«La ciutat de Santa Coloma de Gramenet és capaç d’assolir el repte de crear un Espai-Museu de Ciències?» Amb aquesta pregunta, el Centre d’Estudis de la Natura Barcelonès Nord (CENBN) encapçalàvem un informe que vam lliurar a l’Ajuntament l’octubre de 2022, de manera personal a l’alcaldessa Núria Parlon i el primer tinent d’alcaldessa Esteve Serrano.
En aquesta trobada i document, els exposàvem que el llegat de Joan Vicente Castells i altres persones col·laboradores, i el servei que el CENBN oferim a la ciutat d’exposició i de consulta, situen aquest centre en un bon lloc entre les institucions amb les mateixes característiques. Admetíem, però, que per si mateix el CENBN no té la capacitat imprescindible per tirar endavant una institució i un projecte de l’abast d’un Espai-Museu de Ciències.
Quan el CENBN parlem de «ciència» ho fem en majúscules. Fem referència a Astronomia, Biologia, Geologia, Física, Química, Matemàtiques, Tecnologia, etc. per tal d’organitzar un entramat coherent amb la dinàmica del món actual, on la intel·ligència artificial o la biotecnologia estan al centre de les investigacions. Tenim la seguretat que un espai on es puguin observar mostres de natura, consultar bibliografia específica i realitzar tallers i pràctiques de biologia, geologia, física, química… pot ser atractiu per a un públic ben ampli de la ciutat i de fora: escoles, instituts, esplais. També pot ser idoni per a la investigació i estudiants que duen a terme treballs de final de grau (TFG), màsters i doctorats.
Una part dels materials paleontològics són peces úniques i d’una importància cabdal.
Altrament, no hem d’oblidar que una part important dels materials paleontològics dipositats al CENBN són exemplars únics, ja que els antics jaciments originals s’han esgotat o simplement estan soterrats sota carreteres, ponts, edificis, etc. Són materials d’una importància cabdal en els treballs de revisió taxonòmica, estratigrafia o geologia històrica, entre altres disciplines científiques.
Sensibilitzats els màxims representants institucionals amb el projecte de l’Espai-Museu de Ciències, l’important era trobar un lloc adequat on executar-lo i es va trobar. La tardor de 2022, l’Ajuntament ens va proposar com espai el Centre d’Educació Ambiental Ecometròpoli, on ja hi havia una gran part del fons del CENBN i on s’hi hauria d’afegir el material paleontològic i bibliogràfic que es trobava en aquells moments al local de la nostra entitat, al carrer Sant Josep Oriol. Paral·lelament, es va crear la «Comissió Tècnica Fons Joan Vicente Castells», encapçalada per part del Consistori per Tomàs Carrión, director de Seguretat Ciutadana, Espai Públic i Medi Ambient del qual forma part el CENBN.
En els gairebé dos anys de posada en marxa de la comissió, només s’han dut a terme tres reunions. En totes elles, el CENBN sempre hi hem aportat idees i solucions per fer avançar el projecte, però aquest ha restat aturat. L’Ajuntament no ha fet per traslladar el material previst. El motiu inicial van ser les obres de restauració de la teulada de l’edifici proposat i que ara com ara encara no han començat. S’hi afegeix en aquesta trava la recent marxa a la Generalitat de les tres persones amb les quals havíem fet els acords: Parlon, Serrano i Carrión
Bones paraules però pocs fets.
Fent una mica d’història, hauríem de recordar les declaracions de fa més de tretze anys a la inauguració del Centre d’Educació Ambiental Ecometròpoli, el 27 de març de 2011 i la notícia a la premsa. Al diari El Punt de l’endemà (28.3.2011) s’assenyalava que: «Dins d’aquest Centre també hi té la seu de l’Espai de Recerca Joan Vicente Castells». Roser Vicente, presidenta del CENBN i filla de Joan Vicente, comentava amb certa satisfacció que a la fi el patrimoni tenia un destí, encara que una mica escanyat, «però pot ser un punt de partida d’un projecte molt més ambiciós que encara queda pendent». En aquest mateix sentit l’alcaldessa Núria Parlon va assenyalar que aquesta era només una primera fase per divulgar tot el fons: «És previst que tot el material, que és amplíssim, es pugui ensenyar en un futur en clau museística».
Malauradament, encara podem anar molt més enrere en el temps i recuperar una frase del mateix Joan Vicente, que encapçalava un article publicat a la revista Grama de setembre-octubre de 1996, és a dir, fa 28 anys: «El disgust és que no s’ha exposat la col·lecció de ciències naturals». Es referia al Museu Torre Balldovina, que no van comptar mai amb tot aquest patrimoni. El seu somni era que Santa Coloma de Gramenet fos un referent a la comarca en l’estudi de la història natural. La ciutat, en desmantellar el Museu Municipal Puig Castellar l’any 1986, va perdre l’única mostra expositiva que hi havia d’aquest patrimoni. Adreçada principalment a grups escolars, era un lloc de descoberta per a la nostra població i també per a les ciutats veïnes.
El CENBN no renunciem a donar conèixer aquest patrimoni ni tampoc a reunir-nos amb l’Ajuntament per tal d’aconseguir-ho. Nosaltres creiem fermament en la importància d’aquest llegat i de fer possible que arribi a tothom. Des de l’any 2017, hem anat publicant a Internet el fons de material i la bibliografia registrats amb un total provisional aquest 2024 de 21.100 registres de material i 12.500 de bibliografia. També treballem en la incorporació de fotografies, actualment ja n’hi ha més de 3.000. És un treball constant i voluntari. Desconeixem quin serà el grau d’interlocució amb l’actual equip de govern. Confiem que aquesta vegada les bones paraules vagin acompanyades d’accions que permetin assolir el repte de crear l’Espai-Museu de Ciències a Santa Coloma de Gramenet.