Un dels seus lemes era “Infants més feliços igual a ciutadans compromesos”
“Amb una profunda tristor us comuniquem que ahir, 9 de desembre de 2024, ha mort Josep Gassó i Espina, president de Fundesplai”. Així ho anunciava l’entitat de lleure, amb seu al Prat, la defunció del seu fundador als 73 anys.
Amb estudis d’Economia, però finalment llicenciat en Pedagogia, Gassó (Barcelona, 1951) va començar als 17 anys treballant com a voluntari en un centre d’esplai lligat a la parròquia de Bellvitge.
Als anys vuitanta va ser un dels impulsors del Movibaix, moviment comarcal que començava a intentar aplegar el teixit associatiu d’esplais i al voltant del qual s’iniciava l’interès en professionalitzar els monitors.
També va impulsar la creació de diverses entitats que treballaven específicament pel moviment de lleure i el Tercer Sector com l’Associació Catalana Cases de Colònies (1983), l’Escola del Baix (1984) dedicada a la formació de monitores i monitors; Suport Associatiu (1988) per a l’acompanyament a les entitats, associacions i fundacions sense afany de lucre, o Serveis d’Esplai (1995) centrada en les activitats al món escolar.
La multiplicació de moviments i associacions relacionats amb el lleure educatiu va desembocar en la creació, el 1996, de la Fundació Catalana de l’Esplai, que ha presidit des de llavors.
La seu de la Fundació, inicialment a Cornellà, va fer un salt el 2007, quan s’ubica -amb el carismàtic edifici de colors- al barri de Sant Cosme gràcies a una cessió de terrenys municipals en l’espai on s’havien assentat fins feia no gaire les “801” de Sant Cosme. Era l’inici del que anys després esdevindria Fundesplai, entitat aplegadora dels centres i les activitats de lleure i educació social, i també amb un focus important en la formació de persones de col·lectius vulnerables.
Impulsor del nou Fundesplai
Entrevistat per DELTA el març de 2020, pocs dies abans de l’inici oficial de la pandèmia del COVID, Gassó parlava de l’ambiciós projecte d’ampliació de les instal·lacions de Fundesplai que portava impulsant des de feia mesos. “L’activitat formativa de la Fundació s’ha triplicat, i ens veiem obligats a fer formació en altres indrets de fora del Prat. perquè aquí no hi caben. Per aquí passen cada dia 500 persones: 200 treballadors, 100 persones diverses fent cursos i un promig de 200 alberguistes. L’alberg està amb un 92% d’ocupació mitja anual”, explicava.
Defensa de Sant Cosme
Gassó reivindicava a DELTA la ubicació de Fundesplai al barri de Sant Cosme: “Fa uns anys, les connotacions del barri eren les que eren, i reconec que va ser una decisió difícil instal·lar-nos aquí. Però ara estem encantats; és el nostre lloc al món. El que té Sant Cosme que no en tenen d’altres és una gent que ha lluitat molts anys per construir-lo amb moltes dificultats, i un poder municipal que ha estat compromès en refer-lo”.
En un moment de tensió incipient pels plans d’ampliació de l’aeroport sobre la Ricarda, preguntat per la qüestió, Gassó va expressar: “Crec que hem de passar d’un model de societat del domini, de dominar el planeta, del domini dels homes sobre les dones… a un model de la cura, de cuidar dels altres, i això vol dir anar cap a un model feminista”.
Gassó també va presidir, entre d’altres, la Fundación Esplai d’àmbit estatal fins a l’any 2017, va ser impulsor de la creació de la Taula del Tercer Sector Social de Catalunya (2003) i de la Plataforma d’ONG d’Acció Social, de la qual fou president entre els anys 1998 i 2003, així com de diferents xarxes de l’àmbit social i educatiu d’àmbit local i internacional, com La Liga Iberoamericana d’ONG de la Societat Civil (1999).