La Lliga per la de Defensa del Patrimoni Natural (Depana) i el Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius (CEPA) urgeixen la Generalitat a aprovar les noves ZEPA presentades fa un any i proposen que vagi més enllà del pont de Molins de Rei.
Alonso Pallín intervé a la conferència per l’ampliació i la protecció del delta del Llobregat //Samar Elansari
Fa ja més d’un any que la Generalitat va presentar el projecte d’ampliació de les zones d’especial protecció per aus (ZEPA) del delta del Llobregat, però el document encara no s’ha aprovat. El rebuig d’alguns ajuntaments afectats, així com dels agricultors, sumat als canvis a la conselleria d’Acció Climàtica, Alimentació i Agenda Rural poden endarrerir encara més un procediment que incorporava per primer cop protecció d’aquest nivell al terme municipal de Molins de Rei. Concretament, a la zona de la llera del riu Llobregat entre Sant Feliu i el pont de la N-340 a l’alçada de Molins de Rei, sense incidir en les zones urbanes, com a part d’una macroampliació que pretenia passar les zones protegides de 935 a 2.372 hectàrees.
Les entitats ecologistes urgeixen al Govern a ampliar la protecció mediambiental i en aquest marc el Centre Excursionista de Molins de Rei (CEM) ha acollit una conferència on els ponents ho han demanat de manera clara i rotunda. Fins i tot van més enllà. Alonso Pallí, professor de biologia i membre de la Lliga per la Defensa del Patrimoni Natural (Depana), va reclamar que la zona protegida considerada com àrea important per la conservació de les aus (clau IBA en la nomenclatura burocràtica) “vagi més enllà del pont de Molins de Rei”. En el document presentat en el seu moment per la Generalitat, finalitzava just aquí sense anar més enllà en direcció al Papiol, tot i que ja ho demanava l’entitat SeoBirdLife, que és l’encarregada de marcar els espais IBA.
Per a Pallí, “aquests convenis per la protecció d’espais són fonamentals” i va criticar que el Govern “només pretén ampliar la zona ZEPA per complir amb el mandat de la Unió Europea”. La ponència de Pallí es va centrar en l’explicació dels tipus de proteccions d’espais naturals i l’actuació de DEPANA per aconseguir l’ampliació de les ZEPA, una batalla que ja dura dècades i que ha posat contra les cordes més d’una vegada a la Generalitat, l’Ajuntament del Prat de Llobregat i el gestor aeroportuari Aena.
Juntament amb Depana, l’acte va ser organitzat pel Centre d’Ecologia i Projectes Alternatius CEPA. En representació d’aquesta entitat, Josep Lluís Moner va lamentar que la llei d’espais naturals protegits, que encara és vigent, “va ser sòlida en el seu moment, però ha quedat antiquada i hauria d’estar adaptada a les directives europees”. En aquest sentit, el professor de biologia i ecologia de la Universitat de Barcelona (UB) Cesc Múrria va posar en relleu que “millorar els hàbitats permet que espècies més sensibles hi puguin viure”.
Moner va denunciar que el medi ambient “no és una prioritat” pel Govern de la Generalitat i va destacar les mancances del delta del Llobregat, que no són pas noves, “ja les assenyalaven els informes de la Generalitat de l’any 1992”. El també representant d’Ecologistes de Catalunya, va mostrar-se contrari als grans projectes que “malmeten els recursos hídrics i els espais naturals protegits” i va criticar aquells que “s’oposen a la ZEPA perquè ho veuen incompatible amb l’activitat econòmica”.