Aquest 2023 el Thau ha rebut 48.000 euros, l’Europa International School 37.000 i l’Àgora 30.000
Aquest 2023 l’Ajuntament ha pagat 36.765,07 euros a l’escola privada Europa International School i 48.239,04 euros a la concertada Thau pel lloguer d’instal·lacions esportives. La UESC i el Qbasket fan ús dels gimnasos-pavellons dels dos centres i el Sant Cugat FC també del camp de gespa artificial del Thau. A aquests 85.000 euros cal sumar-li els 30.000 que l’Ajuntament traspassa anualment a l’EMD de Valldoreix des del 2021 perquè l’administració valldoreixenca aboni el lloguer de les instal·lacions del centre privat Àgora per al Valldoreix FC.
En conjunt, aquest 2023 l’Ajuntament ha gastat 115.000 euros en lloguers d’instal·lacions esportives a centres concertats i privats. Segons les dades facilitades per l’Ajuntament, arran de la pregunta d’aquest mitjà per un dels pagaments aprovats a la Junta de Govern local, la despesa no ha parat de créixer durant els darrers anys. La que s’ha mantingut estable és la del lloguer de l’Àgora mitjançant l’EMD de Valldoreix. Fonts institucionals expliquen que preveuen mantenir aquestes despeses per garantir espais esportius per a les entitats.
La manca d’equipaments esportius així com la distribució de clubs entre els existents ha estat motiu de crítica habitual per part dels clubs de la ciutat. El debat va tenir un moment àlgid ara fa mig any quan l’Olimpyc Floresta va criticar que se l’obligués a cedir el pavelló de Can Llobet un dia a la setmana perquè en fes ús l’Handbol, que alhora denunciava que perdia hores de pista al PAV3. Era la resposta a la proposta de planificació d’espais anunciada a finals del mandat passat i que finalment s’ha aplicat sense canvis.
Les entitats esportives resten a l’espera d’obrir de nou el debat de cara a la redistribució d’espais entre clubs i entitats esportives. Miquel Martínez, president del SantCugatCreix, diu que el govern els ha traslladat que la distribució es replantejarà de nou de cara a la temporada vinent sense descartar possibles nous lloguers. Recorda que en el cicle de debats L’esport en primer pla, el proper mes de març organitzaran un debat específic sobre instal·lacions esportives.
En un article d’opinió a aquest mitjà –mitjançant l’espai de SantCugatCreix–, la regidora d’Esports, Núria Escamilla, va defensar que la distribució d’instal·lacions esportives s’ha fet després d’un procés participatiu però que es podrà millorar: “Amb l’actualització del Model Esportiu de Ciutat, la revisió del Pla Estratègic de l’Esport i la revisió dels criteris acordats la temporada anterior, la nova proposta per a la pròxima temporada podria ajustar-se millor a la realitat de les entitats”.
Sobre la taula de la planificació d’equipaments esportius també plana l’ombra de la situació econòmica de l’Ajuntament, que renunciarà gairebé per complet a fer inversions durant el 2024 a l’espera de trobar un nou equilibri entre ingressos i despeses després del dèficit del 2022 i l’anunciat per al tancament 2023. Hores d’ara, segons ha anunciat el tinent d’alcaldia d’Economia, Carles Brugarolas, l’única inversió esportiva que es manté perquè les obres ja han començat és la de la primera fase del Complex Esportiu de Mira-sol (el complex aquàtic). Les altres inversions esportives són hores d’ara un interrogant pel que fa al calendari, com passa amb el nou pavelló esportiu que inicialment s’havia previst a l’avinguda de Roquetes i que, segons va publicar Cugat Mèdia, es preveu traslladar a la Guinardera.