“No hi haurà cap diner públic que vagi a cap centre que separi per sexes els alumnes de secundària”, ha assegurat la consellera d’Educació, Anna Simó en conèixer la decisió del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) d’avalar la retirada dels concerts educatius a dues escoles de l’Opus a Catalunya.
Es tracta de les escoles Viaró de Sant Cugat del Vallès (Barcelona) i Camp Joliu de L’Arboç (Tarragona), que poden recórrer contra la resolució judicial. Quan la sentència sigui ferma, la Conselleria reclamarà tots els imports que ha hagut de pagar durant l’aplicació de les mesures cautelars, que obligaven a continuar amb el finançament.
La retirada dels concerts educatius a les escoles que diferencien l’alumnat per gènere serà efectiva el pròxim curs, tal com ha assegurat Simó: “El proper dia 6 de setembre, quan comenci el curs 2023-24, començarà, sense cap escola finançada amb fons públics que a l’etapa de secundària escolaritzi només nens o nenes”.
El proper curs cap centre de secundària finançat amb fons públics segregarà l’alumnat per raó de gènere.
@AnnaSimo: “Avui qui guanya és la coeducació i la igualtat entre nens i nenes”.
info: https://t.co/YuTkaIMTpQ pic.twitter.com/gwc5caapkk
— Educació (@educaciocat) July 13, 2023
“Si alguna família vol portar a Secundària els seus fills a una escola que segrega per sexe ho haurà de fer de forma 100% privada, no amb recursos públics”, ha remarcat la titular d’Educació, “avui qui guanya és la coeducació i la igualtat entre homes i dones, entre nens i nenes, en aquest cas”.
Els antecedents es remunten a l’aprovació de la Llei d’Educació de Catalunya (LEC) el 2009 quan es va fixar la coeducació com a principi fonamental per tal d’educar sense biaix per raons de sexe. A nivell estatal, l’any 2020 la LOMLOE va reforçar la cobertura jurídica per posar fi a la segregació per sexe a les aules. L’abril del 2023, el Tribunal Constitucional va donar la raó a la Generalitat, arran d’uns recursos presentats per PP i Vox, en la seva decisió de retirar els concerts als centres que segregaven per sexe.
Va ser el març del 2018, durant l’aplicació de l’article 155 per intervenir l’autonomia de Catalunya, quan es van renovar els fons a les escoles de secundària que separen per sexe. Els concerts van caducar el 2022, però el TSJC va decretar mesures cautelars per mantenir-los.
D’altra banda, vuit escoles catalanes que segregaven per sexe aquest curs han passat a ser mixtes, per la qual cosa sí que han mantingut el concert: Canigó (Barcelona), Pineda (l’Hospitalet de Llobregat), Xaloc (l’Hospitalet de Llobregat), Bell-lloc del Pla (Girona), Les Alzines (Girona), Institució Tarragona (Reus), La Vall (Sabadell) i La Farga (Sant Cugat del Vallès).
L’entrada Cap centre de l’ESO que segregui per sexe a Catalunya rebrà fons públics el curs vinent ha aparegut primer a El Diari de l’Educació.