“Temptacions de Collserola”: Baixar esquiant des del Puig d’Olorda a Sant Feliu
Sembla que les bones crítiques a la instal·lació d’una pista de gel real a Sant Feliu de Llobregat durant aquestes festes de Nadal, de les que elBaix.cat ha anat informant, han animat l’equip de govern municipal, integrat pel PSC, Junts i Veïns, a continuar potenciant els esports de neu i gel, seguint una vella tradició ben arrelada a la comarca del Baix Llobregat.
L’alcaldessa de Sant Feliu, la socialista Lourdes Borrell, ha lliurat a la Generalitat, la Diputació de Barcelona, l’Àrea Metropolitana de Barcelona i el Consell Comarcal del Baix Llobregat un documentat projecte que implicaria la construcció d’una xarxa de pistes d’esquí alpí i nòrdic a la serra de Collserola.
Segons ha pogut saber elBaix.cat, aquesta xarxa inclouria una pista d’esquí alpí de descens que aniria des del Puig d’Olorda (a 450 metres d’altitud) fins la riera de la Salut a Sant Feliu, aprofitant el pronunciat desnivell que hi ha fins la ciutat (a la fotografia). Els moviments de terres necessaris no semblen un impediment. L’estació de remuntadors s’ubicaria a l’espai de l’actual pista esportiva de la Riera de la Salut, que seria desmantellada. Els remuntadors aprofitarien, més amunt, part del recorregut que feien les antigues vagonetes de la cimentera Sanson, amb la qual cosa, segons destaquen des de Junts, “es recuperaria una imatge típica del Sant Feliu de fa unes dècades”, i arribarien fins l’actual ermita de Santa Creu d’Olorda. La zona comercial i de serveis s’ubicaria a Sant Feliu, a ambdues bandes de la pista d’esquí, als actuals Polígons Multindus i Masor, fet que obligaria a traslladar el taller del conegut escultor Jaume Plensa. L’aparcament per a vehicles seria a les instal·lacions de l’antiga cimentera Sanson que serien derruïdes. La seguretat quedaria garantida per la Comissaria de Mossos ja existent, que quedaria a tocar de les pistes. La denominació oficial del Resort seria “Temptacions de Collserola” si el grup Manel, amb qui ja s’ha contactat, acaba autoritzant que s’utilitzi el títol de la seva cançó.
Inconvenients desestimats
L’informe tècnic elaborat per una consultora de prestigi apunta però alguns inconvenients. El primer seria, que la implantació de les pistes comportaria la destrucció de les masies de Can Ferriol, de Can Parellada, de Can Messeguer i de la masia i l’ermita de la Salut. Fonts municipals generalment ben informades han explicat a elBaix.cat que aquest és el motiu real que ha portat l’Ajuntament de Sant Feliu a renunciar a una important subvenció de 868.000 euros concedida per la Unió Europea per restaurar la Masia de la Salut i habilitar-la com a punt d’entrada i informació al Parc de Collserola. “Si la masia ha de desaparèixer no té cap sentit invertir-hi diners per rehabilitar-la”, diuen les mateixes fonts.
El segon inconvenient és la implicació d’altres administracions: els ajuntaments de Barcelona i de Molins de Rei, que tenen una part dels seus termes municipals a Olorda, i el Patronat del Parc Natural de la Serra de Collserola. Pel que fa a Barcelona i al Patronat, l’informe destaca, que en no trobar-se ja Ada Colau al front de les dues institucions, és fàcil suposar que Jaume Collboni i Xavier Trias donaran suport al projecte. Segons l’informe, el consentiment de Molins de Rei hagués estat més fàcil fa uns mesos, ja que fins el juny d’aquest any disposava d’un govern sociovergent; ara el PSC governa amb els Comuns, dels que l’informe afirma que normalment són contraris a aquests tipus de projectes que impliquen un clar progrés per a la societat.
El tercer inconvenient que l’informe apunta és l’ambiental; l’impacte ecològic, l’emergència climàtica i la sequera no són considerats un gran problema per l’equip de govern municipal. Segons el tinent d’alcalde Jaume Manyoses, de Junts: “Si ja no hem tingut presents aquests arguments per instal·lar una pista de gel real i no ha passat res, no veig per què els hauríem de tenir en consideració per aquest altre projecte”. El també tinent d’alcalde, Silvestre Gilaberte, de Veïns, afegeix que obviar el canvi climàtic “afavorirà un consens polític més ampli perquè assegura el vot favorable de Vox, tal com ha passat amb la pista de gel”.
