Mariona Pina.- En un futur no molt llunyà Sant Feliu arribarà els 50.000 habitants. La ciutat es troba en un moment de canvi i la “ciutat del futur” és el que s’ubica com a eix central de les accions i les decisions que es van prenent d’ara en endavant pel govern local. En tots aquests canvis, l’habitatge és el que definirà el nou perfil de la ciutat. Segons dades de l’Ajuntament, es preveu la construcció de 964 habitatges nous a la zona alliberada pel soterrament. A més, a banda del que serà aquesta nova Rambla Major, les promotores privades continuen construint noves promocions pels carrers més cèntrics de la ciutat.
L’Ajuntament de Sant Feliu ja ha anunciat la intenció de presentar durant el primer trimestre de 2025 el nou Planejament que cosirà la ciutat de Sant Feliu. Un document que preveu un gran nombre d’habitatges a la zona alliberada amb la voluntat de fer créixer la ciutat.
Tot i que encara no s’ha fet pública oficialment cap informació, segons va confirmar l’alcaldessa Lourdes Borrell en aquest mitjà, el Planejament inicial de la ciutat postsoterrament, que preveia la construcció d’habitatges nous a la zona de l’actual Camp de Futbol de Rambla Marquesa -on anirà el futur CAP-; ha estat modificat. Amb el projecte actual del Centre d’Atenció Primària i Urgències Primàries, els habitatges finalment han estat distribuïts per tot el quilòmetre i mig que s’alliberarà una vegada acabin les obres del soterrament. Així i tot, des del govern s’ha declarat que un gran nombre d’habitatges nous “’s’ubicaran a la zona de Pins d’Or”. Així doncs, tot i que asseguren que les dades encara poden canviar, es preveuen 964 habitatges nous: 579 de mercat lliure i 385 de protecció oficial; tot a la zona alliberada pel soterrament. Des del govern es fixa com a objectiu per tenir aquest creixement de cara a l’any 2030. Caldrà conèixer i veure quines seran les característiques d’aquests habitatges.
Mes enllà de la Rambla Major, la ciutat s’encareix
A banda del Planejament que prepara l’Ajuntament, les promotores ja materialitzen nous habitatges que arriben gairebé al mig milió d’euros a altres zones cèntriques de la ciutat; zones que també influeixen en el canvi de la ciutat.
Les dades de promoció i construcció d’habitatge de la Secretaria d’Habitatge de la Generalitat indiquen que aquest passat 2023, respecte fa 5 i 10 anys, el nombre d’habitatges de nova construcció a Sant Feliu ha disminuït en un 92% i un 78%, respectivament. Ara bé, com són aquestes promocions?
Pel que fa a la superfície mitjana dels habitatge de nova construcció, aquesta és de 79,38 m² el 2023. Parlem doncs, de nous habitatge que són un 11% més petits que fa 5 anys i un 14% més petits que fa 10 anys.
Pel que fa al preu mitjà, les dades entreveuen una increment de preu per metre quadrat. El preu mitjà de compravenda d’habitatge nou per m² al 2023 era de 3.583,53€, un 13% més que l’any anterior. Si ho comparem en 5 i 10 anys, aquest preu ha incrementat en un 32,57% i 63,52%, respectivament. Tenim, per tant, habitatges més petits a un preu més car.
Avui en dia hi ha 5 projectes d’habitatge en marxa a la ciutat de Sant Feliu, ja sigui en fase de construcció, en pre-venda o ja en l’última fase de comercialització, a partir de les dades obtingudes de les promotores i les immobiliàries que s’encarreguen de transformar i canviar la ciutat. Aquests són “Miró 145”, “Residencial Rambla Major”, “Sant Llorenç 45”, “Josep Ricart” i “Brugarolas”. D’aquestes 5 noves promocions, el preu mitjà per m2 oscil·la gairebé fins als 4.000 €. A més, molts d’aquests habitatges superen els 400.000 mil euros, arribant alguns al mig milió d’euros.
En la majoria d’aquests casos es parla d’habitatges catalogats sota l’etiqueta d’”exclusivitat” o “residencia privilegiada”, alguns amb piscina, amb “acabats de primera qualitat”, però molts d’aquests no superen les tres habitacions, com tampoc els 100 m2.
Un pas més cap a les promocions d’habitatge social
Amb tot aquest creixement de la ciutat i en un context general d’emergència habitacional, les polítiques vers els habitatges de protecció oficial prenen més importància que mai.
L’Ajuntament amb el Planejament preveu 385 de protecció oficial, un 40% dels habitatges que es volen materialitzar a la zona del soterrament. Per altra banda, des del govern s’ha anunciat en aquest mitjà que s’està treballant conjuntament amb l’AMB, a través d’IMPSÒL, per ubicar entre 700 i 800 nous habitatges de lloguer social a diferents espais de la ciutat. Es desconeix encara a qui aniran dirigits aquests nous habitatges ni les seves característiques.
Segons les dades dels equips tècnics de l’Ajuntament en els darrers anys cinc anys s’han impulsat les següents promocions d’habitatge social:
- Una promoció promoguda per IMPSOL a la 3a planta d’un edifici al carrer del Pla amb 16 habitatges de protecció oficial en règim de lloguer, destinats al col·lectiu dels joves.
- Una promoció promoguda per IMPSOL a la 4a planta del mateix edifici amb 13 habitatges de protecció oficial en règim de lloguer, també destinats al col·lectiu dels joves.
- Una promoció a Anselm Clavé amb 36 habitatges amb protecció oficial en règim de lloguer promoguts per IMPSOL.
- Una promoció a Clementina Arderiu (edifici Adela Barquin) amb 80 habitatges dotacionals amb serveis per a gent gran amb protecció oficial en règim de lloguer promoguts per la Fundació Família i Benestar Social.
Aquestes promocions sumen un total de 145 habitatges de protecció oficial en els darrers 5 anys, una mitja de 29 habitatges a l’any. Tenint en compte només les 5 noves promocions de les promotores privades (“Miró 145”, “Residencial Rambla Major”, “Sant Llorenç 45”, “Josep Ricart” i “Brugarolas”), aquestes ja sumen un total de 42 habitatges nous de mercat lliure només en aquest 2024/2025, una xifra molt per sobre del nombre d’habitatges amb preu assequible.