El moviment #J2 acusa les mútues de no garantir una bona jubilació i demana una passarel·la al règim especial de treballadors autònoms
“Vaig arribar a pagar més de 600 euros al mes en 12 pagues a la pòlissa però només una part era per a la jubilació així que ara em queda una pensió molt petita”, explica María Isabel Herranz, advocada santcugatenca, que acusa Alter Mútua de no haver informat els mutualistes de les condicions i actualitzacions de les pòlisses, “ara vull passar al règim especial de treballadors autònoms (RETA) però no em comptarien els anys cotitzats a la mútua i el còmput començaria des de zero”.
Com ella, prop de 70.000 advocats i 10.000 procuradors d’arreu de l’Estat demanen un canvi legislatiu que permeti als mutualistes que ho desitgin passar de les mútues al RETA. Aquesta passarel·la hauria de permetre entrar al règim de seguretat social conservant els anys cotitzats i sense que l’extracció del capital de les mútues estigués altament gravada per Hisenda: “Treure el capital ara suposa que et cobrin un 40% d’IRPF”.
A més d’Alter Mútua, una entitat sense ànim de lucre creada el 1840 i que uneix advocats com una alternativa o un complement al RETA, hi ha mutualistes afectats de les altres dues mútues de capitalització individual reconegudes com a alternatives a la seguretat social: Mutualidad (l’antiga Mutualidad de la Abogacía) i la Mutualidad de Procuradores. Molts d’ells, també diversos de Sant Cugat, s’han unit al moviment #J2, que ja ha promogut iniciatives a diversos parlaments autonòmics perquè a nivell estatal es creï la passarel·la entre les mútues i el RETA. Hores d’ara, a l’espera de la constitució del govern espanyol, els avenços són lents i se centren en la reivindicació al carrer i el posicionament de les autonomies.
El Parlament de Catalunya va escoltar la petició de #J2 amb dues propostes gairebé idèntiques dels grups d’ERC i de Ciutadans. Finalment la proposició no de llei dels republicans va ser aprovada per unanimitat en comissió, sense necessitat d’arribar a Ple, a finals de setembre. En aquesta es demanava al govern espanyol adoptar un projecte de llei per permetre el trasllat al RETA sense perdre els anys treballats, aplicar complements mínims als mutualistes passius i millorar les condicions de jubilació parcial, entre d’altres.
Els afectats proposen aquestes mesures ja que, diuen, Alter Mútua, Mutualidad i la Mutualidad de Procuradores no garanteixen igualtat de condicions respecte al RETA, esdevenint una alternativa reconeguda legalment però amb diferències substancials. Cada mutualitat té les seves prestacions pel que fa a assistència sanitària, maternitat, paternitat, embaràs, incapacitats, orfandat, viduïtat i jubilació, que alhora canvien en funció de les aportacions i els serveis contractats per cada mutualista. D’aquesta manera, cada cas té les seves pròpies característiques i per això proposen una mesura àmplia com és la passarel·la al RETA.
APROBADA HOY POR UNANIMIDAD PR (PNL) presentada por @Esquerra_ERC en el @parlamentcat. Nuestro máximo agradecimiento por el apoyo recibido en el camino de @MovimientoJ2 @J2AlterMutua @ProcuradoresJ2 hacia la #PasarelaJ2AlReta . https://t.co/rdDVWcxulh Intervención en 01:00:51. pic.twitter.com/kFpqyVE9fX
— MovimientoJ2AlterMutua (@J2AlterMutua) September 21, 2023
Entre el 1988 i el 1995 els col·legis d’advocats de Catalunya establien que l’afiliació a Alter Mútua i a la llavors Mutualidad de la Abogacía era obligatòria. Les aportacions a la Mutualidad eren amb un sistema de repartiment però un canvi legislatiu del 2005 els va obligar a fer un canvi per acollir-se al sistema de capitalització individual, és a dir, “que cada mutualista té garantida la prestació de jubilació que correspongui en funció de les aportacions individuals”, explica Rafael Navas, director general de la Mutualidad. “Realitzem periòdicament campanyes de conscienciació sobre la necessitat d’una adequada planificació financera”, defensa Navas, “des de Mutualidad informem trimestralment a tots els nostres mutualistes de la prestació esperada en el moment de la jubilació”.
El canvi del 1995 també va permetre que els advocats i procuradors poguessin decidir accedir al RETA, a les mútues com a sistema alternatiu o una combinació de les dues amb les mútues com a complement. Tot i això, denuncien des de #J2, les corporacions i col·legis professionals “es van constituir com a agents comercials en representació de les mutualitats” de manera que molts nous col·legiats seguien acollint-se directament al sistema de les mútues com a alternativa al RETA. Alhora, molts mutualistes anteriors no van fer el canvi perquè passar al RETA suposava perdre els anys cotitzats.
Una alternativa real al RETA?
