A partir de demà i fins el proper diumenge 30 d’abril, la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat realitzarà una sèrie d’actes d’homenatge a les persones del Baix Llobregat deportades i mortes a Mauthausen, entre altres camps, i a les víctimes del nazisme.
Per Emma Romero
L’acte Memòria democràtica del Baix Llobregat és un homenatge a les persones del Baix Llobregat que van ser deportades i mortes a Mauthausen, en altres camps, i víctimes del nazisme. La Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat ha volgut commemorar a les víctimes amb un acte de diferents activitats, des de divendres 28 d’abril fins diumenge 30. A més, el 13 de maig es durà a terme un acte especial d’homenatge als santfeliuencs que van ser deportats durant l’època.
La Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat ha comptat amb la participació de CineBaix per portar l’homenatge a la ciutat, qui projectarà el III Cicle de Cinema Mai Més: dues pel·lícules i un documental sobre la repressió franquista, la deportació i l’exili republicà al cinema. La iniciativa conjunta té l’objectiu de mostrar la memòria històrica, les conseqüències del franquisme, el cop d’estat i el report dels republicans. “La idea és mostrar aquestes temàtiques amb les sessions de cine que tindrem, les quals són totalment gratuïtes”, afirma Xavi Bachs de CineBaix. Després del visionat de cada cinta, hi haurà un cinefòrum amb convidats coneixedors del tema tractat en cada film.
L’Amical de Mauthausen és una altra organització protagonista. Isidoro Teruel, membre de la Junta de l’associació, recalca la importància de fer valdre i homenatjar a les persones que van ser deportades de la comarca. “Volem valorar i que la gent sàpiga la història dels deportats i deportades de la comarca. Tot l’esforç està centrat a publicar els seus noms perquè no quedin en l’oblit”. Aquest any les cerimònies d’homenatge s’han avançat una setmana a causa de les eleccions municipals. Tot i això, la seva programació continua activa.
Divendres, 28 d’abril: Espai de memòria democràtica
L’acte commemoratiu començarà amb una Ofrena Floral al Parc de Torreblanca. Un espai de memòria democràtica que s’iniciarà a les 12:00h del matí i comptarà amb la presència del conseller de Cultura, Medi Ambient i Memòria Democràtica del Baix Llobregat, Jordi Carbonell; la presidenta del Centre d’Estudis Comarcals del Baix Llobregat, Genoveva Català; el president de l’Associació de Persones Expreses Polítiques, Carles Vallejo; i un seguit de renoms que representen a les víctimes del nazisme. Durant el mateix dia, a partir de les 18:30h, s’iniciarà el cicle cinematogràfic Mai Més del CineBaix: Repressió franquista, deportació i exili republicà al cinema, el qual es basa en una sèrie de fragments breus de pel·lícules de ficció. Seguidament, s’obrirà el cinefòrum a càrrec del col·laborador de CineBaix, Xesco Montañezi Joan Calvo, president i coordinador d’investigació i difusió d’Amical de Mauthausen.
Dissabte 29 d’abril: La Ola
Dissabte a les 18:30h, CineBaix projectarà La Ola (2008), un film de Dennis Gansel. Durant aquesta segona sessió, el cinefòrum comptarà amb la presència d’Enric Garriga de l’Associació Buchenwald, i Gerard Fernàndez de l’UCFR (Unitat Contra el Feixisme i el Racisme) Baix Llobregat. La pel·lícula tracta sobre una classe d’institut a Alemanya. El professor de l’institut Rainer Wenger se li acut fer un experiment per explicar als seus alumnes com funciona un règim totalitari. En pocs dies, allò que va començar com una prova acaba derivant a una situació on es perd el control. Un film que té l’objectiu de prevenir el feixisme i mostrar la facilitat que hi ha en fer un pas enrere a la història.
Diumenge 30 d’abril: Un cel de plom
Per últim, diumenge 30 a les 18:30, CineBaix tancarà el seu III cicle de cinema Mai Més amb Un cel de plom de Miquel Romans (2023). La història del biopic sobre Neus Català, el qual tracta temes com la deportació, la resistència i la lluita per la memòria. El film s’estrenarà per primer cop demà, tot i que CineBaix recomana anar-hi diumenge: “Romans vindrà al cicle de Mai Més, que millor moment que veure-la per primer cop amb el seu director”. Alhora, el cinefòrum comptarà amb l’assistència del president de l’Amical de Mauthausen i Altres Camps, Joan Calvo. L’obra cinematogràfica de Romans està basada en 1945, amb l’alliberació dels camps nazis. Neus Català, una jove republicana i feminista, regressa a França després d’haver sigut empresonada per l’exèrcit alemany. A partir d’aquest moment, la protagonista haurà de recuperar la seva llibertat, rememorar els fets que va viure i finalment, entendre com es va crear el “Comando de Gandulas”. Sempre amb un objectiu: la lluita per la memòria.
Un homenatge a la ciutat
Dissabte 13 de maig, la Xarxa de Memòria Democràtica del Baix Llobregat posarà fi al període de commemoracions amb un acte que es realitzarà a la plaça de la Llibertat de la ciutat. L’homenatge anirà dirigit als santfeliuencs que van ser deportats a l’època i començarà a les 11:00 del matí. La cerimònia també s’aprofitarà per renovar la placa que hi ha a la ciutat amb els noms dels ciutadans deportats, ja que actualment són 102. Enguany, l’associació La Rosa ha concedit una rosa específica a l’associació Amical de Mauthausen amb el nom Rosa Amical de Mauthausen: “És un gran honor per la nostra associació i un gran pas en memòria dels deportats republicans. Estem molt orgullosos i ho agraïm”, ha afirmat Isidoro Teruel.
Els actes d’homenatge volen mostrar la història del passat: “Com a ciutat estem veient la nostra història. L’objectiu és aprendre i treballar perquè no torni a passar”. Un any més, La Xarxa organitzarà totes les activitats que es duran a terme a partir de la setmana vinent i on tot santfeliuenc i santfeliuenca hi està convidat a assistir.
Text: Emma Romero
Aquesta entrada ha estat publicada al diari digital Fet a Sant Feliu