàleg Social que abordarà la igualtat i la discriminació del col·lectiu LGTBI en l’àmbit laboral en la qual van participar CCOO, la UGT i la CEOE. El Ministeri de Treball i els agents socials treballen per implementar protocols d’assetjament del col·lectiu al lloc de treball, tal com recull l’article 15 de la llei LGTBI que va aprovar el Ministeri d’Igualtat en la darrera legislatura.
Des del Govern afirmen que els plans contemplen “actuacions per la igualtat d’oportunitats, foment de l’ocupació i integració del col·lectiu en el mercat de treball, així com l’obligatorietat de desenvolupar directrius específiques, recollides en un protocol o Pla LGTBI que hauran d’implementar totes les empreses amb una plantilla superior a 50 treballadors”.
La Inspecció de Treball comprovarà que les empreses disposen del pla LGTBI
Des del Ministeri de Treball afirmen que “l’objectiu és donar especial rellevància a la inclusió de les persones trans, en concret, de les dones trans que pateixen una doble discriminació”. La ministra Díaz també ha avançat que es treballa per reforçar la prevenció amb una major coordinació amb la Inspecció de Treball que vigilarà que els protocols s’apliquen en les empreses. Els plans reforcen la jurisprudència del Tribunal Constitucional que ha declarat per primera vegada que la identitat de gènere està sota la protecció de la Constitució al considerar que es tracta d’un dret fonamental de les persones.
En la primera reunió els sindicats van presentar les propostes per al desenvolupament del reglament. Díaz va reconèixer que “tot i que Espanya és un país orgullós de la nostra diversitat i un dels més avançats en drets LGTBI, les discriminacions persisteixen i ho fan també en els entorns laborals” i va declarar que es treballa perquè les empreses comptin amb “mesures concretes per prevenir tot el que té a veure amb la situació de singularitat i no discriminació de les persones LGTBI i trans”.
El secretari d’Estat de Treball de la UGT, Joaquín Pérez, va afirmar que “complirem amb el desenvolupament de la llei”, tot i que va lamentar que els protocols no seran d’obligada aplicació a principis de març, tal com estava previst, perquè el Govern ha estat en funcions. Des de la UGT adverteixen que les persones LGTBI “no poden esperar més”.
En la mateixa línia, des de CCOO, la secretaria d’Acció Sindical i Treball, Mari Cruz Vicente, va defensar que aposten perquè el desenvolupament reglamentari de l’article 15 de la llei “sigui clar, concret, concís, eficaç i possible de portar a la pràctica”. Vicente va afegir que “hem de parlar de polítiques de promoció, de llenguatge, classificació… d’un conjunt de mesures que garanteixin que a les empreses existeixen feines inclusives sense cap discriminació per orientació sexual”. Des dels sindicats també esperen que les organitzacions empresarials facin les propostes al respecte per poder extreure un “text concret”.
L’entrada El Govern i els agents socials treballen en la construcció dels plans d’igualtat LGTBI a les empreses ha aparegut primer a El Diari del Treball.