Les denúncies ecologistes presentades el passat març per part d’entitats com DEPANA i la plataforma Zeroport han fet actuar a la Fiscalia de Barcelona. Un cop constatats uns nivells elevats de cromites -substància contaminant cancerígena- a terrenys on s’havien iniciat les obres d’ampliació d’accessos ferroviaris al Port, l’òrgan judicial ha fet tancar les entrades a aquesta àrea afectada fins que la zona no quedi descontaminada, impedint de facto que aquests treballs continuïn. La terra contaminada forma part d’espais adjacents a l’antiga llera del riu Llobregat, entre el polígon de la Zona Franca i el pont Nelson Mandela.
Les entitats denunciants ja van criticar en el seu moment que l’Autoritat Portuària de Barcelona iniciés precisament en aquests terrenys les tasques de construcció dels nous accessos de mercaderies per tren sense revisar la presència d’aquests elements contaminants, dels que ja havia indicis el 2013, fet que hagués obligat a planificar tractaments o advertències prèvies a les obres. Aquesta forma d’actuar va motivar la denúncia presentada el passat 18 de març per un presumpte delicte penal contra el medi ambient.
Mostres analitzades confirmen nivells elevats de crom
Arran de la denúncia, la Fiscalia va ordenar la recol·lecció de mostres de sòl, mitjançant els Mossos d’Esquadra, i les anàlisis posteriors van confirmar nivells molt elevats de crom hexavalent a la zona.
Ara, tot i que l’Ajuntament de Barcelona ha col·locat blocs de formigó i senyalització de perill i advertències sobre el risc, DEPANA i Zeroport denuncien que alguns d’aquests blocs han estat desplaçats, quan l’accés no hauria de ser permès fins que ADIF, executora de les obres, no faci una anàlisi de l’abast del problema i prengui mesures de descontaminació en conjunt amb el consistori barceloní.
Les cromites (crom hexavalent) són una substància cancerígena que arriba al sòl a través de l’aire, on es pot escampar pel trànsit elevat de vehicles, com succeeix en aquest cas per la proximitat d’aquesta àrea a zones d’alta activitat logística i industrial com Mercabarna, Zona Franca i les ZAL. A més, DEPANA denuncia que els terrenys afectats van ser objecte d’abocaments il·legals de crom i altres elements tòxics per part de la fàbrica PESA, condemnada penalment, i que això ja s’esmentava en la revisió de la Declaració d’Impacte Ambiental del projecte de nous accessos al Port, l’any 2013, tot i que llavors es va descartar cap investigació ni actuació al respecte.