D’entre els avantatges del projecte, Lourdes Borrell (PSC) destaca que Sant Feliu podrà optar a ser la seu central d’uns futurs Jocs Olímpics d’Hivern, “fet que reforçarà la seva capitalitat comarcal”, Manyoses (Junts) apunta que influirà positivament en el comerç local tal com ha passat amb la pista de gel que ha provocat que el nivell de vendes a la ciutat s’hagi desbordat, i Gilaberte (Veïns), que prové del moviment obrer i veïnal, recorda que la possibilitat de practicar l’esquí de proximitat és una vella reivindicació de les associacions de veïns i veïnes i dels sindicats de classe des de la transició.
Esquí nòrdic fins a Sant Cugat
L’ambiciós projecte de l’alcaldessa Borrell no es limita a aquesta pista de descens. Inclou també una xarxa de pistes d’esquí nòrdic que creuarien Collserola i permetrien enllaçar per camins nevats Sant Feliu amb dues localitats d’un alt nivell de renda, la veïna Sant Just Desvern i Sant Cugat del Vallés, a la comarca del Vallés Occidental. Aquesta nova relació facilitaria, segons la regidora del PP a Sant Feliu, Elisabet Ortega, que Sant Cugat del Vallés passi a denominar-se Sant Cugat de Llobregat, tal com ha proposat recentment el líder del PP, Alberto Núñez Feijóo.
La possibilitat de convertir el projecte en realitat és a l’abast de la tecnologia moderna. Segons l’informe tècnic, caldrien dos tipus de maquinàries: les que produeixen neu artificial, com passa ja en moltes estacions d’esquí, i les més sofisticades, que permetrien mantenir la temperatura de Collserola a l’entorn dels zero graus. Segons fonts municipals, aquesta temperatura seria més fàcil d’aconseguir en les circumstàncies actuals que estan provocant temperatures més baixes de les habituals de forma constant, tal com s’ha pogut comprovar aquest darrer estiu en el que pràcticament no ha fet calor. Si aquesta tendència es confirmés no es descarta que les pistes d’esquí poguessin estar en funcionament tot l’any. D’altra banda, sembla assegurat l’assessorament i la possible aportació de fons econòmics de l’Aràbia Saudita, dels Emirats Àrabs Units i de Dubai, especialistes en alterar el clima; ja hi hagut uns primers contactes per intentar que el rei emèrit d’Espanya, Juan Carlos I, faci d’intermediari de l’operació, evidentment de forma desinteressada.
Primeres reaccions
El projecte s’ha conegut ara i, en conseqüència, encara no s’han produït massa reaccions. Destaca però la del vicepresident executiu de l’AMB, Antonio Balmón, alcalde socialista de Cornellà, que està al corrent de les intencions de Lourdes Borrell i ha declarat: “Tots els projectés que impliquin crear llocs de treball i construir nous edificis, com hagués estat el cas lamentablement perdut d’Eurovegas, o podria ser la imprescindible ampliació de l’aeroport del Prat, són benvinguts al Baix Llobregat”. I ha afegit: “La població de l’àrea metropolitana necessita creixement”. El primer secretari del PSC i cap de l’oposició, Salvador Illa, ha anat encara més enllà i ha afirmat: “Si el president Aragonès vol que el PSC voti els pressupostos de la Generalitat del 2024 s’ha de comprometre a tirar endavant el projecte de pistes d’esquí a Collserola. Per nosaltres, aquest tema, el Hard Rock a Tarragona i l’ampliació de l’aeroport del Prat són tres condicions ineludibles per votar els pressupostos, perquè són símbols emblemàtics de les polítiques de sostenibilitat que propugna el PSC”. Preguntat per elBaix.cat si aquestes prioritats no entren en contradicció amb la política contra el canvi climàtic que impulsa la ministra socialista per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, Illa ha respost amb contundència: “El PSC és un partit sobirà, tal com ha demostrat al llarg de la seva història”.
Per la seva banda, l’exdiputat molinenc de la CUP, Albert Botran, que va perdre el seu escó al Congrés de Diputats en les eleccions del 23 de juliol, ha assenyalat: “Atès que dissortadament no tenim representació en cap dels ajuntaments afectats ni en la resta d’institucions implicades, caldrà fixar la nostra posició en una assemblea participativa, en el marc del procés de refundació de l’organització”. Preguntat per elBaix.cat sobre què passaria si en l’assemblea es produís un empat, Botran ha defugit pronunciar-se perquè, en aquest cas, ha afirmat, “caldria consensuar una resposta entre Endavant, Poble Lliure, Arran, el SEPC, Alerta Solidària i Guanyem”.
Per part de l’oposició santfeliuenca, Oriol Bossa, d’ERC, ha manifestat: “No ho veiem gens clar, però volem ser prudents. Tampoc estàvem d’acord amb els Jocs Olímpics d’Hivern al Pirineu i el govern d’ERC els està impulsant”. Lídia Muñoz, portaveu d’En Comú Podem, ha assenyalat: “Tot plegat sembla una innocentada”.
Font: elBaix.cat
Fotografia on es pot apreciar el futur circuit de les pistes d’esquí: Viquipèdia