Josep Costa, gran referent de la cultura feta al Prat als últims cinquanta anys, actor, traductor i director de teatre i a la vegada gran mestre d’actors, actrius i directors des del timó del Kaddish de 1975 al 2015, ens va deixar el passat 15 de març als 72 anys.
Segons han anunciat les persones més properes en un comunicat, el dissabte 25 tindrà lloc un acte de comiat a les 11:30 al Tanatori Municipal del Prat, on serà incinerat en una cerimònia no religiosa i que es farà segons la voluntat expressada pel dramaturg. Es demana que les persones que vulguin expressar els seus sentiments i emocions envers el difunt, escriguin a l’adreça de correu teatrekaddish@gmail.com per tenir dret a intervenció.
Una vida dedicada a la cultura
Fill de treballadors de La Seda (fàbrica on ell va fer els primers passos laborals), de ben jove va aconseguir donar sortida a la seva inevitable vocació artística i teatral. Va fundar la companyia Kaddish després de tornar d’uns anys vivint a París, el novembre de 1975, conjuntament amb un grup d’alumnes de l’institut Baldiri Guilera. És gairebé incomptable el nombre d’espectacles i tallers que han portat el segell de la companyia en tot aquest temps d’activitat teatral ininterrompuda i el que ha significat per a la pedrera d’actors, actrius, directors i directores al Prat i tots els alumnes que han rebut formació artística gràcies a la seva tasca impagable.
Costa, que havia estudiat interpretació a l’escola Adrià Gual, creava un teatre molt basat en l’expressió corporal. Els espectacles de The Living Theatre i el musical Hair el van impactar tant que explicava que “quan vaig veure per primer cop la Fura dels Baus em va semblar antic”. Enamorat del teatre nord-americà dels seixanta, amb molta importància del cos, la dansa i la música, va començar els primers assajos intentant fer un espectacle amb el poema Kaddish d’Allen Ginsberg, que mai no es va arribar a estrenar i que, no obstant això, va donar el nom a la companyia pratenca.
Josep Costa també és una figura reconeguda al teatre català per la seva tasca creadora i també com a traductor d’autors sobretot nord-americans, amb càrrecs importants com la direcció entre 1987 i 1996 del Teatre Urbà de Barcelona amb Pep Munné, dirigint de 1993 a 1995 el SAT/Centre Urbà de les Arts i l’Espectacle o la direcció artística de 2002 a 2004 del Teatre Artenburt. La seva darrera creació pròpia va veure la llum el gener de 2020, quan a la sala petita del Teatre L’Artesà va presentar “Vida”, un espectacle que recorria els seus cinquanta anys de trajectòria sobre els escenaris, que tancava el cicle de l’autobiogràfica “La joie de vivre: de les Cases de la Seda al pont de Brooklyn” (2018), “Les malalties de l’amour” (1996); i “Ullsdaiguablaus” (1979).
Proposta per posar el seu nom a una sala teatral
Premi ciutat del Prat el 2010 i pregoner a la festa major de 2015, l’alcalde Mijoler ha anunciat que proposarà a la comissió de nomenclàtor que una sala teatral de la ciutat porti el seu nom. “A través del Kaddish, de la seva dramatúrgia, els seus llibres i les seves traduccions, en Josep Costa ens llega un gran patrimoni cultural”, ha declarat Mijoler, tot afegint que l’autor “connecta la nostra ciutat i el nostre país amb la lluita per la llibertat sexual que va esclatar als anys setanta, i amb corrents fonamentals de la cultura contemporània com la generació beat”.