El final del curs escolar suposa l’inici del lleure estival i ja han començat els primers casals i les primeres colònies d’estiu, que aquest any estan marcades per un context d’escassetat d’aigua, fet que limita algunes de les activitats típiques d’aquestes dates.
La previsió indica que serà un estiu sec i calorós. Es tracta d’una emergència climàtica que, des del món educatiu, volen aprofitar per sensibilitzar infants i adolescents sobre la necessitat de tenir cura d’un bé tan preuat com l’aigua.
Des de Fundesplai, busquen promoure els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) d’una manera lúdica i educativa. Pel que fa a l’actual sequera, l’entitat destaca que les cases de colònies i albergs de natura, situats en zones de muntanya, estan considerades refugis climàtics.
Hi haurà moments d’aigua, com ara el gaudi de les piscines, per alleugerir els efectes de la calor, tot seguint els protocols oficials i aprofitant per explicar a nens i nenes la necessitat de fer un ús racional de l’aigua. Des de Fundesplai indiquen que moltes de les piscines s’omplen amb aigua de pou o ja estaven plenes amb anterioritat, tot permetent el reaprofitament de l’aigua, i disposen de sistemes que minimitzen l’evaporació.
Per a la directora general de Fundesplai, Cristina Rodríguez, “passar uns dies en contacte amb la natura, dormir una nit sota els estels, fer noves amistats, descobrir nous entorns a través d’excursions, col·laborar en la recuperació d’una zona natural o aprendre noves habilitats tecnològiques són algunes de les experiències que viuran aquest estiu milers d’infants i joves a la campanya ‘Fem possible un món millor!’”
Rodríguez remarca la necessitat que el lleure educatiu d’estiu sigui un espai d’igualtat, per a la qual cosa l’entitat preveu atorgar més de 8.000 beques i fa una crida a particulars, empreses i administracions a col·laborar en la campanya solidària ‘Fem possible un estiu per a tothom!’. El 2022 es van oferir 7.995 beques, xifra que va suposar un augment del 25% respecte a l’any anterior.
Aquest estiu, Fundesplai compta amb més de 82.000 places per a infants i joves de 3 a 25 anys i més de 1.100 tandes d’activitats entre casals, colònies, campaments, rutes, camps de treball i colònies per a famílies.
Entre les activitats que ofereix, hi ha tallers, jocs, sortides, activitats de ciència, esports, gimcanes, intel·ligència artificial, biodiversitat marina i música, entre d’altres. A més, hi ha els bressols d’estiu per a infants de 0 a 3 anys amb 2.200 places.
Sostenibilitat i estalvi energètic
També la Fundació Pere Tarrés ha iniciat les activitats de lleure educatiu d’estiu i espera una participació superior als 35.000 infants. Una de les particularitats serà la de conscienciar sobre la necessitat de fer un ús raonable de recursos naturals com l’aigua, un eix educatiu que es vol inserir de manera transversal, amb la mirada posada en l’Agenda 2023 i els ODS.
En aquest sentit, la Fundació Pere Tarrés compta amb unes fitxes pedagògiques adreçades als infants, joves, adolescents i educadors que participaran en les activitats de lleure aquest estiu amb l’objectiu de sensibilitzar sobre diversos conceptes lligats a la sostenibilitat, a l’estalvi energètic i a l’ús raonable dels recursos.
Milers d’infants comencen els casals i les colònies d’estiu | Fundació Pere Tarrés
L’aigua continuarà sent present, sobretot com a estratègia de protecció dels infants davant les possibles onades de calor, però alhora, l’entitat prendrà mesures per reduir el consum d’aigua en les diferents activitats, eliminant activitats com les guerres d’aigua i reutilitzant l’aigua que es faci servir en les remullades, per exemple per regar els horts que hi ha a les diferents escoles.
Com ja ha fet l’entitat en els últims anys, les activitats de lleure tindran un component de recuperació emocional, després de tres anys de crisis econòmiques i socials que han deixat moltes famílies en situacions de dificultat. En aquest sentit, posen èmfasi en el fet que les activitats d’educació en el lleure són una experiència de creixement per als infants, adolescents i joves que contribueixen al seu desenvolupament personal i emocional i on adquireixen competències educatives i socials, hàbits i valors que seran clau en la seva vida personal i professional.
Amb l’objectiu que el lleure educatiu no esdevingui un factor de desigualtat i per tal d’afavorir-ne l’accés per a tothom, la Fundació Pere Tarrés té en marxa la campanya ‘Cap infant sense colònies’, que l’any passat va aconseguir becar prop de 5.700 infants i que enguany s’espera que arribi als 6.000.
Bones xifres per al sector
Per part seva, l’Associació Catalana d’Empreses del Lleure, l’Educació i la Cultura (Acellec) té confirmades més de 115.000 pernoctacions a les cases de colònies que té distribuïdes per Catalunya i acollirà prop de 30.000 infants i joves fins al 5 de setembre.
Segons les previsions, les empreses d’Acellec augmentaran un 10% les xifres de l’estiu passat, que ja va ser una campanya positiva i en plena recuperació en haver superat la situació de pandèmia de la covid-19. Es calcula que es contractaran uns 4.000 monitors i monitores.
A més de les colònies, sumaran més de 65.000 inscripcions als casals, campus esportius, activitats temàtiques i instal·lacions juvenils sense fer nit.
Des de la patronal, reclamen a les administracions una millor planificació per a la temporada d’estiu vinent per tal d’afavorir que més infants en situació de vulnerabilitat puguin accedir a colònies i casals.
L’entrada Comencen els casals i les colònies d’estiu amb restriccions d’aigua ha aparegut primer a El Diari de l’Educació.