El Departament d’Educació ha arribat a un acord amb CCOO i UGT aquest dijous per revertir les retallades pendents des del 2010, en el marc de la Mesa Sectorial de Negociació del Personal Docent Funcionari, mentre que el sindicat majoritari USTEC s’ha desmarcat del pacte per considerar-lo insuficient, igual que altres minoritaris com Intersindical, Professors de Secundària i CGT.
L’acord contempla el reconeixement del primer estadi docent a partir dels sis anys a partir de l’1 de gener del 2024, i no de nou anys, com havia quedat fixat fins ara.
També queda fixada a partir d’aquest gener l’equiparació salarial dels professors tècnics d’FP i dels mestres de taller d’arts plàstiques i disseny, establint un complement personal transitori de 175,19 euros mensuals bruts per als funcionaris de carrera, en pràctiques i interins.
Així mateix, s’ha signat la reducció de dues hores lectives per a docents de més de 55 anys de forma gradual, de manera que el curs 2024-25 es farà efectiu per a les persones de més de 60 anys i a partir del curs següent per a la resta.
Pressupostos
La Conselleria ha xifrat aquestes tres mesures en 67,5 milions d’euros, que estan inclosos en els pressupostos de la Generalitat per al 2024 i que estan pendents d’aprovació per part del Parlament.
El Departament que dirigeix Anna Simó ha remarcat que en els dos cursos anteriors ja es van revertir altres retallades com la reducció de l’hora lectiva per a tots els docents, la conversió del terç de jornada en mitja jornada i la reducció de ràtios.
Simó ha afirmat que “aquest acord per revertir les retallades ha estat molt esperat durant molts anys, i suposarà un benefici per a més de la meitat dels docents”, ja que està previst que beneficiï 43.400 docents. “L’objectiu del Departament és que la professió docent se senti valorada i treballi en les millors condicions als centres”, ha afegit.
Altres negociacions
En canvi, per a CCOO Educació, “és, globalment, un bon acord que ens permet enviar a la paperera de la història unes retallades salvatges i injustes”, segons ha exposat en un comunicat en el qual ha promès continuar “la lluita per millores laborals i educatives”, entre les quals ha citat el deute generat durant el temps que els estadis han estat a nou anys i retallades pendents com el fons d’acció social i les dietes de sortides.
Cartell de CCOO sobre l’acord del 25 de gener
Per part seva, UGT Educació ha dit que la signatura “representa un avenç significatiu en les condicions laborals del personal docent de Catalunya” i ha insistit en el fet que els sindicats signants “de cap manera” renuncien a continuar les negociacions per aconseguir més millores laborals. Així, insta els sindicats que no formen part de l’acord a ”reconsiderar la seva postura” per “trobar solucions realistes i beneficioses”.
Cartell d’UGT obre l’acord del 25 de gener
Sindicats contraris a l’acord
D’altra banda, els sindicats USTEC, majoritari en el sector, Professors de Secundària, Intersindical i CGT han mostrat el seu rebuig en un comunicat tot destacant que CCOO i UGT representen només el 20% del personal docent no universitari de Catalunya.
El document afirma que el govern incompleix la mesura de revertir totes les retallades en la present legislatura, deixa fora el reconeixement del deute concret pels estadis i tanca la porta a seguir-lo negociant amb les organitzacions sindicals. A més, considera que la proposta per al professorat tècnic d’FP deixa fora part del col·lectiu i no garanteix la igualtat de drets i retribucions per a la totalitat d’aquest sector.
Els quatre sindicats insisteixen que el pacte entre Educació, CCOO i UGT està supeditat a l’aprovació dels comptes de la Generalitat i que, per tant, no està garantit el seu compliment. També critiquen que no incorpora la reducció de ràtios, l’augment de plantilles, la recuperació del poder adquisitiu o l’estabilització de plantilles.
L’entrada Acord d’Educació, CCOO i UGT per revertir les retallades ha aparegut primer a El Diari de l’Educació.