El moviment #J2 posa en dubte que hores d’ara les mútues siguin realment una alternativa a la seguretat social ja que, amb capitalització individual, el sistema és molt diferent al del RETA. “El sistema del RETA i el de Mutualidad no són homòlegs i, per tant, no poden comparar-se”, argumenta el director general de Mutualidad, “cada mutualista és responsable de ‘fer-se la seva pròpia pensió’ en funció de les seves aportacions individuals i sumant la rendibilitat”.
Una mirada similar planteja David Gabarró, director general d’Alter Mútua: “Som alternatius al RETA perquè complim els mínims exigits per la llei, on es marquen per exemple les cobertures mínimes. Però nosaltres sempre aconsellem als mutualistes que tinguin més cobertures”. O sigui, la prestació de jubilació depèn de les aportacions de cada mutualista en concepte de jubilació i, per tant, pagar una quota elevada no és garantia d’una jubilació alta ja que depèn de la part de la quota dedicada a la jubilació. Alhora, es garanteix un mínim però una part del retorn depèn del rendiment aconseguit per la mútua.
Tot sovint, explica el director general d’Alter Mútua, els advocats joves s’acullen a una quota mínima de 50 euros mensuals d’on surten les prestacions per incapacitat, viduïtat, orfandat i jubilació i, per tant, la part que va a parar a la jubilació és petita: “Cada any contactem amb el mutualista per afegir prestacions addicionals. En tot cas, la prestació depèn de les aportacions perquè el capital no està associat a actius i el risc de mercat l’assumeix la mútua. Sempre garantim el mínim i, si hi ha excedent, el donem al mutualista”. Tot explicant que la responsabilitat de la prestació és de cada mutualista, Gabarró diu que hi ha persones que “descuiden la jubilació de forma involuntària” i, com a autocrítica, afegeix: “Potser no hem insistit prou en les comunicacions”.
Celebramos la 2ª reunión del Grupo de Trabajo por el colectivo de mutualistas alternativos junto a @Haciendagob; @AsocNacAfectMA; @MadridAltodo; @SindicatoAboga2; @DEFENDA5; @PedroFeced @AlaAbog; @_OrtegaVictoria @Abogacia_es; y @MovimientoJ2 .#Mutualismo pic.twitter.com/M8XtRvZixo
— Mutualidad (@Mutualidad_es) October 5, 2023
“La Mutualidad de Procuradores és una entitat de previsió social emmarcada plenament, des del 2012, en un sistema de capitalització individual, el que significa que cada mutualista configura la seva pensió en funció del que aporta”, defensen fonts de la mútua, “tots els mutualistes en són coneixedors i sempre se’ls ha informat de les opcions que tenen: estar en un règim alternatiu o complementari a la seguretat social”.
La mobilització de #J2, amb una denúncia de prestacions per jubilació molt baixes, evidencia els riscos de les pensions privades. “Conec companyes a qui els deien que se’ls quedaria una prestació per jubilació de 1.200 euros mensuals en 12 pagues i els han aplicat revisions fins situar-se a la meitat”, denuncia Herranz, “sembla que les mútues han esdevingut companyies de segurs i l’única solució és un canvi legislatiu”.
A l’espera d’un canvi legislatiu que les mútues demanen que no afecti negativament als mutualistes
El de Catalunya va ser el quart parlament que va fer suport a les peticions de #J2, darrere d’Andalusia, Galícia i Cantàbria. Des de llavors s’han adherit també els parlaments de Madrid, Canàries i Astúries, i avui mateix es debat a Castella i Lleó. El posicionament de cada cop més parlaments autonòmics fa preveure un debat a nivell estatal que encara està per definir. Davant d’aquesta onada, les mútues es mostren prudents.
“Les solucions a aquesta reivindicació passen pel diàleg de totes les parts per acordar junts el millor futur per als mutualistes”, defensa Navas en representació de Mutualidad, que defensa el grup de treball amb el Ministeri d’Hisenda, les mútues i les organitzacions d’afectats com a espai de negociació, “un cop es formi govern, confiem comptar amb la representació del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions i de la Direcció General de Segurs, i configurar així una solució satisfactòria per a totes les parts”.
Les mútues diuen que el descontent no deixa de ser dels seus propis mutualistes, és a dir, copropietaris d’aquestes societats i, per tant, s’ha de buscar l’encaix entre les reivindicacions de #J2 i els mutualistes que decideixin mantenir-se a les mútues. Totes tres mútues coincideixen a dir que no posaran impediments en la creació de la passarel·la sempre i que aquesta no obligui els mutualistes a passar-se al RETA i no afecti a la resta del col·lectiu.
Hores d’ara el mecanisme és incert però sembla que el camí avança cap a aquesta passarel·la. Tot i això, Gabarró, en representació d’Alter Mútua, es mostra sorprès per les resolucions dels parlaments autonòmics i específicament del català: “Ens sobta que no s’hagin posat en contacte amb nosaltres però, si es fa la llei, complirem el que es fixi”. Hores d’ara, diu, la reivindicació de #J2 i els pronunciaments dels parlaments no han suposat menys altes de mutualistes ni una allau de peticions per passar al RETA.