Tot i que volíem fer crònica dels últims dos plens municipals, creiem que el del mes de març dona tantíssima informació que a la redacció hem decidit deixar el d’abril per a un altre article.
Qualsevol persona que faci una mica de seguiment del Ple municipal des del començament de la legislatura, haurà pogut comprovar que l’entrada de VOX al consistori ha comportat una sèrie d’intervencions farcides d’odi, tal com ja vam publicar a l’Infograma. Un discurs carregat de racisme i que no dubta en cap moment d’aprofitar qualsevol altre tema per tornar al mateix discurs d’odi, racista i islamofòbic, que sosté bona part de la ideologia d’aquest partit.
El Ple del 31 de març, la primera moció
En aquest Ple, en el qual s’aprova la privatització dels serveis d’atenció a domicili, amb la majoria del PSC (fet que va quedar eclipsat darrere tanta escenificació), la primera moció que es presenta és per elaborar un pla especial de seguretat al metro. Presentada pel PSC, PP i Ciudadanos. Bàsicament, insta TMB a augmentar les mesures de seguretat per protegir els i les vigilants del metro que hi treballen, partint de la premissa que hi ha «altos índices de delincuencia en el metro, donde los robos, hurtos, agresiones sexuales, vandalismo son habituales, y que Santa Coloma de Gramenet, dentro de un mismo contexto, pero con unos índices menores de presión delictiva». Podeu llegir-la sencera aquí.
En aquest mateix Ple, es va aprovar la privatització dels serveis d’atenció a domicili, fet que va quedar eclipsat darrere tanta escenificació.
A més dels regidors del Ple, intervé Sergio Sánchez, d’ADN Sindical Seguridad y Servicios de Catalunya, i Gonzalo Verdera, d’Acción Patriota. El primer, Sánchez, visiblement nerviós, reivindica la dignitat de la seva feina, que esmenta com a allunyada dels «matones de discoteca o policías frustrados», i en destaca la importància en moments determinats.
Verdera, que intervé acompanyat d’un altre home, comença donant les gràcies a Aitor (suposem que Aitor Navarro, de VOX) i explicant que han vingut de Madrid. Inicia la intervenció (la podeu seguir aquí) amb «El PSOE y los independentistas catalanes, para nosotros, nuestra asociación ‒aquí hi ha una interrupció de l’alcaldessa, després del murmuri que s’aixeca a la sala, que demana ordre perquè puguin seguir l’exposició‒ son responsables de las 111 agresiones en el metro de Santa Coloma, debido a su política de puertas abiertas y falta de un plan de integración frente a comunidades en ciertos barrios en que han creado una sociedad paralela (…), responsables de la falta de integración…» Continua amb la gestió del «conflicto catalán» i la investidura de Pedro Sánchez. Aquí torna a interrompre l’alcaldessa, demanant als «cayetanos», com se’ls comença a anomenar a les xarxes, que se cenyeixin al text de la moció. S’hi estableix una conversa, en la qual es discuteix quina relació hi ha entre els problemes dels i les treballadores de seguretat del metro i els independentistes catalans. Aleshores parla l’altre home d’Acción Patriótica, que vol parlar de l’ús partidista de les institucions. Talment com un sainet de fa cent anys, on cada personatge sembla trobar-se en un escenari diferent. L’estupefacció regna a la sala. Com pot ser que aquests homes estiguin parlant al Ple de coses que no tenen res a veure amb la ciutat? La intervenció es talla i es continua amb el contingut de la moció.
Com pot ser que aquests homes estiguin parlant al Ple de coses que no tenen res a veure amb la ciutat?
A l’hora de parlar la resta de partits, Aitor Navarro (VOX) insisteix en el discurs racista al qual té acostumat el consistori. La podeu sentir aquí.
La segona
La moció següent, presentada per VOX i el PP es deia «moción relativa a la utilización partidista del Ayuntamiento por parte del PSC». Aquesta no està publicada al web de l’Ajuntament, perquè no s’aprova, però aquí podeu sentir la presentació que en fa Aitor Navarro. Aquest regidor torna a fer gala de la islamofòbia, quan considera que la ciutadania musulmana no han de tenir permís per a l’ús de les infraestructures de Santa Coloma. Fa alguns comentaris que es podrien titllar d’extravagants, com a mínim, recordant l’afiliació religiosa de l’alcaldessa, i mostra un cert grau d’ignorància en pretendre que s’ha de felicitar la Quaresma abans que el Ramadà (fa pensar que no coneix la diferència de transcendència que representen aquestes dates tant en una religió com en l’altra). Realment, el discurs d’odi, de racisme, el porta a extrems esperpèntics, que ratllen l’absurd. Finalment, tot plegat sembla una enrabiada, amb un discurs de molt poca alçada política.
