Alba Cabral és la primera regidora paraguaiana de l’Ajuntament de Molins de Rei. Cabral va arribar al municipi fa 18 anys i ara ha fet un pas endavant per representar a la comunitat estrangera al consistori. Assegura que el seu objectiu per aquests quatre anys és garantir la integració de les persones nouvingudes.
Explica’ns una mica. Qui és l’Alba?
El meu nom complet és Alba Patricia Cabral, soc de Paraguai, concretament d’una ciutat anomenada Presidente Franco que fa frontera amb Brasil i Argentina. Cal dir que la ciutat on vaig néixer es diu així per un expresident del meu país, Manuel Franco, ja que és un nom que aquí sobta bastant.
Quan vas arribar a Molins de Rei?
Aquest 27 de novembre farà 18 anys que vaig arribar a Molins de Rei. Vaig arribar l’any 2005 inicialment per quedar-me només un any per temes laborals i finalment em vaig quedar a viure. De fet, vaig arribar perquè tinc una tieta que vivia aquí i es va assabentar que hi havia una família que necessitava una noia per cuidar una persona gran.
Com va ser la teva arribada a Molins de Rei?
Va ser molt bona. De seguida vaig començar a treballar i vaig tenir el suport de la meva família d’aquí, fet que va fer la meva arribada més fàcil. Quan finalment em vaig quedar, vaig començar a fer una mica més de vida al poble i vaig apuntar-me a classes de català per aprendre l’idioma i integrar-me una mica més amb el municipi, el territori i la seva llengua.
Com vas prendre la decisió d’aprendre català?
Em sento molt identificada amb Catalunya perquè a Paraguai també tenim una llengua pròpia a banda del castellà, que és el guaraní. A més, jo soc d’una ciutat que fa frontera amb Argentina i Brasil i, per tant, també parlo portuguès. Llavors, com ja parlava tres idiomes, vaig decidir aprendre el català, ja que és la llengua del que ara era casa meva. A més, he de dir que per mi va ser molt fàcil aprendre’l. És veritat que al principi tenia una mica de por perquè la gent diu que és difícil d’aprendre, però per mi no ho va ser.
A més, també m’he sentit identificada amb la cultura, ja que el poble català cuida molt les seves tradicions. Al final, quan migres, tu també tens la teva pròpia cultura i arribar a un lloc on es respecta la teva, però a més preserven i cuiden molt de la seva pròpia em va fer sentir com a casa.
Com et vas introduir a la vida associativa del municipi?
A Molins de Rei la comunitat paraguaiana és la comunitat estrangera més nombrosa, de fet, actualment som al voltant d’uns 800 paraguaians vivint aquí. En ser la comunitat més gran vam crear fa uns anys l’associació de paraguaians i paraguaianes de Molins de Rei i jo he estat la secretària durant vuit anys. A més, a través de l’associació vaig començar a tenir molt contacte amb altres entitats de Molins de Rei, especialment pel que fa a l’esport, la cultura i la gastronomia i a poc a poc em vaig anar obrint al poble. De fet, també soc sòcia de l’AVV el Canal malgrat que ara visc al Centre Vila.
Per què vas entrar a ERC i no a una altra formació política?
Soc militant d’ERC des de ja fa quatre anys perquè és la formació política amb la qual m’he sentit més identificada. És veritat que jo mai m’he interessat gaire en la política, però considero que és una oportunitat per representar a la meva comunitat amb un partit en el qual em sento còmoda. De fet, quan se’m va donar l’oportunitat vaig dir que sí perquè ha estat una formació que ens ha ajudat molt i ha estat molt amb la comunitat paraguaiana.
Llavors, creus que és un partit que representa la comunitat paraguaiana en l’àmbit municipal
Sí, però jo també soc aquí per integrar a totes les comunitats estrangeres al municipi com poden ser la comunitat colombiana, marroquina o xinesa.
Et consideres un referent per a la comunitat estrangera?
