La tasca la realitzaven fins ara guàrdies urbans que feien la vigilància com a segona activitat
La decisió de l’equip de govern de l’Ajuntament de Badalona d’encarregar a empreses privades la seguretat de l’edifici del Viver, on hi ha els serveis principals d’atenció al públic, ha suscitat el rebuig del principal sindicat de la Guàrdia Urbana.
El sindicat SIP-Fepol, majoritari a la Guàrdia Urbana de Badalona, ha fet un comunicat en el qual rebutja que la vigilància d’edificis municipals la faci a partir del 2 d’octubre, una societat privada, cosa que elimina d’aquestes tasques els guàrdies que feien la vigilància com a segona activitat.
En la seva nota pública el sindicat recorda que la decisió de l’executiu local té arrels diverses, com la reducció de la plantilla de la Guàrdia Urbana, que s’ha reduït de 300 efectius que hi havia el 2011 fins als 235 que hi havia el 2022. I l’organització vincula aquest descens als diferents governs que la ciutat de Badalona ha tingut en l’esmentat període.
Un segon aspecte denunciat pel sindicat és la mateixa legalitat de la mesura adoptada per l’equip de govern. En aquest sentit, esmenta la llei 16/91 de les policies locals, que defineix molt bé les competències de la policia local i entre elles hi ha la vigilància dels edificis municipals.
-Artículo 11. Corresponden a las Policías locales, en su ámbito de actuación, las siguientes funciones: a) Proteger a las autoridades de las Corporaciones Locales y vigilar y custodiar los edificios, instalaciones y dependencias de dichas Corporaciones. –
D’altra banda, el sindicat policial recorda que els llocs de treball de vigilància d’edificis municipals és el que correspon a guàrdies urbans que, per motius d’edat o que tinguin limitacions d’esforç físic o de penositat en les tasques habituals del seu servei.
A més, el sindicat esmenta que els treballadors municipals que donen servei al Viver i altres oficines municipals prefereixen la presència de guàrdies urbans i no personal de seguretat privada per al control dels accessos i per evitar possibles agressions als treballadors municipals. Només cal parlar amb ells.
Com a conclusió, el sindicat insta l’ajuntament a què, quan hi ha prou efectius a la Guàrdia Urbana es reconsideri la privatització de la vigilància dels edificis municipals. En aquest sentit, es mostra obert a buscar altres alternatives per afrontar la situació sense que es perdin els drets adquirits.