Lluïsa Moret va tornar a revalidar l’alcaldia de Sant Boi a les darreres eleccions municipals amb una àmplia majoria absoluta. Mig any després de tornar a assumir el càrrec, aposta per continuar desenvolupant projectes socials i econòmics per impulsar la ciutat. També afirma que les Zones d’Especial Protecció per les Aus s’han de mantenir en línia amb l’activitat agrària i que es defineixin en col·laboració amb els municipis
Primer de tot, podries fer un petit balanç d’aquests primers sis mesos del nou mandat?
Aquests primers sis mesos no tenen res a veure amb els altres que vam haver d’afrontar la pandèmia. Han estat sis mesos enfocats a poder completar els nostres compromisos amb la ciutadania i de continuar treballant en les necessitats i els reptes de la ciutat de Sant Boi. Volem continuar apostant pel projecte de ciutat amb el que hem aconseguit l’ampli suport a l’equip de govern de l’Ajuntament d’una àmplia majoria de veïns i veïnes.
Quines són les principals actuacions que es duran a terme a Sant Boi durant aquest mandat?
Nosaltres apostem per la sostenibilitat, és a dir, volem un desenvolupament urbà sostenible de forma prioritària, i aquesta sostenibilitat té tres mirades que són la social, l’econòmica i l’ambiental. Per tant, sota aquest gran paraigua nosaltres articulem les nostres accions i això es tradueix en un instrument, que és l’Agenda Urbana de Sant Boi. Aquesta Agenda Urbana és la que conforma el futur pla de govern i la que marca també una mica quines són les directrius i cap a on anem. En aquest sentit, cal dir que els principals projectes per la ciutat són aquells marcats per aquesta Agenda Urbana, que recull les necessitats i els reptes de Sant Boi i les accions que es poden desenvolupar per avançar cap aquesta millora i resolució de les necessitats de la ciutadania.
Un dels punts de l’Agenda Urbana, de fet, és el desenvolupament econòmic. Quins avenços econòmics teniu previstos realitzar en aquest mandat?
Volem continuar potenciant els sectors que estan millor representats al municipi i que ens posicionen més enllà de les nostres fronteres, com són la logística i la mobilitat. En el camp de la logística volem continuar impulsant el sector a través de convenis amb universitats i centres educatius per potenciar la inserció laboral i atraure així el talent jove al sector. A més, també hem inaugurat la Masia, que són les noves instal·lacions dels serveis en l’àmbit local vinculats amb la promoció econòmica i desenvolupament econòmic. Aquest s’ha transformat en un nou model d’espai i un nou model de treball on hi ha espais preparats per tenir una relació directa amb els ciutadans i ciutadanes i emprenedors i emprenedores i s’ha concentrat tot en un únic punt de referència local.
També m’ha dit que l’eix troncal de l’Agenda Urbana és la sostenibilitat. Quins projectes o polítiques s’aplicaran en termes de millora energètica o sostenibilitat ambiental?
Estem desenvolupant projectes de millora energètica amb energia fotovoltaica en els habitatges i edificis públics. També estem treballant en la biomassa, aprofitant tot el nostre residu forestal per reconvertir-lo en matèria primera per a l’energia de les calderes. Per altra banda, aviat inaugurarem el parc mediambiental de Torrelavila, situat en una zona fronterera entre el nucli urbà i el polígon industrial. Aquest projecte és una aposta clara per naturalitzar la ciutat i crear refugis climàtics. A més, també volem convertir la zona en una de primer nivell. El parc s’engloba dins el projecte ‘Tot Sant Boi respira més verd’ que ha rebut 4 milions d’euros dels fons Next Generation per millorar tots els espais verds i urbans de Sant Boi.
Com es desenvolupen aquests refugis climàtics en temps de sequera?
Estem lluitant per veure quines fases podem desenvolupar que no necessitin molta aigua i estem deixant per més endavant fases que requereixin més aigua com plantar noves espècies.
I en termes socials, quines estan sent les primeres actuacions de l’Ajuntament?
És molt important l’esforç que estem fent per treballar en la desarticulació de les desigualtats. A part de l’àrea de drets socials, vam crear l’oficina de suficiència material l’any passat, que és un model de reconversió de serveis socials on es concentra tota l’oficina d’ajuts i permet alliberar la resta de serveis socials, i a poc a poc l’anem millorant, ja que és una prioritat centrar els serveis socials en l’atenció i no només en la tramitació burocràtica d’ajuts. A més, també hem apostat per dotar d’un equip de serveis socials exclusivament per als adolescents, per integrar-los a la vida comunitària de la ciutat.
“Hem d’ajustar els impostos per poder continuar garantint els serveis a la ciutadania”
Per al pròxim 2024 heu aprovat una pujada de l’IBI d’un 7%. A què és deguda aquesta pujada? Es congelen la resta de taxes?
Nosaltres el que diem és que la paraula no és pujar, és actualitzar la fiscalitat local als nous contextos econòmics que existeixen. És molt important destacar que en els últims sis anys hi ha hagut una congelació fiscal de tots els instruments fiscals que podien afectar a la ciutadania. Davant una congelació fiscal i davant una conjuntura econòmica, financera i geopolítica que ha provocat inflació, pujada de preus d’energies i preus de matèries primeres, i cal ajustar els impostos per poder continuar garantint els serveis a la ciutadania.
