Tots els candidats criden al vot en l’anomenat “minut d’or” i una veïna reclama als vuit candidats presents en el debat “que a partir de dia 13 de maig deixin la bronca perquè els salaris són tan baixos i els preus tan alts, que els joves no poden viure”
L’HOSPITALET. J.C.VALERO.- Els set candidats de l’Hospitalet millor posicionats a les llistes dels partits PSC, Junts, Comuns, Ciutadans, CUP, Vox i PP, més el candidat d’ERC del Baix Llobregat, van confrontar divendres, 3 de maig, Dia Mundial de la Llibertat de Premsa, les seves propostes electorals de cara a les eleccions del proper 12 de maig a un teatre del Centre Catòlic ple de públic. Al finalitzar el debat, una veïna del públic es va adreçar als vuit polítics per dir que a partir de dia 13 de maig deixin la bronca perquè els salaris són tan baixos i els preus tan alts, que els joves no poden viure.
Aquesta quarta i ultima entrega de la detallada crònica del debat, la clourem amb el resum del minut final que els representants dels partits van fer en ordre de menor a major suport electoral a les darreres eleccions. Però abans, van explicar les seves propostes sobre el quart i darrer bloc temàtic del debat, sobre l’urbanisme, el canvi climàtic, l’habitatge, la política turística. I més concretament, en clau ciutadana de l’Hospitalet: què fer amb els barris del nord de la ciutat més densament poblada d’Europa, per què la Generalitat permet la saturació de l’espai lliure (com hem vist recentment en el cas del projecte Biopol a Bellvitge), el futur de les ciutats saturades respecte del canvi climàtic i la necessitat d’oasis i espais verds, els apartaments turístics, el preu del lloguer, la pressió dels fons voltors, etcètera. Aquesta és l’exposició feta pels partits amb l’ordre resultat d’un sorteig consensuat:
Xavier Valverde (CUP). El candidat va cedir el seu temps a un grup de veïnes encapçalades pel Sindicat de Llogateres, que quan el debat anava pel bloc 3 va increpar als vuit polítics i al moderador perquè no es parlava sobre el problema de l’habitatge, capítol que l’organització, l’associació Foment de la Informació Crítica (FIC) amb el suport d’Espai de Ciutadania, havia deixat pel bloc final del debat. Al arribar aquest punt, Xavier Valverde, de la CUP, va cedir el seu temps d’intervenció als veïns dels blocs del carrer Occident, 14 i Holanda, 36, que han denunciat que els propietaris dels seus habitatges no renoven els contractes per dedicar-los a pisos turístics. Malgrat aquesta cessió de temps, l’organització del debat va donar la paraula al representant de la CUP, doncs el candidat d’ERC va manifestar la seva voluntat de cedir també part del seu temps. Valverde va dir que “tenim que batallar cada dia enfront el problema dels pisos turístics, i la gentifricació de la ciutat de l’Hospitalet, perquè cada dia tenen que marxar dels seus barris veïns per aquesta situació de renovació dels pisos per dedicar-los al turisme”.
Jordi Albert (ERC). “S’ha aprovat un decret per a limitar els pisos de temporada que afecta a les situacions d’expulsió dels veïns com han exposat ara aquests afectats de l’Hospitalet. És un decret que es pot convalidar, però ja veurem quins grups polítics ho fan. Vaig formar part d’una mobilització en un cas similar, al carrer Barcelona, 113, de Sant Joan Despí. I puc avançar que podem aconseguir una solució a partir de negociar amb la propietat. En aquell cas, era un fons voltor que incrementava el preu dels lloguers. Després de lluitar es va aconseguir que les familias poguessin continuar de lloguer amb una solució que avui en dia encara perdura. Si en el cas d’aquests veïns de l’Hospitalet s’aborda de forma conjunta entre les administracions, podrem aconseguir la continuïtat d’aquestes families en casa seva al temps que els polítics tenim que convalidar la llei contra la temporalitat.”
Eliseu Esterlich (Junts). “L’accés a l’habitatge és un problema que afecta a molta gent. Quan avaluem polítiques per a la gent hem d’aportar molta ciència i poc dogma. Augmentar l’oferta d’habitatges disponibles, fomentar que els propietaris puguin posar en lloguer els seus habitatges, son dues solucions. Com també ho és fer promoció de que locals comercials tancats es puguin fer habitatges. També millorar l’eficiència energètica davant el canvi climàtic i la sequera perquè la Generalitat lideri la gestió de l’aigua i que es reparin les fuites de la xarxa de distribució. També cal més ajuts a l’estalvi i l’eficiència, que el riu Llobregat no sigui un abocador i una nova llei de residus. I respecte a l’urbanisme, l’Hospitalet és una ciutat molt densa i per això s’ha de soterrar les vies ferroviàries, perquè serà una oportunitat per alliberar espais i aconseguir zones verdes. A més, cal millorar el transport, Rodalies, i unificar els dos ramals de la L9 del Metro, a més de garantir la transició energètica.”