No sé si em puc considerar un referent, però soc conscient que he arribat a l’Ajuntament per mostrar a la comunitat paraguaiana i, en general a la comunitat estrangera, que Molins de Rei som tots i que també tenen la seva representació al consistori. En aquest sentit, puc dir que soc l’exemple del fet que l’Ajuntament representa a tots els habitants de Molins de Rei, siguin nascuts aquí a Catalunya o a països estrangers. De fet, un dels meus objectius és intentar integrar a totes aquestes comunitats amb el municipi i així evitar que es quedin aïllades al seu barri, que al final això tampoc és bo.
Has notat el suport de la comunitat en aquests mesos?
Sí. De fet, hi havia gent del Paraguai que feia anys que vivia aquí a Molins i que no havia votat mai i aquest any ha votat per primer cop. De fet, he rebut moltes felicitacions des que vaig entrar al consistori i fins i tot m’han trucat d’alguns mitjans de Paraguai per fer entrevistes perquè crida molt l’atenció el fet que una persona del meu país hagi entrat com a regidora d’un Ajuntament català i a més, com a regidora d’ERC.
Com valores aquests primers sis mesos com a regidora?
De moment és un procés d’aprenentatge. Ara mateix m’estic adaptant a la meva nova responsabilitat i estic aprenent el funcionament intern de l’Ajuntament i de la figura del regidor. Aquests mesos estan sent molt positius perquè estic evolucionant com a persona i perquè tinc la sort de comptar amb uns grans companys de partit que m’ajuden i m’assessoren quan ho necessito.
Quins son els teus principals objectius com a regidora?
El meu principal objectiu és servir com a impuls per obrir la comunitat estrangera al municipi. A mi m’agrada estar implicada en la societat, jo treballo com a cuidadora professional de gent gran, i sempre he tingut aquesta vocació d’ajudar a les persones. Algunes de les accions que vull desenvolupar és l’orientació de la comunitat estrangera a l’hora de fer certs tràmits com per exemple fer el registre al padró o ajudar les persones nouvingudes a demanar l’assignació d’un metge de capçalera, entre altres coses.
Quin és el teu paper dins del ple municipal?
Principalment, el meu paper és primordial en la integració de les persones que venen de fora perquè és la constatació del fet que arribar a l’Ajuntament no està reservat només per les persones que neixen aquí, sinó que és un lloc al qual pot arribar tothom. Després, com ja he comentat vull incidir en facilitar la integració de la comunitat estrangera en tots els aspectes, tant ajudant-los a iniciar els tràmits quan arriben, com orientar-los a fer cursos o impulsar la implicació dels mateixos en les entitats i activitats culturals del municipi.
Quin és el teu full de ruta per garantir la integració de les persones nouvingudes?
Ja ho faig dia a dia. Potser no soc una política professional però sí que m’agrada treballar a peu de carrer. Per posar-te un exemple, el meu fill petit té companys de classe nouvinguts i jo, des del primer moment, he ajudat als pares a tot el que han necessitat dintre i fora de l’àmbit escolar com per exemple informar-los sobre les reunions de l’escola o sobre les extraescolars o traduir algunes informacions de l’escola al castellà perquè les persones que encara no parlen català puguin comunicar-se amb l’entorn escolar. He de dir que m’agrada molt fer aquest tipus de feines perquè jo quan vaig arribar vaig tenir el suport de la meva família i el meu camí va ser molt fàcil però no tothom té aquesta sort. Per tant, intento ajudar en tot el que puc per garantir aquesta integració des del primer moment.
Com afrontes aquests quatre anys com a regidora?
Com ja he dit abans, estic aprenent perquè és un àmbit nou per mi, però estic segura que en aquests quatre anys podré aprendre moltíssim i treballaré per intentar garantir la integració de totes les persones al municipi.
L’entrada Alba Cabral (ERC): “Soc l’exemple del fet que l’Ajuntament representa a tots els ciutadans de Molins de Rei” ha aparegut primer a Viu Molins de Rei.