Aleshores, tornen a sortir els homes d’Acción Patriótica (aquí). Parla el segon, del qual no sabem el nom, i comença parlant del «lastre del PSOE y el gobierno para España». Sorpresa, ell no parla de l’ús de les xarxes per part de l’alcaldessa. En aquest parlament surten el fiscal general de l’Estat, Telefonica, Televisió Espanyola…
Com no podia ser d’una altra manera, Aitor Navarro ho tanca de manera espectacular, titllant el partit de govern de proetarres, provioladors… i de voler imposar altres cultures (que ell menysprea, és clar).
L’alcaldessa tanca el torn de paraules d’aquesta moció.
La tercera
Esquerra Republicana presenta una moció en commemoració el 14 d’abril, Dia de la República. Hi ha, aleshores, dues esmenes a la totalitat d’aquesta moció, una del PSC i una altra de VOX, aquest darrer proposa que la celebració sigui del Dia Internacional de Conscienciació sobre l’Autisme. Esquerra expressa al secretari el dubte sobre si es poden presentar esmenes a la totalitat per temes diametralment oposats, com és el cas de l’esmena de VOX.
En aquest moment, l’alcaldessa fa un recés al Ple. S’atura i hi ha una reunió a porta tancada. El Ple es reprèn uns 40 minuts més tard.
Finalment, Esquerra Republicana retira la moció. Aitor Navarro, al seu torn, parlant en nom de tota la ciutadania, afirma que la República no importa a la gent de Santa Coloma.
Esquerra Republicana va retirar la moció de commemoració del 14 d’abril, Dia de la República.
La quarta
Encara que el Ple no acaba aquí, volem remarcar-ne la quarta moció, en relació amb la mobilitat urbana, presentada per VOX, que podeu sentir aquí. En resum, aquest partit proposa que no s’apliqui la zona de baixes emissions a Santa Coloma. Sembla que l’emergència climàtica que afecta el món, té un foradet a la nostra ciutat. Màgia.
La primera intervenció la fa Nicolás Puerto, del Sindicato Solidaridad, que fa la intervenció en castellà per solidaritat con «los compañeros de Madrid». Aquest sindicat diu al seu web «Por ello, Solidaridad, un sindicato nacional en defensa de nuestros trabajadores, nuestras familias y nuestro patrimonio frente al callejón sin salida de la inmigración ilegal masiva y subvencionada con el dinero de nuestros impuestos».
Posteriorment, intervé Antonio Molina, dels Comuns, que remarca la baixa esperança de vida de la gent de Santa Coloma, a més de com afecta la contaminació en la salut de les persones, entre d’altres. Afegeix que cal lluitar contra el canvi climàtic.
Esquerra Republicana insisteix en els problemes de salut que provoca la contaminació, i esmenta el nombre de morts que provoca la mala qualitat de l’aire.
Un cop acaba la roda de partits, Aitor Navarro demana la paraula. Primer, per desqualificar el representant dels Comuns, després per defensar les seves dades i, finalment, per acusar la immigració d’una quantitat de morts que no arriba a definir, per contrarestar les morts per mala qualitat de l’aire. En aquest moment, l’alcaldessa li retira la paraula i les persones assistents aplaudeixen.
El final (segur?)
El Ple continua aprovant una moció, que podeu llegir aquí, per ampliar l’horari de les biblioteques municipals. Després de més de quatre hores, acaba el Ple amb els precs i les preguntes.
Dues coses que podem destacar: el baixíssim ús del català al Ple i la necessitat d’aprovar el Reglament Orgànic Municipal (ROM) per tal que el Ple tingui eines per evitar la proliferació de discursos d’odi, tipificats per la llei. No sabem per què no se n’aprova un, més tenint en compte que el que regeix actualment els plens data de 1992! En aquests 30 anys llargs se n’han fet dos intents d’actualització, el 2012 i el 2018, sense que finalment el govern socialista el portés a aprovació del ple. D’aquella pols…