La iniciativa pionera per a un desplaçament segur i sostenible dels infants cap a l’escola s’ha posat en marxa a Sant Just Desvern, que es converteix en el novè municipi en sumar-se a aquest moviment que promou els desplaçaments en bicicleta.
Per Mireia Redondo López
Inspirat en el model d’un autobús convencional, el Bicibús té un recorregut definit i horaris de pas establerts per garantir una mobilitat organitzada i segura. Aquesta iniciativa col·laborativa implica la comunitat educativa, incloent-hi diferents agents que treballen en pro de l’educació dels infants i la població en general, i té com a objectiu la promoció del canvi cap a la mobilitat activa i sostenible, però també porta implícita l’adquisició de noves habilitats per a l’autonomia personal de l’alumnat, així com l’aprenentatge de valors fonamentals com la cooperació, el respecte i la col·laboració.
Així, el Bicibús té tres objectius principals:
- Busca conscienciar sobre l’emergència climàtica i fomentar alternatives de transport més respectuoses amb el medi ambient
- Proporciona als participants l’oportunitat d’adquirir noves habilitats i més autonomia personal
- Millorar la salut física i rendiment escolar
Com funciona?
Per facilitar la planificació i el seguiment dels desplaçaments, el Bicibús compta amb una aplicació mòbil. A través d’aquesta aplicació, els participants poden visualitzar les rutes, parades, horaris i fins i tot estadístiques relacionades amb el moviment de la comunitat.
Fins ara, aquest sistema de mobilitat sostenible ha demostrat ser tot un èxit a altres localitats catalanes. La capital de la comarca d’Osona, Vic, va ser la primera ciutat catalana a implementar aquest servei de manera massiva, i també s’han posat en marxa tres proves pilot a l’Àrea Metropolitana de Barcelona, concretament a Sant Cugat del Vallès, Gavà i Barcelona, a més de funcionar amb èxit a Sant Julià de Vilatorta, Montcada i Reixac i Viladecans. En col·laboració amb Osona amb Bici, entitats, ajuntaments i Àrea Metropolitana de Barcelona, s’han impulsat 40 línies en 12 mesos.
Ara, Sant Just Desvern s’ha afegit a aquesta iniciativa donant suport a la mobilitat sostenible i a l’educació dels infants. Des de finals de maig, un grup d’infants acompanyats per persones adultes es mouen de manera organitzada i segura amb bicicleta cap a l’escola. Un grup d’alumnes de l’escola Montseny de Sant Just Desvern van ser els primers a viure aquesta experiència, acompanyats de persones adultes al llarg de tot el recorregut. Isaac Santana va ser un dels promotors i és l’actual coordinador d’aquesta iniciativa a Sant Just Desvern. En una entrevista a Ràdio Desvern remarcava que és un moviment social que prové del poble, una iniciativa que ajunta la comunitat educativa, les AFA i les associacions de veïns i veïnes dels barris.
Aquest projecte fa temps que es duu a terme als Països Baixos i en altres localitats amb la finalitat que nens i nenes realitzin el trajecte cap a l’escola en bicicleta, en grup i de manera segura. Tanmateix, l’anomenat Bicibús també té d’altres avantatges, segons els seus promotors:
- Infants més autònoms i feliços: Practicar la mobilitat activa en el trajecte cap a l’escola augmenta la percepció de seguretat del trajecte que tenen els infants i la seva pròpia autonomia. Fer-ho sols o en grup, amb altres companyes i companys, també els ajuda a adquirir responsabilitat en les seves accions.
- Més salut física i mental: L’exercici físic és fonamental per al bon desenvolupament de l’infant. L’ús de la bicicleta ajuda a combatre el sedentarisme i l’obesitat infantil, aportant nombrosos beneficis cardiovasculars, circulatoris i respiratoris. I pedalar també activa les endorfines! L’exercici físic és un antídot per a la depressió, l’ansietat i l’estrés… dormiran millor i arribaran més desperts a l’escola!
- Menys cotxes als carrers: El bicibús redueix l’ús del cotxe, i això és molt important per tal de millorar la seguretat als carrers, disposar de més espais per a viure i conviure, reduir la contaminació atmosfèrica, tenir menys soroll i afavorir la transició ecològica que necessitem per afrontar el canvi climàtic.
- Millors habilitats en l’ús de la bici i formació vial: No és el mateix saber pedalar que moure’t per la ciutat. El bicibús és una bona oportunitat per aprendre a circular correctament per la via pública. A partir de formacions específiques i l’aprenentatge en un entorn real, els infants es formaran en educació vial.
- Activació de la comunitat educativa: És un projecte col·laboratiu i comunitari, de compromís a nivell global. Suposa un treball amb tots els agents de la comunitat educativa, amb una participació autèntica. Implica a les AFA, centres escolars, entitats cíviques i administracions públiques.
Aquesta notícia ha sortit publicada a La Vall de Verç