Sense sorpreses. Les negociacions entre Junts i ERC segueixen obertes, amb el 26 de juny com a data límit fixada pels postconvergents, i el Ple de constitució d’aquest dissabte al migdia ha acabat amb la proclamació del candidat de Junts, Josep Maria Vallès, com a alcalde. Ho fa hores d’ara amb un govern en minoria i cridant al diàleg i al consens.
Tot i això, ha marcat distàncies amb ERC perquè, mentre ha mostrat “admiració pel model de ciutat” amb un esment directe als exalcaldes convergents i postconvergents Joan Aymerich, Lluís Recoder, Mercè Conesa i Carmela Fortuny, s’ha limitat a agrair la presència i desitjar sort a l’alcaldessa sortint, Mireia Ingla. També ha saludat la vocal valldoreixenca Susana Herrada en representació de la presidència de l’EMD, i ni tan sols ha esmentat qui serà el nou president a partir del Ple d’aquesta tarda, Juanjo Cortés, present a la sala al costat dels exalcaldes de la ciutat i de la mateixa Herrada.
Vallès, per tant, no ha aconseguit la majoria absoluta i ha estat proclamat alcalde com a candidat de la força més votada. Tots els grups han proposat el seu candidat com a alcaldable en la votació, excepte ERC i PSC que, després de la renúncia dels seus alcaldables respectius, Mireia Ingla i Pere Soler, han optat per no postular cap candidat i els seus regidors s’han abstingut en la votació.
Lluny de les escridassades del Ple de constitució de fa quatre anys, marcat pels crits de “155” i “3%” en contra i a favor del pacte de govern tripartit, l’inici del nou mandat ha estat més tranquil. A dins de la sala de plens només un parell de persones amb cartells i unes quantes més amb xiulets i crits de “fora feixistes de l’Ajuntament” han interromput la sessió en el moment de la presa de possessió dels dos regidors de Vox i de la intervenció del seu portaveu, Marcos Rodríguez. A fora, prop d’una cinquantena de persones s’han manifestat per mostrar rebuig a l’entrada de l’extrema dreta a l’Ajuntament.
També s’ha xiulat però amb menys intensitat els tres regidors del PP. Ariadna Sierra, regidora cupaire i membre de la mesa d’edat com a càrrec electa més jove, ha negat la salutació al segon regidor de Vox, Jordi Guirado. Rodríguez ni s’ha molestat a saludar. En canvi, amb cara de circumstàncies, sí que ha donat la mà als populars. Per contra, del candidat del PP, Álvaro Benejam, ha abandonat la sala de plens durant la intervenció del candidat cupaire, Marco Simarro.
L’escolta i la defensa del model de ciutat, els compromisos del nou alcalde
Vallès ha començat el mandat com a alcalde amb un discurs en què s’ha compromès a ser present al carrer i a la institució amb escolta a la ciutadania així com a “treballar l’immediat i l’important alhora”: “Jo agrairé la crítica, perquè de la crítica s’aprèn i també es construeix. I també, és clar, faré autocrítica. Governaré amb humilitat”.
Al seu discurs d’investidura també ha defensat el model de ciutat, tot rebutjant –sense esment directe– propostes com el Ragull Centre: “Necessitem un urbanisme de qualitat, de baixa intensitat que afavoreixi la convivència i la cohesió social. Un model a escala humana que hem anat desenvolupant durant dècades i que hem de conservar i millorar, lluny de projectes d’alt impacte”.
“Hem de garantir una ciutat neta, segura, sostenible, inclusiva i a escala humana”, ha defensat al discurs en què també s’ha referit als infants, joves i gent gran. Sobre la taula posa fites com el benestar animal; el suport al comerç, l’empresa i l’ocupació; l’impuls de la cultura, l’educació, l’esport, l’emprenedoria, el comerç i el lleure, i el dret a un habitatge digne.
No ha descartat explícitament un cordó sanitari davant l’entrada de l’extrema dreta al Ple i ha deixat anar una frase que defuig d’aquesta expressió emprada i demanada explícitament per les esquerres: “Serem inflexibles en el respecte, defensa i aplicació dels valors democràtics que han de regir la nostra societat, com són la llibertat, la justícia, la igualtat, el pluralisme i la participació”.
La mateixa mirada global ha aportat qui serà el portaveu de grup municipal de Junts, Carles Brugarolas, que ha defensat la ciutat com un “referent en qualitat de vida i d’oportunitats per a tothom”. A diferència del nou alcalde, ell sí que ha fet un esment directe a la independència de Catalunya. També diversos regidors independentistes ho han fet. Tots ells i també els dos d’En Comú Podem han promès el càrrec per “imperatiu legal”.
