Collserola Iniciatives impulsa les feines a 50 hectàrees, en una tasca que serveix per prevenir incendis entre altres beneficis
Diuen que la unió fa la força; i la dita té molt de sentit al Parc Natural de la Serra de Collserola. El 60% d’aquest indret de gran valor natural de 8.300 hectàrees és de propietat privada. D’un temps ençà, sobretot des que activitats com la pagesia, la ramaderia o la vinya no són tan habituals com fa unes dècades, els boscos ja no estan tan cuidats. Per diferents motius, els propietaris privats no sempre fan gestió de la massa forestal. Entre altres problemes, això genera perill d’incendi. Ara més d’una vintena d’amos s’han associat a través d’una entitat anomenada Collserola Iniciatives. La idea és sumar esforços per, entre altres accions, fer gestió forestal.
Tot plegat ja ha començat a caminar a una cinquantena d’hectàrees que corresponen als termes municipals de Molins de Rei i Cerdanyola del Vallès, gestionades per quatre propietaris. A Can Castellvi ja es poden veure treballadors fent accions com mimar el sotabosc, talant els arbres que és millor tallar o vigilant la distància entre exemplars. “Per garantir la protecció de Collserola, necessitem gestió forestal i ens faltava la privada”, reconeix Raimon Roda, gerent del consorci del Parc Natural de la Serra de Collserola. “Fer-ho separats és molt més complicat”, diu Fidel Castellví, un dels propietaris implicats.
La importància d’estar associats
Han aconseguit 123.000 euros de finançament de la Generalitat de Catalunya per dur a terme el projecte. Entre altres coses, Collserola Iniciatives els ha ajudat a fer tots els tràmits amb l’administració pública, que no sempre són senzills. Segons el president de l’associació que es va crear fa uns mesos, Manel Ferrer, és “molt important” estar associats perquè facilita tot aquest tipus de gestions. La idea d’associar-se no és nova, però diu Ferrer que mai ha fructificat com ara. És evident que 50 hectàrees és un àmbit reduït en un parc natural de grans dimensions, però el president de Collserola Iniciatives ambiciona amb “arribar a tots” els propietaris. Es calcula que hi ha més d’un miler.
La Federació Catalana d’Associacions de Propietaris Forestals (Boscat) dirigeix els treballs. Joachim Englert és enginyer tècnic forestal i remarca que, a més de prevenir incendis, gestionant els boscos també s’afavoreix el curs de l’aigua, s’incrementa la retenció de CO2 i es millora la salut dels arbres. A més, també es generen llocs de feina. Englert subratlla que es treballa amb criteris de “sostenibilitat”.