La visita al Prat d’Ernest Urtasun, ministre de Cultura, ha servit per oficialitzar la compra -feta a finals del 2024- per part de l’estat espanyol de la Casa Gomis, la joia de l’arquitectura racionalista obra d’Antoni Bonet Castellana, situada ben a prop del litoral pratenc, dins de la finca de La Ricarda (propietat de la família terratinent Bertrand), per convertir-la en un centre cultural de titularitat pública, tot i que amb uns usos concrets encara per definir a tres bandes entre govern estatal, Generalitat i l’Ajuntament del Prat.
El ministeri desembutxaca 7,25 milions d’euros a les anteriors propietàries, les germanes Inés i Marita Gomis Bertrand, en aquesta adquisició que en paraules d’Urtasun “servirà per garantir la preservació d’una joia patrimonial”. De fet, d’anys ençà que la voluntat de la família era vendre l’immoble, sempre que fos per donar-li usos culturals, com així ha estat finalment: “demanem que es preservi l’essència de tenir sempre la porta oberta per a tothom i fer país incrementant la cultura”, ha defensat Inés Gomis durant l’acte oficial.
Moviment polític?
A ningú se li escapa el rerefons polític que hi pot haver en aquesta decisió presa des d’un ministeri encapçalat per un membre de Comuns-Sumar com Urtasun, una formació política posicionada clarament en contra d’una hipotètica ampliació de l’aeroport que podria tenir precisament greus conseqüències sobre l’entorn de la Casa Gomis, sobretot si s’acabés ampliant la tercera pista en direcció cap al Port. No oblidem que des del PSC s’ha defensat en diferents ocasions l’ampliació, fins i tot en boca de l’actual president de la Generalitat, Salvador Illa.
Consultat Urtasun sobre aquest possible moviment també de caràcter polític, ha defugit cap confrontació amb els seus socis de govern a l’estat, però tant ell com l’alcalde del Prat, Lluís Mijoler, han remarcat la importància de l’espai natural de La Ricarda. “El seu entorn és un element molt important pel futur de la Casa Gomis”, ha defensat el ministre. Mijoler afegia que “aquesta casa no es pot destriar de la coneixença del seu espai natural, no s’entén sense el seu entorn”.
Amb la compra de l’immoble, l’estat invertirà en la millora i conservació de l’espai, en l’organització de visites regulars i en trobar-ne usos específics relacionats amb la cultura, com ara exposicions. Durant els darrers mesos de 2024, ja ha estat una important seu de la biennal nòmada Manifesta 15, celebrada a l’àrea metropolitana de Barcelona. El 2021, la Casa Gomis havia estat declarada per la Generalitat Bé Cultural d’Interès Nacional.