A Sant Boi hi ha taxa recollida de residus?
No, no en tenim. Està inclosa en l’IBI.
Aquesta taxa, serà obligatòria a partir del 2025, ja que entrarà en vigor la nova llei de residus i sòls contaminats que adapta la normativa europea. En aquest sentit, qui més contamini, més haurà de pagar. Com gestionarà l’Ajuntament aquesta taxa? Quin serà el mètode de recollida de residus per garantir bonificacions a aquells que contaminin menys?
Sant Boi forma part de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i no té sentit aplicar la taxa en solitari, sinó que nosaltres aplicarem les directrius que ens indiqui l’AMB el moment en en el qual hagi d’entrar en vigor. En aquests moments hi ha un entorn tècnic i polític de debat per veure com s’aplicarà la norma, ja que és complex i som molts els municipis que hem d’introduir-la.
Com es presenta la situació del Parc Agrari del Baix Llobregat davant l’empitjorament de la situació de sequera?
No podem negar una cosa i és l’afectació que està tenint la sequera en el nostre Parc Agrari. Les conseqüències de la situació han passat, entre altres, per les dificultats dels agricultors i agricultores de plantar la nova collita, ja que no es donen les condicions òptimes per fer-ho o l’escàs producte que han conreat en la temporada anterior. En aquest sentit, els productors de Sant Boi saben que l’Ajuntament està al seu costat i que nosaltres apostem per la defensa del Parc Agrari i apostem pel seu producte local.
Això vol dir que l’Ajuntament ajuda econòmicament als agricultors?
Sí, nosaltres plantegem una defensa absoluta del Parc Agrari. Aquesta defensa implica treballar pel sector agrari metropolità i, per tant, apostar per tots els actors i els agents que el conformen. Des de l’Ajuntament, per poder ajudar-los a pal·liar amb les conseqüències de la situació, impulsem ajuts locals molt diversos, sobretot amb la Cooperativa Agrària Santboiana per donar recursos a tots els agricultors que ho necessitin.
“Cal unir forces entre els municipis i la conselleria per preservar i impulsar el Parc Agrari”
Quin futur ha de tenir el Parc Agrari del Baix Llobregat?
El Parc Agrari cal defensar-lo. Cal defensar els nostres productes de proximitat i, com he comentat abans, cal defensar el sector agrari metropolità, ja que molta part es concentra al Baix Llobregat. El futur del Parc Agrari, però, no depèn només de Sant Boi, sinó que depèn de tot l’àmbit metropolità i, per tant, cal unir forces entre els municipis i la conselleria per treballar conjuntament i així preservar-lo i impulsar els seus productes. Cal apropar-lo a totes les persones, per així potenciar els productes de proximitat i el sector primari del nostre territori.
Per què rebutgen les Zones d’Especial Protecció per a les Aus (ZEPA)?
No rebutgem les zones ZEPA, sinó que vam mostrar el nostre malestar juntament amb Viladecans i Gavà. Aquestes zones ZEPA es van definir al marge dels municipis i va ser una decisió que no havia tingut en compte les opinions dels Ajuntaments. Creiem que les zones ZEPA han de mantenir un equilibri entre la preservació de les espècies i l’entorn natural i l’activitat agrària. L’activitat agrària també és preservadora del medi natural i no se la pot excloure del model de zones ZEPA i creiem que són dues activitats compatibles i que a més els nostres agents locals s’han de tenir en compte.
Com evolucionen les obres de la variant?
La variant B-25 va avançant segons el termini previst i volem agrair al ministeri el compromís que ha tingut amb l’obra, malgrat que el procés d’aprovació del projecte ha estat complex. Estem molt contents, de veritat, ja que el calendari s’està desplegant segons els terminis previstos i, si tot continua així, es podran complir els terminis de construcció.
En quin punt està el desenvolupament de la caserna militar?
Fins ara estàvem esperant la constitució del nou govern espanyol i dels nous responsables dels ministeris per poder reprendre les negociacions en el punt en què es van deixar amb el ministeri de Defensa. Actualment, són dos ministeris els que s’han de posar d’acord (Ministeri de Defensa i ministeri d’Agenda Urbana) perquè aquest sòl que ara forma part del ministeri de Defensa passi a ser propietat de l’organisme que gestiona el sòl públic per poder construir, en un futur, habitatge. Ara mateix, per tant, estem en aquest punt de reprendre converses per avançar i arribar a acords en el desenvolupament del projecte.
Com afrontes aquesta nova etapa com a presidenta de la Diputació de Barcelona (DIBA)?
Jo soc molt positiva i afronto aquesta nova etapa amb molta il·lusió. Estar al davant d’una institució tan important és un orgull per mi i una gran responsabilitat. El paper de la DIBA ha de ser el de recuperar amb força el fet d’estar al servei dels municipis, sent conscients dels reptes i les necessitats que s’han d’abordar a la Diputació. En aquest sentit, puc garantir que en aquests quatre anys estarem al costat dels municipis per abordar tots els seus reptes i les seves necessitats i garantir la qualitat de vida de les persones.
Quines seran les principals actuacions de la DIBA a Sant Boi aquest mandat?
Continuar abordant els reptes del municipi en l’àmbit metropolità. En aquest sentit, cal ser conscient de les necessitats actuals del municipi i la DIBA continuarà donant suport a tots els projectes santboians que siguin clau en el desenvolupament del municipi.