Noemí de la Calle (Cs). “Centraré la meva intervenció en l’habitatge. Al meu partit considerem que el turisme és una font de riquesa, perquè moltes persones de l’Hospitalet treballen en hostaleria i el turisme i resulta més una oportunitat que no pas una cosa negativa, però la pressió turística està expulsant als veïns. A Ciutadans vam fer la proposta al Parlament de destinar part de la taxa turística que es cobra per invertir en habitatge social. L’augment del preu de l’habitatge ve per la poca oferta que hi ha i la molta demanda. Quasi el 80% dels pisos estan en mans de petits propietaris, no de fons voltors i en la majoria d’ocasions necessiten cobrar el lloguer per a pagar la residència de l’avia, però en moltes ocasions no posen les seves propietats en lloguer per por a que els ocupin o destrossin”. La candidata va afirmar que hi ha inacció de les autoritats, perquè la Llei 2007 del Parlament fa 20 anys ja deia que el 15% del parc d’habitatge a Catalunya seria de lloguer social i estem en el 3%. “No tenim parc social perquè als qui han governat des de llavors no els ha donat la gana de acomplir les lleis que ells mateixos van aprovar”, va acusar De la Calle. “Els hi surt més barato centrifugar als petits propietaris i seguir gastant en guinguetes separatistes.
Sonia Esplugas (PP). “Apostem per un urbanisme sostenible amb espais lliures per a la ciutadania y més zones verdes. L’Hospitalet estpa densament poblada, sobretot la zona Nord, però a dia de avui també ho està la zona centre i sud, àrees que es veuen col·lapsades per macro projectes urbanístics que impulsa l’Ajuntament. Ens trobem en una situació esperpèntica de no deixar de construir pisos sense els equipaments necessaris per a la gent, com escoles, CAPS, centres socials, etcètera, per als nous veïns que arriben. Defensem que la capacitat de càrrega de veïns de l’Hospitalet ja està coberta. No volem que vingui més gent perquè, en cas contrari, els que ja hi som no estarem bé. S’han de rehabilitar habitatges a la zona Norte per millorar-les i donar sortida a molts veïns. I tenim que estirar de les orelles a ERC perquè no ha construït habitatge social que es va prometre a l’Hospitalet i PSC també té la culpa perquè les cases del Passatge Pons de la Torrassa, comprades des de 2008 en principi per a la gent amb mobilitat reduïda, encara avui estan apuntalades i no s’ha fet res de res. Volem no tenir por a la inseguretat jurídica perquè la llei de l’habitatge no ha servit per res, perquè ha tensionat encara més els preus dels lloguers. També en sequera, ERC va prometre 8 dessaladores i només hi ha dues construïdes. Aquest estiu veurem vaixells transportat aigua cap a Barcelona”.
Núria Lozano (Comuns). “El preu de l’habitatge ha pujat el doble en els darrers anys i per això és important aplicar limitacions. Cal més inspecció i una moratòria d’apartaments turístics. Necessitem un parc d’habitatges de lloguer social. No tenim recursos habitacionals per atendre a les persones com les veïnes afectades per la gentrificació turistica. Catalunya és la comunitat autònoma amb més desnonaments i necessitem mecanisme de mediació per evitar abusos. Cert que resulta més fàcil recòrrer a mecanisme de rehabilitació, perquè tenen un menor cost, s’incorpora més rapid i té menys impacte ambiental. El cas de Cosmetoda a l’Hospitalet està en mans de la Justícia per incompliment de la llei urbanística en un clar cas de pelotazo. Aquesta mena d’urbanisme empitjora la salut ciutadania i posa en evidència que necessitem refugis climàtics: menys asfalt i més terra i verd i pacificar entorns escolars i també pel comerç. També cal millorar la mobilitat sostenible i el soterrament de les vies”.
David Pérez (PSC). “La darrera promoció d’habitatge públic a l’Hospitalet va ser proposada pel Govern tripartit de la Generalitat. Van ser 64 pisos al juliol de 2014. Des de fa deu anys que no s’ha fet cap promoció a l’Hospitalet. Cap ni una i això evidència un problema, perquè hem fet tard. Hem de recuperar també l’entorn amb el pla de barris. En el projecte de Pressupostos de Generalitat contemplava la llei de barris. L’Ajuntament de la ciutat fa cessió de terrenys a la Generalitat per construir habitatge, CAPS, equipaments socials, etcètera, encara que la Generalitat no sempre demana la cessió terreny, perquè hi ha casos en que els compra, però a l’Hospitalet sempre demana que l’ajuntament compri el terreny. El cas dels veïns que han parlat, crec que amb els mecanismes de negociació amb la Generalitat i l’Ajuntament es pot salvar a les famílies perquè es puguin quedar en les seves llars i evitar aquesta situació desesperada”.
