La Fiscalia manté l’acusació amb una petició de penes de fins a tres anys de presó i 26.000 euros
Sis anys després, les set santcugatenques encausades pel tall de vies a l’estació de Sant Cugat en el marc de la vaga feminista del 8 de març del 2018 s’enfronten al judici. Després que Ferrocarrils de la Generalitat (FGC) s’apartés de la causa, la Fiscalia manté l’acusació per desordres públics agreujats per l’afectació sobre la seguretat ferroviària amb una petició de penes de tres anys de presó i 26.000 euros, una xifra que és el càlcul de l’afectació de l’aturada del servei per part d’FGC.
Les encausades han estat acompanyades de gairebé un centenar de persones que han respost a la crida del grup de suport, 8 Mil Motius, per manifestar-se aquest dilluns a la porta dels Jutjats de Terrassa. La concentració ha seguit en forma d’acte polític mentre les afectades declaraven al jutjat. El judici s’allargarà fins el dijous, amb la declaració de les parts i els testimonis, tot i que potser acaba un dia abans. 8 Mil Motius convoca a concentrar-se cada matí i trobar-se el divendres a partir de les set de la tarda a Cal Temerari per celebrar que s’ha acabat el judici.
Mira la galeria d’imatges de la concentració als Jutjats de Terrassa.
Maria Garcia, una de les encausades, ha explicat que han estat “6 anys d’angoixes i incerteses” i, tot i la retirada de l’acusació d’FGC, ha acusat la Generalitat de perseguir-les judicialment per l’informe que justifica la petició dels 26.000 euros. “El feminisme és l’antídot contra l’odi i l’extrema dreta, una transformació radical de la societat”, ha dit en els parlaments de la concentració, “contra tot pronòstic, aquest judici l’hem guanyat perquè hem creat un nosaltres indestructible”.
“Nosaltres anem a demanar l’absolució”
“Nosaltres anem a demanar l’absolució”, explica Laia Serra, advocada de les encausades, que també critica les traves en el judici, que es va ajornar ja que inicialment s’havia de celebrar al gener del 2023, “és un procés que ha trigat molt en relació al contingut i la complexitat de la causa i hi ha hagut falles tècniques amb una tramitació no curosa tot i que no es tracta d’irregularitats que causessin la nul·litat del procés”.
Per a l’advocada, no es pot sostenir l’acusació en la part referent a la seguretat ferroviària ja que, diu, és un agreujant que normalment s’aplica en casos de sabotatge greu, motiu pel qual van demanar l’arxiu de la causa des de l’inici del procés. “Avui parlem de dret a protesta en el marc d’una vaga”, ha dit Serra abans d’entrar al jutjat, “es va interpel·lar FGC perquè no tenia un protocol específic i l’acció va tenir fruits perquè va haver-hi una auditoria, es va aprovar el protocol i després van haver campanyes.”
Les encausades també han rebut el suport de les seves famílies que, en veu de Carles Sala, pare d’una d’elles, han dit que el judici també és en contra seva. “Ens acusen d’haver educat per fomentar el pensament crític”, ha defensat, “hem ensenyat a les nostres filles que cal intervenir, exercir el dret a la protesta i desobeir les lleis injustes”. El pare ha dit que seguiran estant al costa de les seves familiar sigui quin sigui el veredicte del judici.
“Segueixen existint manades i morint dones cada dia”
Les famílies recorden que el tall de vies va suposar que 300 persones arribessin tard a la feina i que una dona que anava a l’hospital hagués de ser traslladada pels Mossos d’Esquadra mentre que durant el que portem de 2023 ja hi ha hagut 22 dones assassinades a nivell estatal, segons la font oficial: “Segueixen existint manades i morint dones cada dia”.
El tall de vies pel qual se les acusa va durar prop de dues hores, començant a les 7 del matí i acabant a prop de les 9. Cridades pel Comitè de Vaga, hi van participar prop de 20 dones, que van restar a la bifurcació de les vies entre la línia de Sabadell i Terrassa fins que la Policia Local i els Mossos d’Esquadra les van fer fora, procedint així a les identificacions que han obert la causa. “Ens va sorprendre molt perquè a la setmana següent ja teníem els Mossos d’Esquadra venint-nos a buscar, trucant-nos a nosaltres i a familiars per intentar notificar-nos que havíem d’anar a declarar a comissaria”, recordava Maria Gordillo, una de les encausades, en una entrevista ara fa dos anys a elCugatenc.
Des de llavors, les set santcugatenques han viscut detencions individuals als seus domicilis i també moltes mostres de suport a totes les mobilitzacions feministes fetes a la ciutat. El moment àlgid va ser la jornada solidària que van celebrar a l’octubre del 2022 a la Model, quan faltaven pocs mesos per a la data del judici que finalment es va ajornar.
Article original del Cugatenc.