Les treballadores del Servei d’Atenció Domiciliària avisen a l’Ajuntament de Sant Feliu sobre la sentència del TSJC que declara nul·la l’adjudicació del SAD per part de l’Ajuntament del Part a la Fundació S21; una fórmula que es repeteix a la ciutat
El Sindicat SAD de Sant Feliu de Llobregat ja va avisant des de fa anys de la necessitat de vetllar pel Servei d’Atenció Domiciliària. Les treballadores des de 2020 s’organitzen en un sindicat propi i reclamen la municipalització del servei. Així i tot, el govern de 2022 (format per ERC i SFECP), davant la defensa que aquesta opció no era viable, va proposar una fórmula nova: una gestió mixta amb el Consorci de Salut i Social de Catalunya. Un canvi de model que no agradava gens al sindicat SAD, atès que decalaren que es tracta d’una externalització més a una empresa privada. Aquest model també va estar instaurat en altres municipis, com el Prat de Llobregat, Santa Coloma de Gramenet, Vilafranca o Molins de Rei. Ara, però, aquesta fórmula comença a fer fallida; el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya declara nul·la l’adjudicació del SAD per part de l’Ajuntament del Prat al Consorci de Salut i Social de Catalunya, atès que es tracta d’una empresa privada. Tot i que la sentència continua a l’espera de la ratificació del Tribunal Suprem de Justícia i els demandats compten amb un termini de temps per poder modificar les qüestions, des del Sindicat SAD alerten a l’Ajuntament de Sant Feliu de la necessitat d’un canvi de model.
El 2020, en un context de pandèmia, el Servei d’Atenció Domiciliària (SAD) de Sant Feliu denunciaven condicions laborals precàries i reivindicaven la municipalització del servei, que en aquell moment l’Ajuntament oferia a través d’una empresa externa. Amb motiu de la Covid, i per demanar protecció, així com la manca d’EPIC o de mascaretes FPP2, les treballadores santfeliuenques es van organitzar en un sindicat: El Sindicat SAD. Aquest nou sindicat sorgia de la situació de precarietat que segons les treballadores feia anys que vivien. Amb la pandèmica, doncs, la precarietat es va accentuar i així va néixer el nou Sindicat SAD, una organització de Sant Feliu, però que també està oberta a donar resposta a inquietuds de treballadores de l’atenció domiciliària més enllà de la capital del Baix Llobregat.
El 2021, el govern (ERC i SFECP) aprovava la nova gestió del Servei d’Atenció Domiciliària amb el suport de Ciutadans i l’abstenció de Tots som Sant Feliu i el vot en contra del PSC, el regidor no adscrit i VxSF. Així doncs, es donava llum verda al canvi en un ple extraordinari: el servei el gestionaria la Fundació S21, del Consorci de Salut i d’Atenció Social de Catalunya.El sindicat SAD, però, seguia sense estar-hi d’acord. Tot i que la regidora de Serveis Socials d’aquell moment, Flàvia Reina, assegurava que es tractava d’una “aproximació a la municipalització” amb un “model més empoderador” on es podrien “recollir les necessitats de les persones usuràries”, des del Sindicat SAD denunciaven, a través d’un informe 28/2020 de la Sindicatura de Comptes, les irregularitats del Consorci de Salut i Social de Catalunya, el qual té la funció de patronal “que vetlla pels interessos dels seus afiliats”.
Tot i que l’aposta cap aquest nou model, el govern interior manifestava en tot moment la creació d’una empresa pública. Oriol Bossa, alcalde durant l’any 2022, ha declarat el Fet a Sant Feliu que la idea era crear una empresa de caràcter públic que pogués gestionar aquest servei, però també altres competències les quals “la seva gestió contractual és complicada a l’hora de licitar-les”. N’és un exemple la zona blava o el SAD. Així i tot, Bossa assegura que el projecte “es va quedar en una fase molt preliminar d’estudi i no es va arribar a tenir resultats sobre la viabilitat i la solvència”.
La por del Sindicat SAD a tornar obrir el seu servei a concurs públic
Ara, amb data de març del 2024, des del Sindicat SAD s’han assabentat d’una sentència del maig del 2023 on el Tribunal Superior de Justícia de Catalunya declara nul·la l’adjudicació del SAD per part de l’Ajuntament del Part al Consorci de Salut i Social de Catalunya. La sentència, a la qual des del Fet a Sant Feliu hem pogut tenir accés, especifica que Fundació S21 no és un mitjà propi de l’Ajuntament del Prat i que, per tant, es tracta d’una relació contractual subjecte a la Llei de contractes del Sector Públic, atès que te una participació privada. A més, no consta que l’Ajuntament del Prat tingui cap poder a la fundació, com tampoc als òrgans de govern de la societat. A conseqüència, l’Ajuntament del Prat no té poder adjudicar independent de control a la Fundació S21.
Tot i la sentència, des del Sindicat SAD asseguren que no hi ha hagut canvis per part de l’Ajuntament del Prat, intuint que esperen la ratificació del Tribunal Suprem de Justícia o a la modificació dels estatus del Consorci, perquè compleixin les demandes. A més, mencionen haver alertat a l’Ajuntament de Sant Feliu d’aquesta irregularitat contractual.
En aquest sentit, Iván Martín, regidor de Serveis Socials, declara que des de l’Ajuntament han programat una reunió amb l’assessoria jurídica i la secretaria de la casa per poder determinar “els passos següents que l’Ajuntament de Sant Feliu.
Pel que fa a la municipalització, Martín coincideix amb l’antiga alcaldessa durant el mandat 2019-2022, Lídia Muñoz. Ambdós asseguren que la municipalització és una via molt complicada i que la llei no ho permet. Per la seva banda, Muñoz continua defensant el model de gestió mixta amb el consorci com “un pas més per la desmercantilització del servei”.
Davant la por del Sindicat SAD d’una nova licitació on s’hi presentin noves “empreses buitres”, una vegada el contracte amb el consorci finalitzi d’aquí un any, Martín valora l’opció de presentar un plec de condicions on es “garanteixin les millors condicions pels usuaris i les treballadores”.
Objectiu final: la municipalització
El Servei d’Atenció Domiciliària a Sant Feliu l’integren al voltant de 40 treballadores municipals que atenen a les cures de les persones santfeliuenques. Des de 2020 algunes de les treballadores estan constituïdes com a Sindicat SAD i actualment són més de 100 persones afiliades. Pilar Nogués, portaveu del Sindicat SAD, assegura al Fet a Sant Feliu que “el caball fort de la lluita és la municipalització, però que també es busca dignificar les condicions laborals amb una millora de salaris i una eliminació del sistema de borsa d’hores [un sistema que les obliga a recuperar hores quan una de les persones que rep assistència no pot comptabilitzar les hores perquè, per exemple, hi ha un cas d’ingrés hospitalari]. La portaveu denuncia com, s’hi t’hi negues, l’empresa “t’amenaça amb el salari i la baixada d’hores o fins i tot et treuen dies de vacances”. Així doncs, remarca com la lluita del Sindicat SAD encara continua i continuarà, atès que “s’ha mecanitzat el servei de tal manera que s’ha privatitzat i comercialitzat amb les nostres necessitats i les de les persones que cuidem”. “Som números, no persones”, afegeix.
Foto: Acampada i reivindicació Sindicat SAD Maig 2021. / Foto: Marc Rius