Reivindicació del tripartit però sense estratègia conjunta de les esquerres
El torn d’intervenció dels portaveus de cada grup municipal ha evidenciat que les esquerres es mostren orgulloses del govern tripartit que ja és part de la història. Així ho ha evidenciat el portaveu d’ERC, Bernat Picornell, amb un agraïment explícit a l’alcaldessa sortint i amb un repàs a algunes propostes del mandat que tot just acaba com el Pla d’Habitatge Assequible, el Pla d’Acció d’Emergència Climàtica, la Zona de Baixes Emissions, l’anella verda i l’increment de recursos als serveis socials.
També Elena Vila, portaveu del PSC, ha dit que se sent orgullosa del govern tripartit. Ha començat la seva intervenció defensant la presència de dones en política i evidenciant que tots els alcaldables del Ple eren homes. Aquest mandat ha de servir, diu, per desencallar la construcció de la Mirada, impulsar el nou barri de Ca n’Ametller i redimensionar alguns serveis així com per afrontar reptes immensos com l’emergència climàtica, l’accés a l’habitatge, la mobilitat i el sistema educatiu. “El PSC està a disposició de tothom qui vulgui un model de ciutat pensant en les persones i les empreses”, ha defensat la socialista.
Marco Simarro, l’únic cap de llista de les forces del tripartit que ha sobreviscut políticament a la desfeta electoral de les esquerres, ha dit que es deixa enrere “un mandat històric en molts sentits”: “L’hegemonia postconvergent ja no està al poble i això llença un missatge clar al futur alcalde de la ciutat”. El cupaire ha posat l’habitatge, el feminisme i l’ecologisme com a centre de la seva proposta política davant d’un govern que, diu, representa “el model de ciutat que ens fa una de les ciutats més cares”.
Tot i que no havien participar al govern tripartit perquè en el mandat que tot just acaba no tenien representació, Ramon Gutiérrez, portaveu d’En Comú Podem, ha tornat a posar sobre la taula la possibilitat de fer valdre els 11 regidors d’esquerres amb qui coincideixen en l’anàlisi de l’estat de la ciutat. Ha celebrat el retorn de l’espai del PSUC, ICV i actualment els Comuns i Podem al Ple i ha posat alguns reptes sobre la taula com l’escalfament global, la desigualtat, l’individualisme, el creixement de la ciutat, l’emergència habitacional i la mobilitat.
Totes les forces d’esquerres excepte el PSC han dedicat una petita part del seu discurs a l’entrada de l’extrema dreta al Ple. Fa temps que demanen un cordó sanitari i al Ple de constitució han demanat aturar el discurs d’odi i la por. Però la fórmula encara no està definida perquè els Comuns demanen no jugar a una confrontació que, diuen, els alimenta mentre al carrer hi havia manifestants confrontant-los directament. Tot i això, la visibilització de la diversitat és la recepta comuna de les esquerres.
Famílies i reduir la pressió fiscal, una dreta que creix
Benejam com a portaveu del PP ha dit que el resultat electoral és la demostració que cal revertir algunes de les mesures del tripartit. Davant d’això demana reduir la pressió fiscal –una mesura que també ha dit Bugarolas–, incrementar el manteniment de parcs i jardins, impulsar infraestructures pendents, millorar les polítiques de seguretat, aconseguir una mobilitat fluïda, trobar l’equilibri pressupostari, agilitzar l’atorgament de llicències d’obra i fer polítiques en clau de família. “Són actuacions àgils a fer en els primers 100 dies de mandat”, ha dit amb un esment directe al nou alcalde.
La situació de la família al centre del discurs polítics és el gran punt en comú dels populars amb l’extrema dreta de Vox. El seu portaveu, Marcos Rodríguez, així ho ha dit al seu discurs tot reivindicant-se com l’alternativa a “anys d’abandonament”. El seu discurs s’ha fet amb una escridassada d’una part del públic assistent mentre altres persones han aplaudit per intentar contrarestar la protesta. Vallès, ja com a alcalde en el moment de les intervencions dels portaveus, ha hagut d’aturar el Ple per demanar silenci.
Camí a recórrer d’ara endavant
El Ple de constitució ha posat l’inici a un mandat amb set grups municipals. Vallès, ja com a alcalde, ha de seguir negociant un possible acord de govern amb ERC. Per ara Junts ha posat el 26 de juny com a data límit per a un possible acord, que pot ser tant de govern com de governabilitat. El nou alcalde també haurà de treballar per preparar un cartipàs amb càrrecs polítics i de confiança. Encara a l’espera d’aquests propers passos, s’ha tornat a veure Pep Tugues, exdirector del Teatre-Auditori que va haver de dimitir després de la denúncia de col·lectius feministes, al costat de Vallès en els moments previs i posteriors al Ple.
Aquesta notícia ha sortit publicada al diari elCugatenc