El nou govern declara la voluntat de vetllar per l’Escola d’Hoteleria, però en un altre espai. En aquest article fem un repàs de les idees que han volgut ocupar la Nau de les Sedes
Fa una setmana anunciàvem que Sant Feliu en Comú Podem havia presentat al Parlament de Catalunya dues propostes en defensa de dos possibles futurs equipaments a Sant Feliu de Llobregat. Una de les resolucions era sobre la construcció de l’escola comarcal de formació professional d’Hoteleria a la Nau de Can Bertrand. Aquestes reclamacions venen després que durant el ple de desembre s’aprovés posar punt i final al conveni amb el Departament d’Educació i l’Àrea Metropolitana de Barcelona. Un conveni que havia estat firmat el 2022 per l’antic govern municipal (SFECP – ERC).
Durant la sessió plenària de dijous, Sant Feliu en Comú Podem va tornar a presentar una moció en defensa de l’equipament. Lídia Muñoz, la seva portaveu, va remarcar que, en termes d’educació, encara que aquesta escola no sigui competència de l’Ajuntament, sí que és de la seva “incumbència”. Aquesta moció, en paraules de la regidora de l’oposició, volia servir per “no tancar la porta a aquest projecte i parlar-ne”.
Des del govern, Mònica Lafuente, presidenta de l’Àrea de Territori, Transició Ecològica i Planejament; va assenyalar “que es continua parlant amb la Generalitat perquè l’Escola d’Hoteleria se situï a Sant Feliu”. No obstant i la intenció, des del govern es va descriure com a “pèssim” el conveni firmat durant el mandat, atès que era una “càrrega econòmica molt gran per l’Ajuntament on qui surt beneficiada únicament era la Generalitat”. Així doncs, van aclarir que la lluita perquè la Generalitat se’n faci càrrec continua.
Muñoz, responent al govern, va assegurar que l’Ajuntament és capaç d’assumir la inversió, perquè “té més diners d’inversió del que és capaç d’executar”. Lafuente va titllar els arguments com a “proclama política”, recriminant que “aquests eren els principis que s’havien regit durant el mandat anterior”. Lafuente va assegurar que en l’actual mandat “es vetlla pel benestar econòmic de l’Ajuntament i les inversions s’han de fer seguint la capacitat pressupostària d’aquest; no fent volar coloms amb els diners de tothom”.
ERC,companys de Sant Feliu en Comú Podem durant la passada legislatura, van votar a favor de la moció. Oriol bossa, el seu portaveu, va considerar un “error” el desistiment del “conveni inèdit a 3 bandes”.
Finalment, la moció va quedar retirada amb els vots a favor de tot el consistori, excepte SFECP i ERC. Així doncs, es va tornar a posar punt i seguit a un edifici que porta més de 20 anys entre projectes i idees.
El govern actual vetlla per l’Escola d’Hoteleria, però fora de la Nau de les Sedes
Javier Molina, 1r tinent d’alcaldia, ha declarat recentment al Fet a Sant Feliu que des del govern es continua parlant amb la Generalitat, però que aquesta no té predisposició a arribar a cap nou acord per ubicar l’escola d’Hoteleria a la Nau de Can Betrand. Així i tot, Molina declara la intenció d’oferir un nou espai per ubicar-la, com l’actual escola d’adults a Mas Lluí, la qual continuen intentant baixar la seva ubicació a una zona més cèntrica.
De la mateixa manera, Molina anuncia que es preveuen noves planificacions. Pel que fa a la Nau de Can Betrand, Molina parla d’idees al voltant de la “promoció de la ciutat”. Sense avançar res, “fins que les coses no estiguin més clares”, declara l’equipament com un possible “punt d’atracció a nivell, fins i tot, mundial”. Amb els diners que ofereix l’AMB per fer inversió, que s’anaven a destinar a l’escola de formació professional, el primer tinent d’alcaldia assegura que es preveuen per a diferents necessitats locals: aires condicionats a les escoles bressol, plaques fotovoltaiques per a edificis de l’administració, treure amiant de diferents edificis, entre d’altres.
Un repàs als projectes i les idees al voltant de la Nau de Can Bertrand
Per remuntar-nos l’origen d’aquest debat sobre la Nau de Can Bertrand, hem de tirar enrere fins al govern de Merino el 2003, quan l’exalcalde d’ICV va proposar que l’edifici fos un seu administrativa de l’Ajuntament. Així i tot, amb l’arribada al govern del PSC el 2003, amb Vázquez al capdavant del consistori, va entrar un nou projecte: la Casa Àsia. Aquesta, pretenia ser un Centre Cultural d’Art Contemporani Internacional. Finalment, però, es va desestimar. Conscients encara del potencial de l’edifici, amb la segona legislatura de Vázquez una nova proposta va picar a la porta. El Museu del Còmic buscava la seva seu i Sant Feliu es va presentar com una de ciutats que volia acollir el projecte. Si d’aquesta lluita Sant Feliu no en sortia guanyadora, des del PSC també es proposava construir allà la Biblioteca “Joana Raspall”. Finalment, Badalona es va convertir en la seu del Museu del Còmic i el PSC va continuar amb la lluita perquè la Nau de les Sedes esdevingués la nova biblioteca comarcal.
El 2014 tot fa un gir. Durant el primer ple de l’any, l’alcalde d’aquell moment Jordi San José (ICV) va anunciar, sense que formés part de l’ordre del dia, que se li assignava un nou ús a la Nau de Can Bertrand. La Nau de les Sedes seria la ubicació d’un Institut d’Hoteleria i Turisme d’abast comarcal amb una oferta de cicles formatius de grau mitjà i superior. San José va destacar que l’acord serviria per reforçar l’oferta educativa de la ciutat, “ampliant la d’Hoteleria i donant valor i rellevància al patrimoni de la ciutat”. Es va preveure la posada en marxa del centre pel curs 2015-2016 i s’esperava que el conveni amb el Departament d’Educació arribés en els propers mesos.
