L’entitat que agrupa als municipis que gestionen directament el servei d’aigua o estan en procés de fer-ho ha decidit obrir un expedient disciplinari a l’Ajuntament de Molins de Rei per l’aturada en sec dels tràmits per municipalitzar aquesta qüestió. La CUP lamenta la situació i denuncia la inacció del govern.
Regidors del grup municipal de la CUP al ple municipal // Arxiu
L’Associació de Municipis per l’Aigua Pública (AMAP) ha decidit obrir un expedient disciplinari a l’Ajuntament de Molins de Rei en l’última assemblea general de l’entitat, celebrada el passat 31 de gener. Aquest avís es produeix per culpa de l’aturada en sec per part del govern municipal del pla de municipalització de l’aigua, que s’hauria de traduir en la creació d’una entitat pública de subministrament d’aigua al municipi.
L’obertura de l’expedient és el pas previ a l’expulsió de l’associació, segons ha donat a conèixer el grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP), el mateix partit que va fer entrar a l’Ajuntament a l’entitat durant l’etapa de govern del tripartit independentista sota l’impuls del regidor Josep Raventós. Quan aquest va plegar, els anticapitalistes es van negar a continuar representant l’ajuntament per la inacció del govern municipal en aquesta qüestió un cop la sociovergència havia recuperat el poder. “Ja vam avisar en el seu moment de què això podria passar”, lamenten els cupaires. Actualment, el regidor de Medi Ambient, Àlex Herrero, és el representant de Molins de Rei a l’entitat.
Inacció del govern municipal
La CUP denuncia la inacció del govern per avançar cap a la gestió pública del subministrament d’aquest servei bàsic i el malbaratament de diners públics que suposa estar en l’entitat sense fer res. L’adhesió de l’Ajuntament a l’AMAP inclou una partida pressupostària específica per assistir a les assemblees i participar del projecte. “És un rentat de cara per vendre públicament que en formen part quan políticament no hi estan treballant”, critiquen des de la CUP.
El govern format per PSC i Junts per Molins va deixar clara la seva posició a l’estiu del 2021, quan va votar en contra d’una moció que defensava la gestió directa de l’aigua com la millor solució. Fonts municipals defensen que una sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) de finals del 2020 atribueix les competències a l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i ha de ser l’entitat supramunicipal qui s’encarregui de prendre una decisió sobre el futur de l’aigua.
Poblacions de diversos colors polítics com Corbera de Llobregat, Ripollet i Sant Cugat del Vallès, entre d’altres, formen part de l’AMAP. Al mes de març de l’any passat, la formació de l’esquerra independentista va decidir deixar de representar a l’Ajuntament a les assemblees de l’AMAP, ja que van argumentar que el govern municipal no apostava per la gestió pública del servei d’aigua a partir de l’any 2024, any en què acaba la concessió amb l’empresa Aqualia.