El mes d’abril, La Ciba, inaugurava un espai innovador anomenat coworking. Obert tots els dies de la setmana en una àmplia franja horària, el servei que ofereix és deficitari i no satisfà les expectatives de possibles persones usuàries. Se suma a les crítiques que, a partir d’aquest mes de gener, deixarà de ser gratuït
La Ciba, l’espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista de Santa Coloma de Gramenet, va inaugurar l’espai anomenat Coworking el passat mes abril de 2023, un mes abans de les eleccions municipals. El projecte promet oferir assessorament, formació i acompanyament per posar en funcionament iniciatives empresarials, i contribuir a la dinamització econòmica i la consolidació de les empreses ja existents al territori, amb una mirada especial en els projectes encabits a l’economia social i solidària. Fins aquí, estaríem contentes si aquest espai innovador municipal fos realment el servei que promet.
Coworking és una paraula anglesa (en català, cotreball), on el co– prové de “col·laboratiu” i el working de “treballar”, i significa treball col·laboratiu o cooperatiu. Però, malauradament el de La Ciba, de coworking només en té el nom. Encara li falten molts dels serveis i de les infraestructures de què acostumen a gaudir els espais genuïns de coworking.
Disfuncions de l’espai
El coworking de La CIBA no deixa de ser una gran sala de 325,65 m² amb taules i cadires, i alguns despatxos compartits, ubicada a la primera planta d’aquest equipament. Poc més. L’espai té un dèficit de servei d’Internet d’alta velocitat i wifi. Tampoc disposa de lavabos propis, que són compartits amb la resta d’usuàries i treballadores del centre de la primera planta. Segons ens informen algunes de les persones que han volgut fer ús d’aquest servei, han hagut de marxar quan en arribar es troben sense wifi o quan se’ls acaben les mateixes dades mòbils. O retornar a casa o anar-se’n a la biblioteca més propera, si és que està oberta.
A part de la deficient connexió a internet d’alta velocitat i wifi, l’espai tampoc disposa d’àrees comunes com cuina o sala on poder escalfar-se un àpat o fer-se un cafè o te. Tampoc hi ha cap màquina de vending per poder adquirir menjar o begudes, ni tan sols hi ha cap font d’aigua. No existeix cap servei d’impressió i reprografia per facilitar la gestió del dia a dia de les persones físiques i empreses.
Això sí, el servei està obert de dilluns a dissabte, de 8.30 a 21.30 h, i diumenges de 9 a 13.30 h. Valdria la pena que se’ns informés de quin és l’ús real d’aquest espai, el nombre d’usuàries que en fan ús o si realment el govern municipal ha previst ampliar la infraestructura d’aquest espai mal anomenat o anomenat amb excés de pretensions coworking.
En aquests moments el cost d’aquest servei és gratuït, però a partir de gener de 2024 es regirà per les ordenances fiscals i els respectius preus o taxes públiques. Valdrà la pena saber si aquestes taxes reflectiran la manca de serveis o d’infraestructures d’aquest espai fins ara gratuït.
Això sí, cal assenyalar, que les persones usuàries del coworking de la Ciba poden gaudir d’unes magnífiques vistes a la llera del riu Besòs.
“El restaurant fantasma”
Des del mes d’abril, La Ciba disposa de les instal·lacions d’un restaurant, però encara no hi ha prevista la licitació per posar-lo en marxa. Ignorem si hi ha algun motiu que ho impedeix o si simplement ha estat la desídia qui ho ha aturat
Ens arriba a les mans que La Ciba, l’espai de recursos per a dones, innovació i economia feminista de Santa Coloma de Gramenet, compta amb un restaurant a la planta baixa de l’equipament. Un restaurant tot muntat, però del qual que encara no ha pogut gaudir cap persona de la ciutat. És per aquest motiu que l’hem anomenat el restaurant fantasma.
El 2020 la CIBA es va inaugurar parcialment, i l’abril de 2023, el restaurant fantasma ja disposava de tota la infraestructura necessària per posar-se en marxa. Però encara no dona servei a la ciutadania de Santa Coloma de Gramenet i desconeixem si hi ha algun motiu.
“A publicacions de La Ciba, l’alcaldessa fa gala del restaurant”
Enguany, l’alcaldessa Núria Parlon en la presentació del fullet a tot color “La CIBA, un espai per a tu”, informava entre altres recursos de l’espai d’aquest restaurant. També assenyalava el convenciment que el projecte de La Ciba era necessari, que seria pioner i innovador en matèria d’igualtat i d’atenció integral de les dones des d’un model holístic. Concloïa el paràgraf amb l’afirmació que aquest somni havia pres forma i havíem de contribuir tothom a enlairar-lo al més amunt possible. Curiosament, en aquests moments, el restaurant fantasma ja no apareix al web d’aquest equipament i és que ara per ara ha esdevingut només un traster.
No s’entén que, ara com ara, no hi hagi cap empresa ni cooperativa que gestioni el servei d’aquest restaurant. Gairebé set mesos després, amb la feina i despesa econòmica que ha suposat, no hi ha prevista cap licitació pública oberta per tal de licitar aquest restaurant. Una licitació pública és un procediment administratiu pel qual una administració pública o una entitat del sector públic —en aquest cas, l’Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet— obre un procés de selecció per contractar empreses privades per a l’execució d’una obra, la prestació d’un servei o la provisió d’un subministrament —en el nostre cas, gestionar aquest restaurant—. És el pas previ per tal que es posi en marxa.
“No s’entén que encara no s’hagi fet una licitació pública del restaurant”
La població de Santa Coloma de Gramenet té una magnífica instal·lació infrautilitzada que només acumula pols i brutícia, que no ofereix el servei per al qual va ser dissenyada. La ciutat compta amb entitats socials que, ben segur, podrien fer ús d’aquesta infraestructura fins que una empresa en guanyés la licitació i iniciés la gestió del restaurant. Calen sis mesos des que s’inicia el procés de licitació fins a l’adjudicació. No s’entén que des del mes de març de 2020 —quan es va inaugurar La Ciba— no s’hagi treballat en una licitació en condicions perquè una vegada acabada la infraestructura tres anys després, l’abril de 2023, el restaurant obrís les portes a la ciutadania colomenca. Hauria calgut previsió, però aquesta no sembla el punt fort de la gestió de la CIBA.
D’altra banda, s’hauria d’haver tingut en compte la resta recursos que ofereix la CIBA i saber si la ubicació del restaurant és la idònia. La Ciba disposa d’un espai residencial d’emergència —format per vuit pisos— que ofereix allotjament a dones víctimes de violència masclista i les seves famílies. Aquests habitatges són just al damunt. Un restaurant en funcionament pot generar soroll i manca de privadesa, pau i descans a les usuàries. Posem en dubte si és gaire apropiat que estigui just a sota dels seus habitatges provisionals i us convidem a reflexionar-hi.