El 22 d’abril em va arribar un correu electrònic de la Universitat de Lleó, com a la resta de tot el personal i l’alumnat d’aquesta universitat. Amb el títol Concurs “Defensa i jo 4.0”. Càtedra Almirall Bonifaz, informava que la Càtedra Extraordinària de Seguretat i Defensa “Càtedra Almirall Bonifaz” de la Universitat de Lleó participava novament, juntament amb l’Ambaixada dels Estats Units, en el projecte “Defensa i jo” que pretén divulgar la “cultura de defensa i seguretat” entre els joves en un acte al Saló de Graus de la Facultat de Ciències Econòmiques i Empresarials. Per això, continuava exposant el correu enviat pel rectorat de la Universitat, “premiarà amb un viatge a l’OTAN i Brussel·les amb personal de l’Ambaixada USA” el millor treball presentat per un alumne de la Universitat de Lleó.
Ha estat notícia nacional perquè un grup d’alumnes de la Universitat de Lleó es van aixecar i se’n va anar de la xerrada impartida pel coronel de l’Exèrcit de Terra Ignacio Fuente Cobo i el conseller per a la Diplomàcia Pública a l’Ambaixada dels Estats Units a Espanya Jon E. Piechowski. “En nom dels estudiants de la Universitat de Lleó volem manifestar la nostra total repulsa que per part de la Universitat ens hagin convocat, a través del correu electrònic, enviat a tots i cadascun dels alumnes a participar a la conferència Defensa i Jo”, han explicat els alumnes que es van aixecar indignats dels seus seients i se’n van anar de l’acte explicant que “no volem assassins imperialistes a la Universitat”, “els estudiants diem no a l’OTAN” i “Palestina lliure”.
A la xerrada es va remarcar que “s’havia d’intervenir activament a la guerra d’Ucraïna”, “es van justificar els crims de lesa humanitat que s’estan cometent a Gaza, fent una defensa proactiva d’Israel”, han explicat estudiants que es van quedar. El ponent de l’Ambaixada dels Estats Units va anar més enllà i “va assenyalar com el nostre principal enemic la Xina i va suggerir que calia aprofitar el conflicte a Taiwan per arribar a una confrontació amb la Xina”.
L’alumnat ha denunciat que “ens sembla que és completament amoral i irregular que la Universitat empari aquests discursos bel·licistes, amb un absolut menyspreu als Drets Humans, tenint en compte l’àmbit de respecte, llibertat i pau que ha d’imperar en un àmbit educatiu”. Fins i tot la Universitat ha reconegut que el ponent de l’Ambaixada dels Estats Units va apel·lar a una “militarització”, dient que “és important que coincidint aquest any amb l’acte de commemoració del 75è aniversari de l’establiment de l’OTAN, tots els països vegin la necessitat d’aportar recursos a Defensa”.
Mentrestant, veiem com als Estats Units ha sorgit una mobilització, que ens recorda a la que va passar contra la guerra del Vietnam, oposant-se al genocidi que el règim Israelià està perpetrant impunement, amb el suport explícit dels Estats Units, l’OTAN i el silenci còmplice bona part de la comunitat internacional. Igual que passa a les universitats de França o d’Alemanya.
A Espanya també els estudiants acampen a la Universitat de València, afegint-se així a la creixent mobilització global en campus universitaris de diferents continents en solidaritat amb el poble palestí. Reclamen paralitzar acords amb empreses israelianes i convoquen la comunitat universitària de tot l’Estat i la societat a sumar-se a les accions de protesta per contribuir a posar fi al genocidi que perpetra el règim d’Israel a Gaza i establir una solució justa i pacífica.
Però els campus nord-americans on els estudiants es manifesten pacíficament contra aquest nou Holocaust estan sent desallotjats violentament, així com les universitats de França o Alemanya. Alumnat i professorat violentament han estat detinguts a Yale i a la Universitat de Nova York durant les protestes estudiantils propalestines. Les autoritats es mobilitzen per dissoldre campaments a altres campus nord-americans, mentre la Universitat de Columbia cancel·la les classes presencials.
La Xarxa Universitària per Palestina, que agrupa 43 universitats públiques de l’Estat, després de l’acte realitzat amb la Relatora Especial de Nacions Unides sobre la situació dels Drets Humans al Territori Palestí Ocupat des del 1967, en què aquesta es va dirigir a la comunitat universitària mitjançant una connexió simultània amb 55 sales de les diferents universitats, on va explicar el seu informe Anatomia d’un genocidi, ha enviat una carta a tots els rectorats de les Universitats de l’Estat espanyol, a la CRUE i al Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats.
Com és possible que les nostres autoritats universitàries i ministerials continuïn mantenint el seu silenci còmplice amb l’atroç genocidi
En aquesta carta se’ls exigeix una condemna clara i explícita contra la destrucció deliberada de les universitats palestines a la franja de Gaza i els atacs a professorat, estudiants i personal universitari duts a terme per Israel; una exigència d’alto el foc immediat i permanent que permeti totes les intervencions humanitàries necessàries a la franja de Gaza; la dotació de recursos econòmics per a la recepció i protecció d’estudiants i personal acadèmic a Palestina, actualment en situació de risc, i per a la participació en la reconstrucció de les universitats de Gaza, així com l’adopció de mesures per part de les universitats espanyoles per contribuir a la recuperació dels centres i programes d’ensenyament. I, finalment, evitar qualsevol fórmula de col·laboració amb les universitats israelianes, empreses i centres associats, i la ruptura de relacions diplomàtiques amb Israel per part del Govern d’Espanya, la detenció i el bloqueig immediat pel Govern d’Espanya de qualsevol subministrament d’armes a Israel i la rescissió de totes les relacions comercials.
A això afegeix el col·lectiu de professorat universitari Uni-Digna, l’exigència de l’alliberament de tots els milers d’ostatges i presoners palestins segrestats i empresonats tots aquests anys així com dels israelians segrestats, la interposició d’una força internacional per a la restauració de tot allò destruït i la reparació de tot allò espoliat en aquests anys i la creació d’un Estat únic laic i democràtic al territori israelià i palestí.
Així com l’obertura d’uns nous “judicis de Nuremberg” per sancionar les responsabilitats de dirigents, funcionaris, militars i col·laboradors del règim sionista de Benjamí Netanyahu en els diferents crims i abusos contra la humanitat comesos durant l’ocupació i l’apartheid palestí, i especialment el genocidi i la “solució final” aplicada amb total impunitat i el silenci còmplice de l’autodenominada “comunitat internacional”.
La pregunta que ens fem des de la comunitat universitària continua sent com és possible que les nostres autoritats universitàries i ministerials continuïn mantenint el seu silenci còmplice amb l’atroç genocidi. Com és possible que admetin i mantinguin càtedres de guerra i fomentin formació bèl·lica a les universitats. Com és possible que no hi hagi una normativa estatal, autonòmica i universitària que obligui totes les universitats a educar, formar i investigar per a la pau i contra els genocidis, tal com estableixen els drets humans i els tractats internacionals.
El meu especial reconeixement a l’alumnat de la Universitat de Lleó que es va aixecar d’aquesta xerrada bel·licista i va assenyalar l’elefant a l’habitació, així com a l’alumnat i professorat que acampa a la Universitat de València per aturar el genocidi i la Xarxa Universitària per Palestina i Uni -Digna de professorat universitari que lluiten per unes universitats per la pau.
L’entrada Universitats que eduquin i investiguin per a la pau i contra els genocidis ha aparegut primer a El Diari de l’Educació.