El Centre d’Estudis Comarcal va presentar dimarts un llibre basat en 12 estudis sobre les cooperatives de la comarca
Sota el títol “Teixint Solidaritat al Baix Llobregat. Història, realitat i perspectives cooperatives (1900 – 2023)” dimarts es va presentar a uns dels estudis de MTK Space el llibre que recull la 12a Convocatòria de Recerca Col·lectiva del Baix Llobregat. Una recerca que recull 12 estudis realitzats per diversos investigadors i investigadores i persones que es troben dins del món professional; totes elles sota la directiva del professor Josep Lluís Martínez – González. Habitatge, sindicats cooperatius agraris, aigua, educació, indústries culturals i creatives, cooperativisme de consum o de producció; en són alguns de les qüestions que es tracten en la recerca, tots aquests des de la perspectiva del model econòmic del cooperativisme.
“Recerca col·lectiva” és com el director, en Josep Lluís Martínez-González, va descriure el llibre, impulsat pel Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat (CECBLL). I és que entre els autors i les autores, a més del mateix director i de la Gemma Tribó, hi trobem Francisco J. Medina-Albadalejo, Josep Padró, Josep Campmany, Miguel de la Fuente, Miguel Garau, Dolors Camats, Dolors Feixas, Joana Llordella, Albert Marsà [cofundador de la cooperativa santfeliuenca de MTK Space] i Joan Arévalo. Els autors i les autores presents van poder presentar cadascun dels seus capítols.
Durant l’acte, el director va mencionar la importància de fer una reflexió al voltant del cooperativisme en un moment on “incrementen les desigualtats socials arreu del país, on els rics cada vegada són més rics i els pobres més pobres; fent desaparèixer la classe mitjana”. D’aquesta manera, es va fer un repàs històric per demostrar la rellevància que havia tingut el cooperativisme en moments de decreixement al Baix Llobregat, com a finals del segle XIX amb la crisi de la fil·loxera, on la gent del camp es va organitzar en moviments cooperatius per aconseguir les propietats de les seves terres. Així i tot, va lamentar que l’interès per desprestigiar les cooperatives persisteix.
De la mà dels autors i les autores de la recerca també es van tractar casos específics de cooperativisme de la comarca com la cooperativa de la Colònia Güell, l’Escola Cooperativa el Puig d’Esparreguera, El Respeto Mutuo de l’Hospitalet o la Comunitat Minera Olesana, entre d’altres.
Tanmateix, a banda de fer el repàs cronològic, la recerca també enllaça passat i present, per fer una anàlisi sobre el futur del cooperativisme. D’entre les inquietuds o els dubtes que es plantegen a la recerca es va parlar, per exemple, de la relació que tenen les cooperatives amb els sindicals o de la distància que hi ha entre aquest model econòmic i els col·lectius vulnerables.
La presentació del llibre es va emmarcar dins del projecte de la Comunalitat de Sant Feliu de Llobregat, un programa que té com a objectiu crear nous projectes econòmics que, des de l’autoorganització, puguin donar resposta a necessitats col·lectives i contribuir al desenvolupament local, a partir de l’impuls i l’enfortiment dels béns comuns i de les iniciatives basades en la cooperació i el suport mutu.