VIGex és una firma d’expressió gènica que classifica els tumors sòlids en tres categories segons l’estat d’activació dels gens de resposta immunològica adaptativa: Calent, Intermedi i Fred. Els tumors calents tindrien major probabilitat de benefici a la immunoteràpia en què s’inhibeix el punt de control PD-1/PD-L1. La major part dels tumors freds no presenten benefici a aquests tractaments.
La immunoteràpia es basa a estimular la resposta immunitària del pacient contra les cèl·lules del tumor i ha suposat una revolució en el tractament del càncer en els darrers anys. No obstant això, aquesta estratègia terapèutica no funciona en tots els pacients ni en tots els tipus de càncer, per la qual cosa un dels objectius de la recerca en aquest camp és identificar biomarcadors que ajudin els oncòlegs a decidir quin tractament és el més indicat per a cada pacient.
Ara un equip d’investigació del Vall d’Hebron Institut d’Oncologia (VHIO) ha publicat -a la revista Med– un estudi que dóna suport a la utilitat clínica d’una eina creada per ells –batejada com VIGex- per ajudar els oncòlegs a identificar quins pacients es beneficiarien d’un tractament d’immunoteràpia. És un test desenvolupat i validat a través de 2.000 mostres de 45 tipus de tumors diferents que classifica els tumors segons el nivell d’expressió de 12 gens involucrats en la resposta immune. Gràcies a ell, els oncòlegs poden triar millor pacients i combinacions d’immunoteràpia, segons el perfil d’expressió gènica del seu tumor.
En l’estudi, que és fruit d’una col·laboració internacional entre el VHIO, l’Hospital Princess Margaret de Toronto i la Universitat de Montreal al Canadà, hi han participat investigadors del Grup de Genòmica del Càncer del VHIO, liderat per la Dra. Ana Vivancos i de la Unitat d’Investigació en Teràpia Molecular del Càncer del VHIO UITM-CaixaResearch, dirigida per la Dra. Elena Garralda. I la investigació ha estat possible gràcies al suport de la Societat Espanyola d’Oncologia mèdica SEOM, CRIS contra el càncer, la Fundació BBVA a través dels Programes CAIMI I i II, la Fundació “la Caixa”, la Fundació FERO a través del Programa DIAMAV, i un premi de la Universitat de Toronto i el Princess Margaret Cancer Center (Canadà).
Tal com explica el Dr. Alberto Hernando-Calvo, investigador de la UITM-CaixaResearch, “en l’última dècada ha crescut el nombre de fàrmacs d’immunoteràpia en desenvolupament. Tot i això, la manca de biomarcadors de resposta fiables al camp dificulta la implementació del model de medicina de precisió en immunoteràpia”. Hernando-Calvo és oncòleg mèdic de l’Hospital Universitari Vall d’Hebron i primer co-autor de l’article juntament amb la Dra. María Vila Casadesús, bioinformàtica del Grup de Genòmica del Càncer del VHIO.
Segons la Dra. Elena Garralda, directora de la UITM-CaixaResearch del VHIO, “el desenvolupament d’aquesta eina permetrà millorar la selecció dels pacients per a tractaments d’immunoteràpia. De fet, dins de la col·laboració internacional establerta en aquest projecte, s’aplicarà la firma VIGex a dades d’un assaig clínic d’immunoteràpia realitzat a l’Hospital Princess Margaret a Toronto. A més, l’eina serà utilitzada com a biomarcador en un assaig clínic prospectiu de l’European Organization for Research and Treatment of Cancer (EORTC), finançat per l’Associació Espanyola contra el Càncer (AECC), per a pacients afectes de tumors de cap i coll tractats amb immunoteràpia”.
El microambient tumoral, mesurat mitjançant la signatura VIGex, varia segons l’origen del tumor primari i el lloc anatòmic de les metàstasis. En particular, es va observar que les metàstasis hepàtiques van mostrar un microambient tumoral immunosupressor. La capacitat predictiva de VIGex es va observar inicialment en una cohort de 98 tumors sòlids refractaris de pacients tractats en assajos d’immunoteràpia de fase primerenca a la UITM-CaixaResearch del VHIO i es va validar posteriorment en més de 800 tumors procedents d’estudis clínics prèviament publicats i amb dades clíniques i d’expressió gènica disponibles per a la comunitat científica.
L’entrada Nova eina per avançar en la personalització del tractament del càncer amb immunoteràpia ha aparegut primer a El Diari de la Sanitat.