L’Ateneu Mulei va organitzar la presentació del llibre ‘Víctimes en so de pau’ de l’escriptor i periodista Àlex Romaguera pel primer diumenge de Festa Major. A més, va completar la seva oferta cultural amb jocs rurals, un dinar de carmanyola i el clàssic concurs d’estirar la corda.
L’activitat cultural de l’Ateneu Mulei per a la Festa Major d’enguany es va caracteritzar per ser una oferta variada i destinada a persones de totes les edats. Les activitats, que van anar des de jocs tradicionals fins a la presentació d’un llibre, es van dur a terme entre els dos caps de setmana de festes a la plaça de l’Església, lloc on l’entitat va tenir el seu local durant molts anys.
El Mulei, de fet, va obrir la seva proposta per a la Festa Major amb la presentació del llibre Víctimes en so de pau de l’escriptor i periodista Àlex Romaguera. El llibre és un recull de la història de 15 persones a qui van assassinar un familiar per motius polítics. En aquest sentit, l’autor destaca que la història d’aquestes persones no “s’ha quedat en l’odi cap al sistema” sinó que han fet un procés de resiliència “i treballen perquè no hi hagi més víctimes polítiques ni més violència”.
El llibre, que és un recull escrit a cavall de la novel·la, l’assaig i el treball periodístic, comprèn el període entre la transició fins a l’actualitat i es caracteritza perquè els 15 testimonis “provenen de generacions molt diverses, però tots tenen en comú una història similar”, afegeix Romaguera. El llibre, adreçat a tota mena de públic, fa introspecció de la història recent de l’estat espanyol i té com a missatge final que totes les víctimes siguin reconegudes per igual.
L’obra, que va sorgir a través d’una entrevista a Maixabel Lasa, la vídua d’un exgovernador civil de Guipozkoa assassinat l’any 2000 a mans d’ETA, va obrir un nou camí a l’autor cap a la investigació respecte al tema. A partir d’aquí, Romaguera explica que va decidir escriure un llibre amb diferents persones que s’haguessin trobat en la mateixa situació que Maixabel Lasa “i que, igual que ella, volien aplanar el camí cap a la reconciliació i la convivència” posant la condició humana com a base i a partir d’aquí construir una nova societat basada en la convivència.
Jocs rurals i estirar la corda
La tarda del primer diumenge de la Festa Major, l’Ateneu Mulei va omplir la plaça de l’Església recuperant una antiga tradició de les festes de Sant Miquel: els jocs rurals. L’activitat consistia en una espècie de gimcana on els participants, dividits en 10 grups d’unes sis persones, jugaven a diferents jocs tradicionals catalans com les bitlles catalanes, la cursa de sac, apilar bales de palla o el llançament d’espardenya. Les activitats van omplir la plaça, on el públic també va participar per animar a totes les persones que estaven participant.
Imatge de la cursa de sacs // Ateneu Mulei
Imatge del campionat d’estirar la corda // Ateneu Mulei
Finalment, un any més el Mulei va tancar la Festa Major amb el campionat d’estirar la corda. Enguany van ser 16 grups d’infants i 16 grups d’adults -formats per cinc persones cadascun- els que van participar dividits en diferents categories, amb dues pels més petits i tres categories pels adults. L’equip guanyador del campionat d’enguany va ser els Senglars, que van repetir victòria per tercer any consecutiu.
L’entrada Llibres i jocs intergeneracionals per Festa Major de la mà de l’Ateneu Mulei ha aparegut primer a Viu Molins de Rei.