La Cooperativa Agrícola del Prat ha explorat aquest dimarts, 13 de maig, les possibilitats de crear una una Organització de Productors de Fruites i Hortalisses (OPFH) en una jornada tècnica celebrada a Can Comas -seu del Parc Agrari- i on han assistit prop d’un centenar de persones de tot Catalunya vinculades al sector agrícola. Una OPFH és una entitat amb personalitat jurídica pròpia constituïda exclusivament per productors de fruites i hortalisses, per planificar la producció, concentrar l’oferta i la comercialització dels productes reconeguts per tal d’adaptar-se a les exigències del mercat.
La Cooperativa ha comptat amb el suport del Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARPA), a través de la subdirectora general d’Agricultura i Ramaderia, Neus Ferrete. En la presentació de la jornada, Ferrete ha recordat el Pla Director de l’Horta, que es va posar en marxa al desembre de 2020 i va detectar les mancances del sector: molta atomització, poca inversió i escassa organització. Una de les primeres accions del sector va ser la celebració del 1er Congrés de l’Horta, per tractar de cohesionar els productors i dissenyar un projecte de futur. Va ser en aquell esdeveniment quan es van posar en contacte amb Pedro Ruiz, president de la Cooperativa La Palma, de Granada, que a Can Comas ha parlat de la seva experiència com a productor en aquesta OPFH i com és d’important la innovació per als 90 agricultors que la formen. La Cooperativa La Palma exporta a 40 països i té 1.300 treballadors, entre enginyers, tècnics agrícoles i personal informàtic. Des de la Cooperativa formen i assessoren els productors per implantar sistemes que aportin valor afegit i redueixin el consum energètic i hidràulic, com ara la hidroponia amb recirculació de l’aigua.
“Hem de poder dir als nostres fills: si vols continuar, pots fer-ho”
A continuació es va celebrar una taula rodona amb l’experiència de tres cooperatives catalanes: l’amfitriona, representada per Xavi Oliva, secretari de la Cooperativa Agrícola del Prat; la Cooperativa Agrícola de Vilassar de Mar, amb el tècnic Martín Roberto Borghetti, i la Cooperativa Agrícola Progrés-Garbí, de Malgrat de Mar. Borghetti ha parlat de com està de segmentat el sector. “És el nostre major problema. I alguns dels agricultors pensen que una OPFH és treballar per altres. Aquí està l’error: es tracta de treballar pel col.lectiu”. Xavi Castell va assegurar que aquesta jornada i la possible creació de l’OPFH és “una oportunitat que ens hem donat per connectar i dir els nostres fills: si t’agrada el camp i vols continuar, pots guanyar-te la vida”.
Xavi Oliva va insistir en que aquesta ocasió no es pot desaprofitar: “es pot crear i ha de ser una obligació per a nosaltres: la línia de l’OPFH és potent, ràpida i beneficiosa”. Oliva va parlar dels problemes que s’han de superar. “No estem suficientment protegits ni diferenciats al mercat. Ens falta representativitat davant les administracions. També és molt difícil la tecnificació del camp: costa prendre la decisió d’invertir. Si ho féssim, el relleu generacional estaria garantit, perquè li faríem més fàcil la vida als que arriben”.
Laura Ruana, subdirectora general d’Empreses, Qualitat Agroalimentària i Gastronomia del DARPA, va moderar una taula rodona on Xavi Oliva i Pedro Ruiz van resoldre dubtes dels participants, i Fernando Ortega, de la Cooperativa ActelGrup, va parlar de l’experiència del seu negoci, una importantíssima cooperativa de segon grau que ja funciona com a OPFH. “Una Organització de Productors de Fruites i Hortalisses no és una cooperativa: és un instrument per avançar operativa i financerament”.
L’acte el va tancar la Directora dels Serveis Territorials de Barcelona del DARPA, Anna Castellví.