13 municipis del Baix Llobregat formen part del tercer nucli a la comarca del pla Ocell de Foc, una iniciativa del programa d’Economia Social de la Generalitat de Catalunya que dona suport gratuït als joves amb malestar emocional. Els joves que tinguin algun problema de salut mental rebran suport especialitzat, i es faran desenes d’activitats fins al 2025.
Si un jove se sent malament anímicament, a més de recórrer al Centre d’Atenció Primària (CAP), també podrà fer-ho en altres llocs. Gràcies al programa Ocell de Foc, impulsat pel departament d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, es multipliquen els punts d’accés a suport per superar aquests moments tan difícils. Al Baix Llobregat hi havia dues iniciatives que venien aplicant l’Ocell de Foc, i ara se n’ha sumat una tercera: @ocelldefoc_culturabaix.
Gràcies a aquesta tercera iniciativa que aplica el pla finançat pel govern català, els joves de 16 a 30 anys podran rebre suport de forma totalment gratuïta en un nou punt: el carrer Jacint Verdaguer, 100, de Molins de Rei (seu de La Casa Urbana, l’entitat guia de l’ @ocelldefoc_culturabaix ). En aquest punt de trobada els acolliran i els ajudaran. Ja sigui un malestar emocional, o bé problemes de salut mental, tindran algú que els escoltarà i els ajudarà a superar-ho. Aquest no seria precisament el primer lloc en què es pensaria per anar si un jove té algun problema d’aquest tipus, però aquesta és precisament la gràcia del pla @ocelldefoc_culturabaix : acostar-se el màxim possible als joves, arribant-hi de formes que no serien possibles d’una altra manera.
Evidentment, el Centre d’Atenció Primària (CAP) és el punt de referència per a qualsevol malaltia de salut mental. Però la idea és tenir una altra via d’entrada, amb què els nois i noies se sentin més còmodes. “La bata blanca pot tirar enrere a algú per obrir-se a explicar els seus problemes”, reconeix Sandra Renau, tècnica del programa @ocelldefoc_culturabaix , en declaracions a Viu Molins de Rei.
Ver esta publicación en Instagram
La dansa, activitat principal de La Casa Urbana, és un entorn més relaxat, en què ni són professors ni metges els que estan en contacte amb els joves, i això ha ajudat a que molts alumnes s’obrin a explicar les seves preocupacions. “Els joves ens ho expliquen, perquè es troben com a casa. Senten la confiança de poder explicar el que senten amb molta llibertat”, explica Renau, que també és presidenta de La Casa Urbana. De fet, des de la pandèmia han notat un augment molt gran de problemes de salut mental entre els seus alumnes: “Estan afectats, més aïllats, els costa participar, i de fet hem hagut de canviar la manera en què els hem de tractar”, comenta Renau.
Curiosament, a La Casa Urbana ja havien començat a fer tallers sobre salut mental per iniciativa pròpia, abans de formar part de l’ @ocelldefoc_culturabaix . “Era un tema que ens preocupava, i per això vam començar a fer xerrades”, recorda Renau, que va organitzar xerrades de prevenció del suïcidi o de trastorns de la conducta alimentària.
Servei a 13 municipis
Així doncs, s’obre una nova porta d’accés als joves. En funció de cada cas, poden donar-los accés a les teràpies grupals que es fan o també a les teràpies individuals i personalitzades, posant-los en contacte amb psicòlegs associats si és necessari. Tot, completament gratuït, sempre que tinguin entre 16 i 30 anys. Se’n poden beneficiar no només els joves de Molins de Rei, sinó també de 12 municipis més del Baix Llobregat als quals aquesta iniciativa del pla @ocelldefoc_culturabaix dona cobertura.
A més, no ho faran sols. Si bé La Casa Urbana és l’entitat guia de l’Ocell de Foc, té una sèrie d’entitats sentinella que ajuden a fer arribar el pla a més gent. Són Gueopic (de suport a les persones amb dificultat comunicativa), ACOSU (del taller ocupacional Alba per a persones amb diversitat funcional), Virolai (del col·legi amb el mateix nom) i Prosceni (dedicada a l’audiovisual i les arts escèniques). Totes aquestes entitats també organitzaran activitats, i al mateix temps seran una altra porta d’entrada per escoltar les problemàtiques dels joves.
Ver esta publicación en Instagram
La cultura com a eix vertebrador
L’existència d’un espai com a punt de trobada de la salut mental és només la punta de l’iceberg d’un ambiciós programa d’activitats que han preparat fins al 2025. L’ @ocelldefoc_culturabaix organitzarà tot tipus d’activitats per promoure la salut mental des d’àmbits molt diversos. Totes tenen en comú que volen “fomentar la il·lusió i la motivació dels joves, que trobin un sentit a la vida”, detalla Moisés Rojo, director del projecte @ocelldefoc_culturabaix
L’ @ocelldefoc_culturabaix ha hagut de fer tot un projecte que es presenta per a la seva aprovació a la Generalitat de Catalunya, que és qui promou els diferents nuclis de l’Ocell de Foc a través del seu programa d’Economia Social. El projecte @ocelldefoc_culturabaix que ha rebut el vist-i-plau per tirar endavant posa el focus en la cultura com a instrument per fomentar la salut mental. “És el nostre tret diferencial”, apunta Moisés Rojo.
La seva proposta és organitzar activitats “que impactin, que cridin l’atenció i que arribin a molta gent”. Al mateix temps, busquen la inclusió, barrejant entitats molt focalitzades en el treball amb persones amb diversitat funcional com són ACOSU i Gueopic, amb d’altres d’un àmbit més general. “Hem de normalitzar-ho i incloure a tothom”, comenta Rojo.
Si bé la cultura serà el pal de paller de l’ @ocelldefoc_culturabaix, també hi haurà una presència destacada de l’esport i l’oci dins les activitats que organitzaran i que detallaran properament. Pensen en gran, i per exemple hi haurà un taller amb La Fura dels Baus o col·laboracions amb celebritats del cine i la música. Algunes d’elles ja s’han començat a fer, però el gruix es farà en els propers mesos, fins a l’octubre del 2025.