Francisco J. González (Vox). “La veritable causa de l’encariment de l’habitatge és la diferència abismal entre oferta i demanda. Catalunya acumula un dèficit de 162.000 habitatges, perquè dels 222.000 noves llars només s’han fet en els darrers anys 50.000. A l’Hospitalet, els seus ciutadans per llogar un pis normal té que dedicar el cent per cent del sou d’una persona treballadora. I per comprar té que dedicar més de 20 anys de la seva vida el sent per cent del salari. La situació es inassolible a judici de Vox, que denúncia que la consigna del separatisme i de l’esquerra ha estat assenyalar als propietaris, un extrem que s’ha demostrat que no és la solució. S’ha d’augmentar el parc d’habitatge social i plantegem un pla de deu anys per a la construcció de 225.000 pisos socials amb una mica més de mil milions d’euros. També cal crear un marc legals perquè els propietaris no tinguin por a la morositat o a l’ocupació. En matèria d’aigua, tenim que posar al servei dels ciutadans aigua barata i de qualitat, també per a la industria i l’agricultura, gràcies a un pla nacional d’interconnexió de totes les conques hidrogràfiques”. “Prou d’enganyar, perquè l’aigua no falta a Catalunya, doncs els embassaments de l’Ebre estan al 85% i els de Lleida a més del 60%. Aquesta és la gran mentida de la sequera a Catalunya”, va denunciar el representat de Vox.
Darrera intervenció dels candidats en l’anomenat “minut d’or” per adreçar-se a l’electorat en l’ordre de menor a major representativitat a l’actual Parlament de Catalunya:
Sonia Esplugas (PP). Des de fa anys la realitat de Catalunya és preocupant: les empreses marxen i les famílies veuen compromesa la seva economia. Els partits separatistes, amb l’ajut del PSC, són els responsables del deteriorament dels serveis públics. És urgent donar solucions. Volem més seguretat, una fiscalitat més justa i, des del PP, volem una Catalunya de primera. Per això és tan important que l’Hospitalet doni un tomb a la política. Només amb un PP fort i decisiu serà possible. El teu vot tot ho canviarà.
Noemí de la calle (Cs). Portem dècades d’inacció perquè els governs només estàn centrats en el procés independentista. Si volem més habitatge s’ha d’aturar als partits independentistes a les urnes. Ciutadans és un partit lleial que mai pactarà amb els independentistes. Per això som una garantia per centrar-nos en els problemes reals de la gent. Per una Catalunya per a tothom, vota Ciutadans.
Núria Lozano (Comuns). L’Hospitalet és la segona ciutat de Catalunya, però la Generalitat ens tracta com si fóssim de tercera. Tenim dret a la sanitat, a l’ensenyament i també drets socials. Necessitem una ciutat més verda i el dret a viure dignament. Per als Comuns aquest és el model de serveis públics que posa les necessitats de les persones en el centre, per això aspirem a implementar un Govern amb garanties d’esquerres.
Xavier Valverde (CUP). Les situacions que hem vist en aquest debat de veïns expulsats pel turisme està passant a l’Hospitalet. Si el PSC està a favor de l’habitatge social, podrien no cedir 1.200 metres per a la construcció d’una residència d’estudiants que costarà cada habitació 720 euros. En aquestes eleccions va de triar entre el totxo i el sindicat de llogateres, entre projectes com el Biopol de Bellvitge o obrir CAPs. Vota defensem la terra.
Francisco J. González (VOX). Faig una crida als catalans de bé per a defensar-se. Perquè puguin caminar segurs pel carrer, tant avis com a nens, que es pugui triar la llengua d’ensenyament i de parla, acabar amb la política lingüística i eliminar els impostos autonòmics al temps que s’imposa l’imperi de la llei i es recupera l’habitatge digne i uns serveis públics i socials també dignes i denunciar el fals ecologisme i l’agenda 2030 per a que Catalunya sigui pròspera.
Eliseu Esterlich (Junts). Catalunya viu un moment difícil, però no hem de defallir. Volem el Govern amb moral de victòria encapçalat pel president Puigdemont. Tenim que concentrar el vot en la nostra opció per posar fre al sucursalisme i solucionar els problemes de la gent. Crido a l’Hospitalet a anar a les urnes a votar Junts més president Puigdemont
Jordi Albert (ERC). S’ha afirmat aquí que la Generalitat no ha destinat més mossos a l’Hospitalet, quan s’han adjudicat 40 nous agents en tant que a la Guardia Urbana hi ha un 40% d’absentisme. I la Generalitat ha impulsat habitatges a L’Hospitalet, quasi mil pisos, en tant que l’Ajuntament només 190. També la Generalitat té la disposició per fer dos instituts que no es fan per problemes administratius de l’Ajuntament de la ciutat.
David Pérez (PSC). Hi ha molta gent que projecta estar en contra del PSC i de l’ajuntament perquè han fracassat en les seves propies polítiques. En els darrers 10 anys, ens han posat a la cua, També han fracassat en la bronca i la propagació del conflicte. Nosaltres, els socialistes, passem pàgina i mirem el futur amb un projecte de país i per fer les transformacions que necessita per fer una Catalunya nova. Entre tots. Perquè Catalunya torni a ser pionera en tots els aspectes, perquè ens ho mereixem. Amb Salvador Illa ho aconseguirem, perquè es bona gent.