A Gramenet, no és estrany veure a persones voluntàries que cuiden i alimenten gats i gates que viuen al carrer. Però, qui és el responsable de les colònies i que aquests felins visquin amb unes condicions dignes? En parlem amb Candela Jiménez, col·laboradora del Programa CER i voluntària de Veu Animal. (Foto de Chispita, gata de la colònia de passatge de la Ciutadella)
Et presentes Candela?
Treballo de professora a un cicle formatiu de grau superior de transport i logística a un institut de la Mina. La meva feina amb els gats i gates és del tot voluntària. El que sé de capturadora, li dec a una companya, Mercè Sierra que, amb vuitanta anys, encara està activa i es fa càrrec de la seva colònia i ens ajuda tot el que pot a les altres alimentadores.
Hi ha gats i gates que viuen al carrer. Com veus la situació actual?
Estem amoïnades. El tema dels gats i gates estava molt controlat fa vuit o deu anys. En aquests moments estem patint un augment d’animals que són abandonats i la majoria d’ells no estan esterilitzats. S’hi ha d’actuar. En un parell d’anys, tres individus hauran esdevingut un grup de vint si no s’hi fa res.
La gent denuncia l’abandonament d’un gos, però difícilment ho fa si és un gat
La tinença irresponsable dels animals ocasiona que massa felins malvisquin al carrer. Hi ha qui es nega a l’esterilització. A tothom li agraden molt quan són cadells, però es fan grans. En set o vuit mesos, si no s’intervé, la gata entra en zel, el gat es fa pis per marcar a qualsevol lloc hi apareixen els problemes. I llavors és probable que s’abandoni.
Què es fa quan es troba un animal no esterilitzat?
Des de fa vint anys funciona molt bé el mètode CER (captura – esterilització – retorn) com a model de gestió de les colònies felines per tal que disminueixi el nombre de gats i gates que viu al carrer. El nostre objectiu, a llarg termini, és zero gats al carrer. Volem que visquin a cases perquè un carrer amb cotxes és un espai perillós. Hi ha atropellaments, accidents. A Santa Coloma hi ha carrers amb molta sinistralitat com ara Santa Eulàlia.
Cap animal capturat queda sense esterilitzar-se. Els centres veterinaris colomencs col·laboren en aquesta tasca. El cost de les intervencions és a càrrec de l’Ajuntament.
Qui és el responsable de les colònies felines?
Les colònies són responsabilitat de l’Ajuntament. Esperem que, amb l’aplicació de la recent Llei 7/2023 de protecció dels drets i benestar dels animals aprovada pel govern espanyol, es facin reglaments que permetin saber quines competències i obligacions té cada administració. Esperem que se’ls obligui a contractar equips professionals que es facin càrrec de les colònies. Seria bo un control dels animals existents, que tots haguessin de portar el xip identificatiu. L’Ajuntament, a més, cal que continuï fent campanyes per pal·liar situacions greus com l’actual.
Ni les colònies ni el programa CER són responsabilitat de Veu Animal. Veu Animal és una associació de Santa Coloma de Gramenet, fundada el 2002 i integrada per persones voluntàries. L’entitat té per objectiu la sensibilització i l’assessorament sobre la tinença responsable a la ciutadania. També fa rescats de gats i gestionen les acollides i les adopcions. Però estan molt limitades pels recursos, primer perquè no tenen refugi i necessiten cases d’acollida i, segon, perquè els recursos econòmics no els permeten acollir tants felins com voldrien.
En general, no es vol adoptar una gata o gat adult encara que sovint no és complicat que s’adaptin a la nova llar.
Quantes colònies hi ha?
A la ciutat hi ha oficialment unes trenta colònies. Són voluntàries les persones que diàriament els posen menjar, aigua i estan al cas que cap animal estigui ferit o malalt. A més, hi ha punts de menjar. Ben segur que hi ha gats i gates a espais comunitaris i que no són controlats per cap d’aquestes voluntàries i obtenen alimentació a través del veïnat.
L’Ajuntament es resisteix a reconèixer un augment de les colònies. Caldria tenir un mapa actualitzat de totes les colònies amb el nombre d’individus que hi ha a cadascuna.
Apareix un animal nou a la colònia…
Si una alimentadora detecta un nou gat que no sap si està esterilitzat o una gata prenyada, avisa a l’equip del CER. Allà hi ha personal especialitzat en la captura. Si la situació és complexa, s’informa a l’Ajuntament i des d’allà es contracta a experts de Progat https://progat.cat/ . Un exemple va ser l’estiu passat què es van capturar 26 felins al parc de Can Zam. En el cas que sigui un animal dòcil, s’avisa a la policia local perquè es traslladi al CCAAC – Centre Comarcal d’Atenció als Animals de Companyia del Barcelonès http://www.atencioanimals.barcelones.cat/cat/home.php perquè rebin una atenció correcta i entrin en el Programa d’Adopcions, que per cert funciona força bé.
La Bastida i el parc de Can Zam són els llocs amb més abandonament de felins
Estan en bon estat les colònies?
S’han de millorar els espais. L’Ajuntament té un excés de temor al vandalisme. Tem que si s’instal·len menjadores, es faci un mal ús o provoquin tractar malament als gats o gates. Jo no soc tan pessimista. Penso que cal que n’hi hagi. Crec que, a més, els nostres amics necessiten instal·lacions que els protegeixin com són casetes d’obra o contenidors adaptats com el que hi ha al passatge de la Ciutadella.
Què ha passat amb els gats i gates de Pedró 14?
Ens han informat que la intenció de l’Ajuntament és traslladar aquest grup a una colònia protegida. No serà un procés fàcil perquè els animals hauran de passar per un procés d’adaptació en un lloc tancat i als gats no els sol agradar els canvis. En principi, aquest nou lloc ja l’haurien de tenir decidit. Aquest era el seu compromís.
El cert és que aquests gats i gates gaudien d’un bon espai abans del desallotjament. Molta gent els anava a veure i amb el jovent del CSOA havíem condicionat l’espai on estaven amb casetes que els protegien de la calor o del fred. No haurien d’estar tancats com ara.
Els gats i gates de les colònies solen ser amigables com ara els del Pedró o molt discrets i s’aparten de les persones. Sigui com sigui, hem de compartir la ciutat i conviure uns i altres de la millor manera possible.