El conveni, però, no arribava. San José, ha declarat recentment al Fet a Sant Feliu que aquest conveni no va arribar “per la situació pressupostària de la Generalitat”. I és que els serveis territorials són els que prenen les decisions sobre les necessitats de la ciutadania, però en inversions d’aquestes dimensions, és després la Generalitat qui les ha d’incloure en els seus pressupostos. Aquí és on el projecte va defallir i els anys van anar passant. Així i tot, la intenció de la Generalitat es mostrava amb força. Les visites a la ciutat d’Oriol Jonqueres el 2017, vicepresident d’aquell moment, i el conseller d’ensenyament de l’any 2018, Josep Bargalló, simbolitzaven que el projecte volia continuar el seu curs. No obstant això, es continuava sense fixar calendari ni previsió de conveni.
A partir de 2022, el projecte d’Escola d’Hoteleria agafa embranzida
Al ple d’abril de 2022, amb el govern de Sant Feliu en Comú Podem i ERC, es va recuperar l’impuls del projecte l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme del Baix Llobregat a la Nau de Can Bertrand, aprovant la modificació de l’increment dels percentatges de les plurianualitats del projecte de les obres de reforma de Can Bertrand per la ubicació del centre educatiu i el conveni entre la Generalitat, l’Ajuntament i l’AMB. Van votar-hi a favor l’equip de govern, format per Sant Feliu En Comú Podem i Esquerra Republicana de Catalunya, així com Tots Som Sant Feliu i Ciutadans, mentre que Veïns per Sant Feliu i el regidor no adscrit, Xavier Alegre, s’hi van posicionar en contra. El PSC s’hi va abstenir.
El conveni entre l’Ajuntament, el Departament d’Educació i l’AMB marcava que tot i que la competència educativa i l’edificació del nou centre, en un principi havia d’anar a càrrec de la Generalitat, per falta de recursos pressupostaris, se cedia la potestat al municipi. Amb aquest acord, la Generalitat aprovava finançar la meitat de la inversió, 2,3 milions d’euros, en dues anualitats: 1,2 milions d’euros el 2025 i 1,1 el 2026. Pel que fa a l’altra meitat, li corresponien 1,5 milions al pressupost de l’Ajuntament i 1,5 més del que l’AMB aporta als municipis perquè puguin fer inversions. Amb aquest anunci, el PSC ja va anunciar que “no es diria mai que no a un institut”, però que aquest conveni, on s’havia de posar terreny, edifici i una aportació econòmica, era una “barbaritat”.
La regidora d’Educació d’aquell moment, Mireia Aldana, va mencionar que es marcava el 2025 com a any per obrir les portes i que s’estava revisant el projecte executori que havia encarregat la Generalitat a l’arquitecta Moisés Gallego.
Amb les eleccions del 2023 i el canvi de govern el futur de l’Escola d’Hoteleria torna a fer un canvi de rumb. A una entrevista al setembre del Fet a Sant Feliu amb l’alcaldessa d’aquell nou govern, Lourdes Borrell, ja es van manifestar les noves intencions respecte al projecte de l’Institut d’Hotelera a la Nau de Can Bertrand. Tal com anaven repetint durant tots aquests anys, des del nou govern es va declarar que es negaven a continuar amb el conveni que s’havia signat, tot i defensar la intenció d’ubicar el centre educatiu a la ciutat.
Així doncs, el govern del PSC, Tots Som Sant Feliu i Veïns, el ple de desembre de 2023 posa punt i final al conveni amb el Departament d’Educació i l’Àrea Metropolitana de Barcelona que preveia la creació de l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme del Baix Llobregat.
Quina és l’opinió de la resta del consistori?
Tots Som Sant Feliu, partit que forma part del govern actual, durant el 2022 va votar a favor del conveni. Ara, però, celebren l’anul·lació d’aquest. Jaume Manyoses, el seu portaveu, ha declarat al Fet a Sant Feliu que fa un any la situació econòmica de l’Ajuntament era millor que la d’ara: “ara el romanent de tresoreria ha quedat reduït a una expressió molt petita i l’Ajuntament ha d’exigir a la Generalitat la dotació que realment li pertoca per un servei supramunicipal”.
Pel que fa als altres grups municipals, tots continuen en la mateixa línia: preservar per l’Escola d’Hoteleria, però no amb el conveni pactat a tres bandes.
Veïns per Sant Feliu, amb Silvestre Gilaberte al capdavant, assegura que el conveni “no és lògic” i que no es poden assumir competència de la Generalitat amb aquestes condicions econòmiques. Pel que fa al futur de l’equipament i el seu ús, Veïns aposta per mirar pel conjunt del model de la ciutat i, sobretot, per fer partícip a la ciutadania en aquestes decisions de transformació social.
Per la seva banda, Elisabet Ortega, portaveu del Partit Popular, aclareix que qualsevol de les opcions per la Nau de Can Betrand que s’han plantejat durant aquests anys “tenen beneficis socials per a la ciutat”. Així i tot, esmenta que “primer s’ha de vetllar pel benestar econòmic de l’Ajuntament i l’informe de secretaria i intervenció ens indiquen que no podem continuar fent inversions que després ens generin unes despeses permanents sense tenir uns beneficis permanents”.
Caldrà, doncs, esperar encara per veure quin serà el futur de la Nau de Can Bertand i si finalment Sant Feliu serà la ciutat que compti amb l’Institut Escola d’Hoteleria i Turisme del Baix Llobregat.
Foto: Marc Rius