El motiu de la trobada és un Decret Llei dirigit a les cuidadores del SAD i les treballadores de la llar que preveu millores en seguretat i salut
El dimecres passat 8 de maig, el Sindicat del Servei d’Atenció Domiciliària es va traslladar fins a Madrid per reunir-se a la Seu del Ministeri amb la vicepresidenta segona del Govern espanyol i ministra de Treball i Economia Social, Yolanda Díaz. La trobada es va convocar en conjunt amb el Sindicat de Dones Treballadores de la Llar (Sedoac). L’objectiu principal de la reunió era continuar amb el procés d’aprovar un Decret Llei que reguli la prevenció de riscos laboral; un pas més per a la millora del servei d’atenció domiciliària i el de les treballadores de la llar.
La lluita del Sindicat SAD no venç i, a part de buscar millores del servei i les seves treballadores en l’àmbit local, on la municipalització és el “cavall fort” de la lluita, el sindicat també busca garanties generals per a les treballadores i les persones usuàries en matèria de prevenció de riscos. Pilar Nogués, portaveu del Sindicat SAD, denuncia al Fet a Sant Feliu “negligències” en matèria de prevenció de riscos del servei: “La nostra feina l’exercim a dins dels domicilis, fet que fa que un inspector de treball no pugui avaluar l’espai i les seves precarietats”. Aquest, entre d’altres, és un dels motius pel qual les companyes del Sindicat SAD van viatjar fins a Madrid per assistir a la reunió, juntament també amb les treballadores de la llar. Amb aquest decret conjunt es busca poder revisar la inviolabilitat del domicili, un dret constitucional. Des del Sindicat SAD es proposa que s’obligui a les persones usuàries a, en el moment de firmar el contracte amb Serveis Socials pel servei d’atenció domiciliària, acceptar la inspecció de l’espai “perquè les treballadores estiguin segures”.
Un altre punt que demana el Sindicat SAD en matèria de prevenció de riscos és “un mínim accés a l’historial mèdic”. Les treballadores, conscients que l’historial mèdic de les persones usuàries és privat, demanen “una escala de colors [verd, taronja, vermell] en funció de les patologies” per així poder protegir-se de la situació a temps. “Companyes del SAD han arribat a treballar amb usuaris amb malalties contagioses i s’han assabentat un cop ja es trobaven en contacte amb la persona dins del domicili”, lamenta la portaveu del Sindicat.
Per altra banda, el nou decret també preveu incloure per a les persones treballadores una formació en prevenció. Aquesta formació serà executada en el moment de la contractació i serà única, independentment de quantes persones usuàries tingui la treballadora. Aquesta, a més, estarà inclosa dins de la jornada laboral.
La nova normativa busca protegir la seguretat i la salut de les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària i les de la casa, estenent la llei més enllà dels riscos laborals per incloure mesures que garanteixin la igualtat de gènere i prevegin l’assetjament en l’àmbit domèstic.
La ministra preveu presentar al congrés el nou Decret Llei al juliol
Aquest Decret Llei es comença a plantejar el 2020, un decret que engloba el Servei d’Atenció Domiciliària [servei públic] i les treballadores de la llar [servei privat] en conjunt. Aquest és el punt que des del Sindicat SAD lamenten, perquè es tracta “dos col·lectius amb demandes i denúncies diferents”. Nogués denuncia com, el cas del Servei d’Atenció Domiciliària pateix tres violències diferents: “Som dones, cuidadores i municipals”.
Tot i l’avenç en l’elaboració del decret, amb l’arribada de les eleccions generals del 2023, la comunicació entre els sindicats i el govern per a l’elaboració d’aquest decret es va parar. Així i tot, des del Sindicat SAD són optimistes i no paren la lluita. “Hem estat tres anys fent al·legacions per aquest Decret Llei i ara ens han assegurat que pel juliol el volen portar a aprovació al congrés”. No obstant això, desconfien en la matèria del mateix decret: “No ens han especificat si es tracta d’un nou decret o una revisió de l’antic, tampoc de les clàusules i les condicions específiques que es descriuen a dins”. Ara, doncs, estan a l’espera encara de rebre l’esborrany per així poder esmentar aquelles coses amb les quals el Sindicat SAD no està hi d’acord.