Mijoler desgrana el pressupost de 2024, que no invertirà tant en carrers i més en edificis
“Blindem els serveis públics d’alta qualitat que hem mantingut durant els últims mandats, però a canvi de no retallar-los hem d’actualitzar algunes taxes i impostos”. Així justificava l’alcalde, Lluís Mijoler, l’augment de la factura de l’aigua o l’increment de l’IBI que aplicarà l’ajuntament per tal de mantenir “uns serveis públics d’excel·lència, que impliquen un salari social imprescindible i especialment rellevant en el temps de crisi que estem vivint”.
Ho ha fet aquest dilluns 18 de desembre en la presentació dels pressupostos a les entitats locals, una setmana abans del debat que es produirà al ple municipal, el 28 de desembre.
“Pressupost complicat”
Mijoler ha assegurat que el pressupost per 2024 ha estat “un dels més complicats de tancar dels últims anys” i agraïa l’esforç de l’equip econòmic de l’ajuntament -comandat per Noni Ramis-per fer possible aquesta “eina fonamental” de tots els governs que serveix per “marcar les prioritats polítiques”.
L’alcalde ha assenyalat el context econòmic, en un moment “especialment difícil” per famílies i comerços. Ha primat, sobretot, “preservar l’equitat i la cohesió social” de la ciutadania. “Ens hem hagut de plantejar un dilema: o retallem serveis o actualitzem taxes i impostos”.
A falta d’una llei de finançament local que reclamen els municipis, el Prat incrementarà el seu recaptament amb l’IBI –“no s’augmentava des de feia 10 anys”, assegura Mijoler- que va explicar que el valor cadastral dels habitatges “no es revisa des de 1997, i seguirà així”.
L’Estat injectarà 5.000 milions d’euros, un 22% més
L’alcalde ha explicat que el consistori afronta “tres reptes”, que són l’augment de la inflació a l’Estat, que s’ha incrementat fins el 16% en dos anys, el creixement dels costos salarials i dels subministraments de llum, aigua i gas i la major despesa de manteniment pel creixement de la ciutat, per exemple, oferint serveis a l’Eixample Sud. Ho fa amb tres eines: un millor finançament local -l’Estat aportarà als municipis un 22% més-, la captació de recursos -ja s’han obtingut més de 25 milions dels fons europeus Next Generation- i l’actualització dels impostos i taxes sota el lema ‘qui més té, més paga’.
Així, es manté el màxim IBI a port i aeroport i augmenten aquest mateix impost a establiments comercials de més d’un milió d’euros de valor, a hotels de més de 10 milions, a les indústries de més de 3,5 milions i a oficines de més de 7,5 milions.
Més inversió en edificis i menys en obres de carrer
El Tinent Alcalde d’Economia, David Vicioso, ha explicat la previsió d’ingressos, el pressupost consolidat -que passa de 126,5 a 137,8 milions d’euros- i les despeses per cada departament municipal. Per la seva banda, el Tinent Alcalde de Projectes Urbans i portaveu socialista, Juan Pedro Pérez, ha parlat de les inversions, que en aquest mandat afectaran molt menys a espais públics i vies de la ciutat i més a infraestructures.
Així, la residència municipal per a gent gran està previst que s’acabi a finals de 2025 i que tingui un cost de 15 milions d’euros -dels quals uns 5 són Next Generation-. L’allotjament d’urgència a la carretera de la Bunyola i Onze de Setembre -que tindrà 25 places per famílies que hagin perdut la seva llar- necessitarà una inversió d’un milió d’euros. L’edifici del carrer Lo Gaiter del Llobregat que l’ajuntament va adquirir l’any 2020 per modernitzar i millorar l’atenció ciutadana -s’unificaran serveis a les persones- “serà un espai digne i modern” i tindrà un pressupost de 7 milions d’euros. La reurbanització del carrer Enric Borràs es farà a finals de l’any 2024 i costarà un milió d’euros. “Serà un mandat més tranquil. L’anterior va tenir molta inversió a carrers i moltes molèsties. Aquest no serà tan intens però mantindrem la política de millora d’espais públics”.