La CUP proposa que en els casos d’empadronament sense documentació actuïn els serveis socials en comptes de la Guàrdia Urbana. La moció no tira endavant en rebre el vot en contra dels partits del govern municipal, que ha creat una comissió interna per si cal revisar el procediment després del registre d’estrangeria a una família just després de donar-se d’alta al padró municipal.
Carles Corro al ple municipal // Arxiu
El grup municipal de la Candidatura d’Unitat Popular (CUP) ha presentat en el ple del mes de gener una moció per modificar el protocol municipal d’actuació que segueixen els treballadors públics davant la comprovació del domicili en el cas de les persones empadronades sense documentació. El text presentat pel partit demana, entre altres coses, que les demandes d’empadronament de persones estrangeres sense aportació de documentació que arribin a l’Oficina d’Atenció al Ciutadà (OAC), passin directament a Serveis Socials, sent ells i no la Guàrdia Urbana qui faci la comprovació respectiva als domicilis. A més, el document remarca expressament “que la Guàrdia Urbana no efectuï actuacions de comprovació relatives a la situació de legalitat de la residència” per part dels veïns estrangers.
La moció no ha estat aprovada, ja que els dos partits que formen el govern municipal (PSC i Junts) han votat en contra i Ciutadans s’ha abstingut. La resta de grups de l’oposició han votat a favor de la modificació del protocol proposada per la CUP. “Hi ha ajuntaments que han elaborat protocols similars i específics per a aquests casos”, van defensar els republicans en suport als cupaires.
Un protocol obert a revisió
El rebuig del govern municipal a modificar la manera d’actuar en aquest moment no vol dir que s’hagi de mantenir així de manera indefinida. El regidor de Guàrdia Urbana, Miguel Zaragoza, reconeix que el protocol actual “és millorable” i va fer públic durant la sessió plenària que actualment hi ha una “comissió interna de revisió del protocol”. Tot i això, Zaragoza va deixar clar que “el que no es pot fer és demanar a la Guàrdia Urbana que no faci les seves funcions”.
La polèmica sobre el protocol d’empadronaments arriba pocs mesos després que el Sindicat d’Habitatge denunciés que una petició de padró havia derivat en una citació policial. En aquell moment, dos veïns sense la nacionalitat espanyola que havien demanat empadronar-se a Molins de Rei van veure com la Policia Nacional, acompanyada de la Guàrdia Urbana, es presentava al seu domicili pocs dies després amb una citació policial per anar a comissaria, obrint la porta així a un procés d’expulsió per estar en situació irregular. SOS Racisme ho considera un “procediment irregular”.